Labužníci vyjedli kambodžské tarantule, které pomáhají i proti kašli

aktualizováno 
Grilované tarantule chutnají turistům, kteří jsou zvědaví na tuto kambodžskou kulinářskou specialitu. Tarantulí je však stále méně, protože se staly obětí odlesňování a lovců, kteří zásobují trh čerstvými pavouky, popsala agentura AFP.

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

„A-pings jsou v Kambodži proslulé, ale nyní jsou stále vzácnější,“ stěžuje si Chea Voeun, který už 20 let prodává čerstvé nebo uvařené tarantule na tržišti v malém městě Skun, zhruba 75 kilometrů od kambodžské metropole Phnompenhu.

Skun se specializoval na tarantule nazývané v khmerštině a-ping, proto se mu začalo říkat město pavouků. Někteří turisté sem právě kvůli tržišti zajíždějí z Phnompenhu, jiní si zde dělají gastronomickou zastávku na cestě do Siem Reapu a do angkorských chrámů.

Gastrospeciality z Kambodže

Pavouci, hadi i žáby na bylinkách

Australská turistka Elisabeth Darková popisuje, jak kůžička tarantulí pěkně křupe. „Dříve jsem jedla pouze nožky pavouků, teď jsem ochutnala celé, měla jsem z toho trochu strach,“ říká turistka, která pokračuje ve svých gastronomických experimentech žábami a sarančaty. Ty se na tržišti ve Skunu rovněž prodávají. „Doma bych to nejedla, ale když jsem tady, mám možnost to vyzkoušet,“ dodává.

Tarantule, často připravované tak, že se nakládají do česneku a soli a pak se opékají na oleji, se na tržišti ve Skunu prodávají v přepočtu za méně než 25 Kč za kus. To je desetkrát více než před několika lety. Cena roste kvůli tomu, že je tento živočich stále vzácnější. Jak vysvětlují prodavači, sbírat tarantule v džungli v provinciích Kampong Thom a Preah Vihear je rok od roku obtížnější.

Tarantule trpí odlesňováním

Tarantule v Kambodži nepatří mezi ohrožené druhy, na rozdíl od leoparda, tygra nebo asijského slona. Ale podobně jako celá fauna této země v jihovýchodní Asii trpí tarantule následky masívního odlesňování, které ničí přirozené životní prostředí.

„Kambodža je jednou ze zemí jihovýchodní Asie, které mají největší biodiverzitu, ale od 90. let se plocha lesů snížila o 20 procent,“ uvádí nevládní organizace Mezinárodní fauna a flóra. Důvodem je rozšiřování plantáží, zvláště kaučukovníků, nelegální těžba vzácného dřeva, které se často vyváží do Číny, ale i stavba silnic a neexistující kvóty povoleného odchytu.

Hmyzí delikatesy

Prodavači ve Skunu jsou zatím schopni denně nabízet stovky čerstvých tarantulí těm, kdo si je chtějí sami připravit k jídlu nebo si z nich vyrobit lék tradiční medicíny. Někteří obchodníci, jako například Chea Voeun, nabízejí turistům, že je naučí připravovat pavouky a zasvětí je do techniky chytání tarantulí.

„Tarantule je v celém světě pověstná svou delikátní chutí a léčebnými účinky,“ ujišťuje Voeun. Na trhu lze koupit odvar z tarantulí macerovaných v rýžové pálence: v lidovém léčitelství se používá proti kašli a proti bolestem zad.

Hmyz je v jihovýchodní Asii tradičním jídlem. A v Kambodži se tarantule ukázaly být vyhledávaným zdrojem proteinů za vlády Rudých Khmerů, za níž zemřely téměř dva miliony Kambodžanů, často na podvýživu v pracovních táborech.

Podívejte se, jak se zaživa smaží tarantule:

Autoři: ,

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

VIDEO: Krmítko v Makově opět vysílá. Má už milion zhlédnutí

Strakapoud a sýkorky v přímém přenosu z krmítka v Makově

Internetová televize Slow.tv už pro třetí zimní sezonu zahájila přímý přenos ze záchranné stanice Makov, kde se můžete...

Včely a ptáci včas vycítí bouřku, ropuchy zemětřesení, pavouci déšť

Lidé věří , že žáby dokážou předpovědět počasí. Vědci se domnívají, že dokonce...

Užíváme si bláznivý podzim. Jeden den už je zima, další zase jaro. Předpovědi se mění každou chvíli, rosničky by musely...

OBRAZEM: Pandy v pražské zoo jsou díky malému Flinovi o poznání živější

Narodil se v červenci a po pár měsících už své rodiče začíná obtěžovat...

Narodil se v červenci a po pár měsících už své rodiče začíná obtěžovat pubertálními nápady. Matka Wilma se ho tedy...

Najdete na iDNES.cz