Grilování je mnohem zdravější, když zabráníte kapání tuku do ohně

aktualizováno 
Správným grilováním snížíte množství karcinogenních látek na minimum. Čistěte vychladlý rošt po každém grilování, nenechte kapat tuk do ohně a nejezte spálené jídlo.

Stačí dodržovat základní pravidla a grilování se nepromění v nebezpečnou zábavu. | foto: www.kokosovebrikety.cz

Jak upozorňuje Státní zdravotní ústav, grilování je relativně zdravé při dodržení několika zásad. Například kuře připravené na grilu obsahuje zhruba polovinu tuku ve srovnání se smaženým. Rizikem je možný výskyt karcinogenních látek, hlavně heterocyklických aminů a polycyklických aromatických uhlovodíků. Ty se vytvářejí rozkladem kapajících tuků za vysoké teploty na hořícím dřevěném uhlí. Pak se společně se spalinami dostávají zpět na maso, které tak kontaminují.

Tomu však lze lehce odpomoci používáním alobalových misek. Vyvarujme se také polévání masa přímo na roštu. Dbejme na to, abychom nemarinovali tak, že maso ponoříme do oleje "až po okraj". Stačí ho okořenit a lehce potřít olejem. Když se chystáme grilovat karbanátky, melme maso sami (nebo kupujme) tak, aby obsahovalo minimum tuku.

Vzhledem k tomu, že se při grilování hodně konzumuje i zelenina, krájejme v kuchyni každé na zvláštním prkénku - zabrání se tak křížové kontaminaci bakteriálního původu.

Začněte od masa

Ke grilování vyberte kvalitní maso. Mělo by být libové, tučné kousky z něj proto odřežte. Znalec ví, že dobře naloženou krkovičku křehkostí nic nenahradí, nicméně dietář se jí vyhne. Ortodoxní zastánci zdravé výživy dokonce doporučují svlékat kuře z kůže - nejenže obsahuje hodně tuku, ale i cholesterolu. Stejně tak se doporučuje okrajovat zbytečně silné okraje tuku z tučnějších mas.

Hodně udělá i správná marináda. V míse nebo v mikrotenovém sáčku nechte maso odležet nejlépe přes noc, aby nasálo chuť marinády a zkřehlo. Ryby a kuřata nechte marinovat jen pár hodin. Jako základ se hodí pivo, víno, podzemnicový nebo olivový olej.

Nepřehánějte to s olejem a maso nechte ležet v lednici při teplotě do 4 °C. Myslete na to, že dobře propečený kus masa by měl mít v jádru teplotu 75 °C po dobu 10 minut.

Jak zacházet s grilem

Gril umístěte v zákrytu daleko od hořlavin, dřeva a porostu. Grilujte za bezvětří, kdy máte jistotu, že se plameny neobrátí špatným směrem a nepopálí vás. Ujistěte se, že gril stojí stabilně na rovné ploše. Rozpálený gril už nikam nestěhujte.

Během grilování nikdy neodcházejte pryč. Hlavně hlídejte malé děti, nenechte je ke grilu přiblížit. Vždy mějte po ruce dobré rukavice, budou se hodit při manipulaci s grilem. Také vsaďte na kvalitní grilovací nářadí s tepluvzdornou rukojetí.

Pokud už se stane, že se vznítí pod masem omastek, uhaste plameny zastříknutím vodou. K tomu poslouží obyčejná plastová lahev od minerálky, kde do víčka uděláte dírku. Anebo rozprašovač vody na květiny či větší plastová injekční stříkačka bez nasazeného kovového hrotu.

Grilování patří ke zdravějším úpravám pokrmů. Pokud se dodrží základní zásady, dostává se do těla jen minimální množství karcinogenních látek. Ve srovnání s kouřením či požíváním smažených jídel se grilování bát nemusíte. To mnohem větší nebezpečí hrozí z nedostatečně ugrilovaného masa. Více čtěte na Grilování může být nebezpečené a Grilujete? Dejte pozor, už řada lidí onemocněla.

Tipy k dochucení

- bazalkové pesto
- rozdrcený česnek v zakysané smetaně
- šlehaný tvaroh s pažitkou
- dresink z kečupu, tatarky a cibule
- drcené broskve
- mix tvarohu, majonézy, česneku a nivy


Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Najdete na iDNES.cz