Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

aktualizováno 
Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si určit, jak rozmístit uhlí na grilu podle toho, co a jakým způsobem se bude grilovat. Takže jinak na ryby a jinak na velké kusy masa.

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire. | foto: Weber

Podstatné je mít gril a palivo, které si požadovanou teplotu dlouho udrží. Bez vysokého žáru prostě šťavnatý kus masa nepřipravíte. Není to nesnadné, stačí jen dodržet pár rad. Základní pravidlo zní, že dřevěné uhlí se rychleji rozpálí, ale brikety žhnou déle.

Kdy přímo a kdy nepřímo

Pokud jste zvládli rozžhavit palivo, pak už vám zbývá jen naučit se tak trochu si s ním hrát, aby poskytovaný žár byl přesně takový, jaký vyžaduje pokrm, který připravujete. V zásadě máte dvě možnosti – metodu přímého a nepřímého grilování.

Fotogalerie

Zvolíme-li při grilování přímý žár, znamená to, že žhavé palivo jsme nashromáždili přímo pod grilovaný pokrm. U nepřímého žáru je pokrm nad zónou, kde palivo není – to je naopak umístěno při okrajích roštu.

Přímý žár se nejlépe hodí ke grilování menších, křehkých kousků, které pečeme zprudka a rychle. Například na steaky, kuřecí prsa, filety z ryb či krájenou zeleninu.

Nepřímý žár volíme pro přípravu větších kusů masa, které je třeba péct pomalu – jako je pečeně, celá kuřata, žebírka. Gril se tak chová jako horkovzdušná trouba a je v něm možno tímto způsobem péct prakticky i všechny druhy pečiva.

Jak na rozpálení

Nejjednodušší cesta, jak brikety rozžhavit, je použít zapalovací komín: stačí naplnit požadované množství paliva, na palivovém roštu grilu zapálit několik podpalovacích kostek a postavit nad ně komín.

Zvolte krále grilu

Podívejte se fotogalerie, kde můžete vybrat nejlepší recept a fotografii jídla, kterou naši čtenáři poslali v rámci soutěže o čtyři grily v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Ceny věnovala společnost WEBER, která je také partnerem naší přílohy Letní grilování.

Do galerie soutěžních receptů můžete vstoupit ZDE.

Brikety jsou vhodně rozžhavené, jakmile začnou z vršku komína šlehat plameny. Poté už stačí nasypat do grilu a grilovat. Ideální je koupit brikety, které jsou celé vyrobené jen z přírodních materiálů.

Vliv mají i tvar a drážky na samotných briketách, protože dobře prohořují, lépe se k nim dostává vzduch.

Čím mají větší hustotu, brikety hoří déle a poskytují žár výjimečně dlouho. Jakmile jsou tvrdší, snižuje se množství prachu, které se z nich uvolňuje.

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Pro barborky by dnes měly vyrazit hlavně vdavekchtivé dívky

Větvička třešně

Na svatou Barboru, tedy 4. prosince, si podle předvánočních zvyků mají dívky opatřit čerstvě uříznutou větvičku z...

Zrýt, odplevelit, sehnat koňský hnůj, dotáhnout. Příprava skleníku na zimu

Hotové dílo po smontování

Skleník je poklad, který dovoluje při pěstování na zahradě daleko více se rozmáchnout. Před zimou je však třeba mu dát...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz