Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Královská disciplína: perfektní mřížkovaný steak

aktualizováno 
Babí léto je nejlepší čas, kdy se důstojně rozloučit s grilovací sezonou. Proto jsme pro vás připravili detailní návod, jak připravit pořádný kus masa.

Možná jsou to letos poslední dny vhodné pro pohodové posezení u grilu. | foto: Weber

Grilování steaků je královskou disciplínou. A byla by škoda pokazit ne právě levné maso nesprávnou přípravou. Zde je originální recept přímo od výrobce grilů Weber, tak jak ho učí v rámci jejich grilovací akademie.

Steaky krájejte zhruba na tři až čtyři centimetry. Není vhodné grilovat příliš tenké plátky masa, zvětšuje se tak totiž nebezpečí, že se podaří maso „přetáhnout“. Aby zůstal měkký a šťavnatý, je ideální grilovat steak na „medium“, tedy aby v jádru zůstal červený, ale jen tak, aby z něj už nevytékala krev.

Pokud chcete, aby byl výsledek slušný, nikdy nepoužívejte čerstvé hovězí maso z porážky (jaké většinou dostanete u řezníka), ale mělo by být odleželé alespoň tři týdny. Je sice dražší, ale výsledek za to stojí. Dívejte se na mramorování, mělo by být pravidelné.

Asi nejpopulárnější na hovězí steak je vysoký roštěnec nebo v poslední době tak populární pupek. Samozřejmě můžete použít i svíčkovou, ale na to, jak je drahá, nemá až tak zajímavou chuť. Dostupnější v obchodě bývá nízký roštěnec. Stále však kontrolujte mramorování a datum porážky.

Fotogalerie

Další podstatnou věcí je nikdy negrilovat maso přímo z lednice. Vytáhněte ho tak dvě hodinky do pokojové teploty, jinak dostane teplotní šok, což ho znehodnotí. Někteří kuchaři maso lehce potírají olejem, jiní tvrdí, že maso samo pustí dostatek tuku. Záleží však také na konkrétním kousku masa a jeho tučnosti.

Podle zkušeností profesionálů první stranu steaku grilujte čtyři minuty v přímé grilovací zóně a se zavřeným poklopem. Potom steak obraťte a druhou stranu grilujte další čtyři minuty v přímé zóně a se zavřeným poklopem.

Pak přesuňte steak do nepřímé grilovací zóny a tam grilujte dalších 10 minut se zavřeným poklopem. Jde o to, že pouhým grilováním na přímém žáru by se steak nepropekl a zůstal by uvnitř příliš krvavý. Je to podobný postup, jaký používají kuchaři v restauracích, kdy nejprve zprudka opečou maso na pánvi a pak jej nechají dopéct na několik minut v troubě.

Přehled vnitřních teplot pro dosažení vhodné konzistence

Přehled vnitřních teplot pro dosažení vhodné konzistence

Nakonec pomocí kapesního digitálního teploměru zkontrolujte, zda má maso požadovanou vnitřní teplotu (54–60 °C) a v případě potřeby pokračujte v opékání, dokud steak nebude mít požadovanou vnitřní teplotu (tento postup by neměl trvat déle než 7 minut).

Steak sundejte z grilu a nechte 3 – 5 minut odpočívat na předehřátém talíři. Tím se masové šťávy znovu rozloží a maso zůstane krásně šťavnaté.

Jako perfektní příloha jsou opečená cherry rajčátka. Podívejte se na archivní video, jak je dělá Zdeněk Pohlreich.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Vepřový bůček na peletkovém grilu

VIDEO Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...


Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz