Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mleté nastavte zeleninou, pak se u grilu nepřecpete, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Zelenina podle Zdeňka Pohlreicha oddaluje pocit smrtícího přežrání masem, proto je při grilování strašně důležitá a není jí nikdy dost. Ke krůtímu masu proto do bochánků klidně přidejte nasekané bylinky a nať jarní cibulky. A další grilovanou zeleninu a okurkovou salsu si ještě dejte jako přílohu.

Pro čtyři strávníky si na bochánky připravte zhruba 500 g mletého krůtího masa (záleží jen na vás, jestli to bude maso ze stehen či prsou), cca 100 g strouhanky, 4 jarní cibulky, citron, pár snítek čerstvé bazalky, cca 15 ml sójové omáčky, 1 až 2 stroužky česneku, špetku chilli, mořskou sůl, mlýnek s černým pepřem.

Fotogalerie přípravy

K bochánkům ideálně pasuje opečená veka či bageta a okurková salsa. Bagetu stačí pokapat olivovým olejem a přihodit na chviličku na gril ke grilovaným bochánkům.

Salsu si můžete připravit dopředu a nechat vychladit. Takže nezapomeňte při nákupu ani na okurku, kterou nahrubo nastrouhejte, vymačkejte z ní vodu, přidejte trochu najemno nasekaného čerstvého kopru a špetku papričky jalapeño, také najemno nasekané. Ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem, vše dobře promíchejte a dejte salsu zchladit. 

Grilování krůtích bochánků krok za krokem

Připravte si mleté krůtí maso, může být z prsou i stehen, co máte raději.
Mleté krůtí maso osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř.
Nebojte se k masu vymačkat šťávu z půlky citronu, dodá směsi lehkost a zvýrazní...

Krůtí maso si umelte (umelou vám ho na přání i v řeznictví), v míse ho ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem a šťávou z půlky citronu.

Hrst bazalky najemno nasekejte a přihoďte ji k masu.
Najemno nasekejte i nať jarní cibulky a také ji přidejte k masu.
přidejte sojovou omáčku.

Přidejte ještě hrst čerstvé bazalky, kterou najemno nasekejte, totéž udělejte s natí jarní cibulky, které přihoďte také minimálně hrst, a přidejte trochu sójové omáčky.

S citem přidejte strouhanku.
Mleté maso nejprve promíchejte se všemi ingeriencemi.
Pak masovou směs čistýma rukama pořádně propracujhte.

Přidejte zhruba tři čtyři lžíce jemné strouhanky, nadrobno nasekaný stroužek česneku a promíchejte. Pak si vyhrňte rukávy a čistýma rukama směs na bochánky pořádně propracujte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Promíchanou směs ochutnejte a případně dochuťte podle potřeby.
Můžete případně přidat další citronovou šťávu, která dává směsi lehkost a...
Ze směsi vytvarujte nejprve kuličku, tu zplácněte na bochánek.

Neváhejte směs ochutnat a podle potřeby ji případně dochutit nebo přidat citronovou šťávu. Právě ta totiž přidá letní svěžest a zvýrazní ostatní chutě. Pak vytvarujte zhruba 4 až 8 stejně velkých bochánků - chcete-li - vyšších placiček.

Bochánky by měly být dostatečně vysoké.
Do každého bochánku udělejte doprostřed důlek, aby se rovnoměrně propekl.
Připravené krůtí bochánky.

Doprostřed každé placičky udělejte důlek, aby se na grilu rovnoměrně propekly. Když je pak necháte chvilku odpočinout  v lednici, zakryté fólií, chybu neuděláte.  

Gril nezapomeňte čistit, čistota je půl zdraví.
Každý bochánek na gril pěkně jemně přimáčkněte.
Tvar bochánků můžete upravit ještě před položením na rozpálený gril.

Před vlastním grilováním nezapomeňte očistit gril, protože čistota znamená při přípravě jídel půl zdraví, jak poznamenává i šéf. Před vložením na rozpálený gril můžete připravené krůtí bochánky potřít olivovým olejem a podle velikosti je  grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanými jarními cibulkami a připravenou chlazenou okurkovou salsou.

Tento a další recepty a tipy pro letní grilování představí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dnes večer na Primě, v posledním dílu pořadu Šéf na grilu.





Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.