Mleté nastavte zeleninou, pak se u grilu nepřecpete, tvrdí Pohlreich

Zelenina podle Zdeňka Pohlreicha oddaluje pocit smrtícího přežrání masem, proto je při grilování strašně důležitá a není jí nikdy dost. Ke krůtímu masu proto do bochánků klidně přidejte nasekané bylinky a nať jarní cibulky. A další grilovanou zeleninu a okurkovou salsu si ještě dejte jako přílohu.

Pro čtyři strávníky si na bochánky připravte zhruba 500 g mletého krůtího masa (záleží jen na vás, jestli to bude maso ze stehen či prsou), cca 100 g strouhanky, 4 jarní cibulky, citron, pár snítek čerstvé bazalky, cca 15 ml sójové omáčky, 1 až 2 stroužky česneku, špetku chilli, mořskou sůl, mlýnek s černým pepřem.

Fotogalerie přípravy

K bochánkům ideálně pasuje opečená veka či bageta a okurková salsa. Bagetu stačí pokapat olivovým olejem a přihodit na chviličku na gril ke grilovaným bochánkům.

Salsu si můžete připravit dopředu a nechat vychladit. Takže nezapomeňte při nákupu ani na okurku, kterou nahrubo nastrouhejte, vymačkejte z ní vodu, přidejte trochu najemno nasekaného čerstvého kopru a špetku papričky jalapeño, také najemno nasekané. Ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem, vše dobře promíchejte a dejte salsu zchladit. 

Grilování krůtích bochánků krok za krokem

Připravte si mleté krůtí maso, může být z prsou i stehen, co máte raději.
Mleté krůtí maso osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř.
Nebojte se k masu vymačkat šťávu z půlky citronu, dodá směsi lehkost a zvýrazní...

Krůtí maso si umelte (umelou vám ho na přání i v řeznictví), v míse ho ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem a šťávou z půlky citronu.

Hrst bazalky najemno nasekejte a přihoďte ji k masu.
Najemno nasekejte i nať jarní cibulky a také ji přidejte k masu.
přidejte sojovou omáčku.

Přidejte ještě hrst čerstvé bazalky, kterou najemno nasekejte, totéž udělejte s natí jarní cibulky, které přihoďte také minimálně hrst, a přidejte trochu sójové omáčky.

S citem přidejte strouhanku.
Mleté maso nejprve promíchejte se všemi ingeriencemi.
Pak masovou směs čistýma rukama pořádně propracujhte.

Přidejte zhruba tři čtyři lžíce jemné strouhanky, nadrobno nasekaný stroužek česneku a promíchejte. Pak si vyhrňte rukávy a čistýma rukama směs na bochánky pořádně propracujte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Promíchanou směs ochutnejte a případně dochuťte podle potřeby.
Můžete případně přidat další citronovou šťávu, která dává směsi lehkost a...
Ze směsi vytvarujte nejprve kuličku, tu zplácněte na bochánek.

Neváhejte směs ochutnat a podle potřeby ji případně dochutit nebo přidat citronovou šťávu. Právě ta totiž přidá letní svěžest a zvýrazní ostatní chutě. Pak vytvarujte zhruba 4 až 8 stejně velkých bochánků - chcete-li - vyšších placiček.

Bochánky by měly být dostatečně vysoké.
Do každého bochánku udělejte doprostřed důlek, aby se rovnoměrně propekl.
Připravené krůtí bochánky.

Doprostřed každé placičky udělejte důlek, aby se na grilu rovnoměrně propekly. Když je pak necháte chvilku odpočinout  v lednici, zakryté fólií, chybu neuděláte.  

Gril nezapomeňte čistit, čistota je půl zdraví.
Každý bochánek na gril pěkně jemně přimáčkněte.
Tvar bochánků můžete upravit ještě před položením na rozpálený gril.

Před vlastním grilováním nezapomeňte očistit gril, protože čistota znamená při přípravě jídel půl zdraví, jak poznamenává i šéf. Před vložením na rozpálený gril můžete připravené krůtí bochánky potřít olivovým olejem a podle velikosti je  grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanými jarními cibulkami a připravenou chlazenou okurkovou salsou.

Tento a další recepty a tipy pro letní grilování představí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dnes večer na Primě, v posledním dílu pořadu Šéf na grilu.

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Ztracený barbecue bůček se musí mezi prsty rozmáčknout. Jen se rozpadá

Bůček podávejte s chlebem, pivo neuškodí.

VIDEO Jeho přípravu by měl umět zvládnout každý grilovací nadšenec. V dnešním dílu grilovací akademie vám...

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...