Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Labužníci vyjedli kambodžské tarantule, které pomáhají i proti kašli

aktualizováno 
Grilované tarantule chutnají turistům, kteří jsou zvědaví na tuto kambodžskou kulinářskou specialitu. Tarantulí je však stále méně, protože se staly obětí odlesňování a lovců, kteří zásobují trh čerstvými pavouky, popsala agentura AFP.

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

„A-pings jsou v Kambodži proslulé, ale nyní jsou stále vzácnější,“ stěžuje si Chea Voeun, který už 20 let prodává čerstvé nebo uvařené tarantule na tržišti v malém městě Skun, zhruba 75 kilometrů od kambodžské metropole Phnompenhu.

Skun se specializoval na tarantule nazývané v khmerštině a-ping, proto se mu začalo říkat město pavouků. Někteří turisté sem právě kvůli tržišti zajíždějí z Phnompenhu, jiní si zde dělají gastronomickou zastávku na cestě do Siem Reapu a do angkorských chrámů.

Gastrospeciality z Kambodže

Pavouci, hadi i žáby na bylinkách

Australská turistka Elisabeth Darková popisuje, jak kůžička tarantulí pěkně křupe. „Dříve jsem jedla pouze nožky pavouků, teď jsem ochutnala celé, měla jsem z toho trochu strach,“ říká turistka, která pokračuje ve svých gastronomických experimentech žábami a sarančaty. Ty se na tržišti ve Skunu rovněž prodávají. „Doma bych to nejedla, ale když jsem tady, mám možnost to vyzkoušet,“ dodává.

Tarantule, často připravované tak, že se nakládají do česneku a soli a pak se opékají na oleji, se na tržišti ve Skunu prodávají v přepočtu za méně než 25 Kč za kus. To je desetkrát více než před několika lety. Cena roste kvůli tomu, že je tento živočich stále vzácnější. Jak vysvětlují prodavači, sbírat tarantule v džungli v provinciích Kampong Thom a Preah Vihear je rok od roku obtížnější.

Tarantule trpí odlesňováním

Tarantule v Kambodži nepatří mezi ohrožené druhy, na rozdíl od leoparda, tygra nebo asijského slona. Ale podobně jako celá fauna této země v jihovýchodní Asii trpí tarantule následky masívního odlesňování, které ničí přirozené životní prostředí.

„Kambodža je jednou ze zemí jihovýchodní Asie, které mají největší biodiverzitu, ale od 90. let se plocha lesů snížila o 20 procent,“ uvádí nevládní organizace Mezinárodní fauna a flóra. Důvodem je rozšiřování plantáží, zvláště kaučukovníků, nelegální těžba vzácného dřeva, které se často vyváží do Číny, ale i stavba silnic a neexistující kvóty povoleného odchytu.

Hmyzí delikatesy

Prodavači ve Skunu jsou zatím schopni denně nabízet stovky čerstvých tarantulí těm, kdo si je chtějí sami připravit k jídlu nebo si z nich vyrobit lék tradiční medicíny. Někteří obchodníci, jako například Chea Voeun, nabízejí turistům, že je naučí připravovat pavouky a zasvětí je do techniky chytání tarantulí.

„Tarantule je v celém světě pověstná svou delikátní chutí a léčebnými účinky,“ ujišťuje Voeun. Na trhu lze koupit odvar z tarantulí macerovaných v rýžové pálence: v lidovém léčitelství se používá proti kašli a proti bolestem zad.

Hmyz je v jihovýchodní Asii tradičním jídlem. A v Kambodži se tarantule ukázaly být vyhledávaným zdrojem proteinů za vlády Rudých Khmerů, za níž zemřely téměř dva miliony Kambodžanů, často na podvýživu v pracovních táborech.

Podívejte se, jak se zaživa smaží tarantule:

Autoři: ,



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Z pastviny pro koně a býky vybudovali za 12 let pohodovou zahradní oázu

Uzavřený dvůr se zahradou budovanou dlouhých 12 let dnes poskytuje příjemné...

Před dvanácti lety dokončili rekonstrukci domu, o němž našli první zmínku z roku 1770, a pustili se do budování...

OBRAZEM: Tygří koťata v Troji, šťastné malajské šelmy na vlastní oči

Malajští tygři bojují jako druh o přežití, nejen proto je každý  odchov...

Malajští tygři bojují jako druh o přežití, nejen proto je každý odchov nesmírně cenný. Za narozením samečka Bulana a...

Spolky se naštvaly na Českou poštu, prý propaguje množení koček

Plakát, který pobouřil ochránce koček.

Zástupci skupiny Můj život s kočkou, spolku Fineliner a několika dalších se obrátili v otevřeném dopise na Českou...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz