„A-pings jsou v Kambodži proslulé, ale nyní jsou stále vzácnější,“ stěžuje si Chea Voeun, který už 20 let prodává čerstvé nebo uvařené tarantule na tržišti v malém městě Skun, zhruba 75 kilometrů od kambodžské metropole Phnompenhu.
Skun se specializoval na tarantule nazývané v khmerštině a-ping, proto se mu začalo říkat město pavouků. Někteří turisté sem právě kvůli tržišti zajíždějí z Phnompenhu, jiní si zde dělají gastronomickou zastávku na cestě do Siem Reapu a do angkorských chrámů.
Gastrospeciality z KambodžePavouci, hadi i žáby na bylinkách |
Australská turistka Elisabeth Darková popisuje, jak kůžička tarantulí pěkně křupe. „Dříve jsem jedla pouze nožky pavouků, teď jsem ochutnala celé, měla jsem z toho trochu strach,“ říká turistka, která pokračuje ve svých gastronomických experimentech žábami a sarančaty. Ty se na tržišti ve Skunu rovněž prodávají. „Doma bych to nejedla, ale když jsem tady, mám možnost to vyzkoušet,“ dodává.
Tarantule, často připravované tak, že se nakládají do česneku a soli a pak se opékají na oleji, se na tržišti ve Skunu prodávají v přepočtu za méně než 25 Kč za kus. To je desetkrát více než před několika lety. Cena roste kvůli tomu, že je tento živočich stále vzácnější. Jak vysvětlují prodavači, sbírat tarantule v džungli v provinciích Kampong Thom a Preah Vihear je rok od roku obtížnější.
Tarantule trpí odlesňováním
Tarantule v Kambodži nepatří mezi ohrožené druhy, na rozdíl od leoparda, tygra nebo asijského slona. Ale podobně jako celá fauna této země v jihovýchodní Asii trpí tarantule následky masívního odlesňování, které ničí přirozené životní prostředí.
„Kambodža je jednou ze zemí jihovýchodní Asie, které mají největší biodiverzitu, ale od 90. let se plocha lesů snížila o 20 procent,“ uvádí nevládní organizace Mezinárodní fauna a flóra. Důvodem je rozšiřování plantáží, zvláště kaučukovníků, nelegální těžba vzácného dřeva, které se často vyváží do Číny, ale i stavba silnic a neexistující kvóty povoleného odchytu.
Hmyzí delikatesy |
Prodavači ve Skunu jsou zatím schopni denně nabízet stovky čerstvých tarantulí těm, kdo si je chtějí sami připravit k jídlu nebo si z nich vyrobit lék tradiční medicíny. Někteří obchodníci, jako například Chea Voeun, nabízejí turistům, že je naučí připravovat pavouky a zasvětí je do techniky chytání tarantulí.
„Tarantule je v celém světě pověstná svou delikátní chutí a léčebnými účinky,“ ujišťuje Voeun. Na trhu lze koupit odvar z tarantulí macerovaných v rýžové pálence: v lidovém léčitelství se používá proti kašli a proti bolestem zad.
Hmyz je v jihovýchodní Asii tradičním jídlem. A v Kambodži se tarantule ukázaly být vyhledávaným zdrojem proteinů za vlády Rudých Khmerů, za níž zemřely téměř dva miliony Kambodžanů, často na podvýživu v pracovních táborech.
Podívejte se, jak se zaživa smaží tarantule:
2. září 2017 |