Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

aktualizováno 
Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si určit, jak rozmístit uhlí na grilu podle toho, co a jakým způsobem se bude grilovat. Takže jinak na ryby a jinak na velké kusy masa.

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire. | foto: Weber

Podstatné je mít gril a palivo, které si požadovanou teplotu dlouho udrží. Bez vysokého žáru prostě šťavnatý kus masa nepřipravíte. Není to nesnadné, stačí jen dodržet pár rad. Základní pravidlo zní, že dřevěné uhlí se rychleji rozpálí, ale brikety žhnou déle.

Kdy přímo a kdy nepřímo

Pokud jste zvládli rozžhavit palivo, pak už vám zbývá jen naučit se tak trochu si s ním hrát, aby poskytovaný žár byl přesně takový, jaký vyžaduje pokrm, který připravujete. V zásadě máte dvě možnosti – metodu přímého a nepřímého grilování.

Fotogalerie

Zvolíme-li při grilování přímý žár, znamená to, že žhavé palivo jsme nashromáždili přímo pod grilovaný pokrm. U nepřímého žáru je pokrm nad zónou, kde palivo není – to je naopak umístěno při okrajích roštu.

Přímý žár se nejlépe hodí ke grilování menších, křehkých kousků, které pečeme zprudka a rychle. Například na steaky, kuřecí prsa, filety z ryb či krájenou zeleninu.

Nepřímý žár volíme pro přípravu větších kusů masa, které je třeba péct pomalu – jako je pečeně, celá kuřata, žebírka. Gril se tak chová jako horkovzdušná trouba a je v něm možno tímto způsobem péct prakticky i všechny druhy pečiva.

Jak na rozpálení

Nejjednodušší cesta, jak brikety rozžhavit, je použít zapalovací komín: stačí naplnit požadované množství paliva, na palivovém roštu grilu zapálit několik podpalovacích kostek a postavit nad ně komín.

Brikety jsou vhodně rozžhavené, jakmile začnou z vršku komína šlehat plameny. Poté už stačí nasypat do grilu a grilovat. Ideální je koupit brikety, které jsou celé vyrobené jen z přírodních materiálů.

Vliv mají i tvar a drážky na samotných briketách, protože dobře prohořují, lépe se k nim dostává vzduch.

Čím mají větší hustotu, brikety hoří déle a poskytují žár výjimečně dlouho. Jakmile jsou tvrdší, snižuje se množství prachu, které se z nich uvolňuje.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

OBRAZEM: Včely, žáby i motýli. Takto vyfotili jaro čtenáři iDNES.cz

Před týdnem jsme vyzvali čtenáře, aby nám zdokumentovali první známky jara ze...

Před týdnem jsme vyzvali čtenáře, aby nám zdokumentovali první známky jara ze svého regionu. Ze stovek snímků jsme...

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Chvála teleskopu. Nenápadný pomocník může ochránit od bolesti zad

S teleskopickou vyvětvovací pilou se dostanete i do nepřístupných míst.

Teleskopické zahradní nářadí výrazně ulehčuje práci na zahradě. Patří sem nejen nůžky a pilky na větve, ale i...

Najdete na iDNES.cz