Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

aktualizováno 
Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si určit, jak rozmístit uhlí na grilu podle toho, co a jakým způsobem se bude grilovat. Takže jinak na ryby a jinak na velké kusy masa.

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire. | foto: Weber

Podstatné je mít gril a palivo, které si požadovanou teplotu dlouho udrží. Bez vysokého žáru prostě šťavnatý kus masa nepřipravíte. Není to nesnadné, stačí jen dodržet pár rad. Základní pravidlo zní, že dřevěné uhlí se rychleji rozpálí, ale brikety žhnou déle.

Kdy přímo a kdy nepřímo

Pokud jste zvládli rozžhavit palivo, pak už vám zbývá jen naučit se tak trochu si s ním hrát, aby poskytovaný žár byl přesně takový, jaký vyžaduje pokrm, který připravujete. V zásadě máte dvě možnosti – metodu přímého a nepřímého grilování.

Fotogalerie

Zvolíme-li při grilování přímý žár, znamená to, že žhavé palivo jsme nashromáždili přímo pod grilovaný pokrm. U nepřímého žáru je pokrm nad zónou, kde palivo není – to je naopak umístěno při okrajích roštu.

Přímý žár se nejlépe hodí ke grilování menších, křehkých kousků, které pečeme zprudka a rychle. Například na steaky, kuřecí prsa, filety z ryb či krájenou zeleninu.

Nepřímý žár volíme pro přípravu větších kusů masa, které je třeba péct pomalu – jako je pečeně, celá kuřata, žebírka. Gril se tak chová jako horkovzdušná trouba a je v něm možno tímto způsobem péct prakticky i všechny druhy pečiva.

Jak na rozpálení

Nejjednodušší cesta, jak brikety rozžhavit, je použít zapalovací komín: stačí naplnit požadované množství paliva, na palivovém roštu grilu zapálit několik podpalovacích kostek a postavit nad ně komín.

Brikety jsou vhodně rozžhavené, jakmile začnou z vršku komína šlehat plameny. Poté už stačí nasypat do grilu a grilovat. Ideální je koupit brikety, které jsou celé vyrobené jen z přírodních materiálů.

Vliv mají i tvar a drážky na samotných briketách, protože dobře prohořují, lépe se k nim dostává vzduch.

Čím mají větší hustotu, brikety hoří déle a poskytují žár výjimečně dlouho. Jakmile jsou tvrdší, snižuje se množství prachu, které se z nich uvolňuje.

Autoři:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.

VIDEO Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár...

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu

VIDEO Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit...


Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Teď sázejte a na jaře vám zahrada může rozkvést do uklidňující bílé

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka...

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka nejde jen o sněženky či bledule. Z...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Najdete na iDNES.cz