Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Grilování je mnohem zdravější, když zabráníte kapání tuku do ohně

aktualizováno 
Správným grilováním snížíte množství karcinogenních látek na minimum. Čistěte vychladlý rošt po každém grilování, nenechte kapat tuk do ohně a nejezte spálené jídlo.

Stačí dodržovat základní pravidla a grilování se nepromění v nebezpečnou zábavu. | foto: www.kokosovebrikety.cz

Jak upozorňuje Státní zdravotní ústav, grilování je relativně zdravé při dodržení několika zásad. Například kuře připravené na grilu obsahuje zhruba polovinu tuku ve srovnání se smaženým. Rizikem je možný výskyt karcinogenních látek, hlavně heterocyklických aminů a polycyklických aromatických uhlovodíků. Ty se vytvářejí rozkladem kapajících tuků za vysoké teploty na hořícím dřevěném uhlí. Pak se společně se spalinami dostávají zpět na maso, které tak kontaminují.

Tomu však lze lehce odpomoci používáním alobalových misek. Vyvarujme se také polévání masa přímo na roštu. Dbejme na to, abychom nemarinovali tak, že maso ponoříme do oleje "až po okraj". Stačí ho okořenit a lehce potřít olejem. Když se chystáme grilovat karbanátky, melme maso sami (nebo kupujme) tak, aby obsahovalo minimum tuku.

Vzhledem k tomu, že se při grilování hodně konzumuje i zelenina, krájejme v kuchyni každé na zvláštním prkénku - zabrání se tak křížové kontaminaci bakteriálního původu.

Začněte od masa

Ke grilování vyberte kvalitní maso. Mělo by být libové, tučné kousky z něj proto odřežte. Znalec ví, že dobře naloženou krkovičku křehkostí nic nenahradí, nicméně dietář se jí vyhne. Ortodoxní zastánci zdravé výživy dokonce doporučují svlékat kuře z kůže - nejenže obsahuje hodně tuku, ale i cholesterolu. Stejně tak se doporučuje okrajovat zbytečně silné okraje tuku z tučnějších mas.

Hodně udělá i správná marináda. V míse nebo v mikrotenovém sáčku nechte maso odležet nejlépe přes noc, aby nasálo chuť marinády a zkřehlo. Ryby a kuřata nechte marinovat jen pár hodin. Jako základ se hodí pivo, víno, podzemnicový nebo olivový olej.

Nepřehánějte to s olejem a maso nechte ležet v lednici při teplotě do 4 °C. Myslete na to, že dobře propečený kus masa by měl mít v jádru teplotu 75 °C po dobu 10 minut.

Jak zacházet s grilem

Gril umístěte v zákrytu daleko od hořlavin, dřeva a porostu. Grilujte za bezvětří, kdy máte jistotu, že se plameny neobrátí špatným směrem a nepopálí vás. Ujistěte se, že gril stojí stabilně na rovné ploše. Rozpálený gril už nikam nestěhujte.

Během grilování nikdy neodcházejte pryč. Hlavně hlídejte malé děti, nenechte je ke grilu přiblížit. Vždy mějte po ruce dobré rukavice, budou se hodit při manipulaci s grilem. Také vsaďte na kvalitní grilovací nářadí s tepluvzdornou rukojetí.

Pokud už se stane, že se vznítí pod masem omastek, uhaste plameny zastříknutím vodou. K tomu poslouží obyčejná plastová lahev od minerálky, kde do víčka uděláte dírku. Anebo rozprašovač vody na květiny či větší plastová injekční stříkačka bez nasazeného kovového hrotu.

Grilování patří ke zdravějším úpravám pokrmů. Pokud se dodrží základní zásady, dostává se do těla jen minimální množství karcinogenních látek. Ve srovnání s kouřením či požíváním smažených jídel se grilování bát nemusíte. To mnohem větší nebezpečí hrozí z nedostatečně ugrilovaného masa. Více čtěte na Grilování může být nebezpečené a Grilujete? Dejte pozor, už řada lidí onemocněla.

Tipy k dochucení

- bazalkové pesto
- rozdrcený česnek v zakysané smetaně
- šlehaný tvaroh s pažitkou
- dresink z kečupu, tatarky a cibule
- drcené broskve
- mix tvarohu, majonézy, česneku a nivy




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Z džungle ve svahu mají zahradu s vyhlídkou na město i okolní kopce

Z horních částí zahrady je nádherný výhled: na celou zahradu, na dům, na město,...

Čtyři roky dávali dohromady starší dům, pak se vrhli na zanedbaný pozemek ve svahu, který ho obklopoval. Od té doby...

Přírodní zahrada jako divočina, kde se odpočívá i myslí na ptactvo a žáby

Zahrada je ve svahu, nechybí na ní slunce ani stín, daří se tu tedy i kapradí,...

Unavená městským životem začala hledat zahradu, kde by mohla odpočívat, a přitom tam byla za chvilku, když půjde...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Najdete na iDNES.cz