Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Královská disciplína: perfektní mřížkovaný steak

aktualizováno 
Babí léto je nejlepší čas, kdy se důstojně rozloučit s grilovací sezonou. Proto jsme pro vás připravili detailní návod, jak připravit pořádný kus masa.

Možná jsou to letos poslední dny vhodné pro pohodové posezení u grilu. | foto: Weber

Grilování steaků je královskou disciplínou. A byla by škoda pokazit ne právě levné maso nesprávnou přípravou. Zde je originální recept přímo od výrobce grilů Weber, tak jak ho učí v rámci jejich grilovací akademie.

Steaky krájejte zhruba na tři až čtyři centimetry. Není vhodné grilovat příliš tenké plátky masa, zvětšuje se tak totiž nebezpečí, že se podaří maso „přetáhnout“. Aby zůstal měkký a šťavnatý, je ideální grilovat steak na „medium“, tedy aby v jádru zůstal červený, ale jen tak, aby z něj už nevytékala krev.

Pokud chcete, aby byl výsledek slušný, nikdy nepoužívejte čerstvé hovězí maso z porážky (jaké většinou dostanete u řezníka), ale mělo by být odleželé alespoň tři týdny. Je sice dražší, ale výsledek za to stojí. Dívejte se na mramorování, mělo by být pravidelné.

Asi nejpopulárnější na hovězí steak je vysoký roštěnec nebo v poslední době tak populární pupek. Samozřejmě můžete použít i svíčkovou, ale na to, jak je drahá, nemá až tak zajímavou chuť. Dostupnější v obchodě bývá nízký roštěnec. Stále však kontrolujte mramorování a datum porážky.

Fotogalerie

Další podstatnou věcí je nikdy negrilovat maso přímo z lednice. Vytáhněte ho tak dvě hodinky do pokojové teploty, jinak dostane teplotní šok, což ho znehodnotí. Někteří kuchaři maso lehce potírají olejem, jiní tvrdí, že maso samo pustí dostatek tuku. Záleží však také na konkrétním kousku masa a jeho tučnosti.

Podle zkušeností profesionálů první stranu steaku grilujte čtyři minuty v přímé grilovací zóně a se zavřeným poklopem. Potom steak obraťte a druhou stranu grilujte další čtyři minuty v přímé zóně a se zavřeným poklopem.

Pak přesuňte steak do nepřímé grilovací zóny a tam grilujte dalších 10 minut se zavřeným poklopem. Jde o to, že pouhým grilováním na přímém žáru by se steak nepropekl a zůstal by uvnitř příliš krvavý. Je to podobný postup, jaký používají kuchaři v restauracích, kdy nejprve zprudka opečou maso na pánvi a pak jej nechají dopéct na několik minut v troubě.

Přehled vnitřních teplot pro dosažení vhodné konzistence

Přehled vnitřních teplot pro dosažení vhodné konzistence

Nakonec pomocí kapesního digitálního teploměru zkontrolujte, zda má maso požadovanou vnitřní teplotu (54–60 °C) a v případě potřeby pokračujte v opékání, dokud steak nebude mít požadovanou vnitřní teplotu (tento postup by neměl trvat déle než 7 minut).

Steak sundejte z grilu a nechte 3 – 5 minut odpočívat na předehřátém talíři. Tím se masové šťávy znovu rozloží a maso zůstane krásně šťavnaté.

Jako perfektní příloha jsou opečená cherry rajčátka. Podívejte se na archivní video, jak je dělá Zdeněk Pohlreich.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Najdete na iDNES.cz