Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za chuť při grilování může reakce cukrů, tvrdí kuchař

Abyste udrželi v masu šťávu, musíte ho zatáhnout, zní obligátní kuchařská poučka přejímaná veřejností. Proto maso tak dobře chutná. Podle Marka Pavaly z kuchařské školy Laboratorio však o žádné zatahování nejde, šťáva se vypařuje tak jako tak. A za charakteristickou chuť může chemická reakce cukrů a bílkovin.

Telecí rib eye steak nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. | foto: Marek Burza

"Jednoduše tvrdit, že když zatáhnete maso na pánvi, zůstane v něm šťáva, je blábol. Vychází z něj pára, což je jenom přeměněné skupenství šťávy a když tam maso necháte půl hodiny, zůstane z něj podrážka," oponuje svým kolegům kuchařům Marek Pavala.

Marek Pavala, kuchař školy Laboratorio, Scuola di Cucina

Že nám steaky chutnají, za to může Maillardova reakce. "Cukry začnou při styku s rozpálenou plochou karamelizovat a vytvářejí tu typickou steakovou chuť, kterou každý zná a má rád. Ale nemá to nic společného se zatahováním masa," vysvětluje.

Maillardova reakce je také jednou z příčin, proč se grilování označuje za nezdravý způsob úpravy. A to i když se pominou přepálené omastky či oblíbené uzeniny. Při změně barvy při vysokých teplotách vznikají akrylamidy, které se označují za karcinogenní, liší se jen posouzení různých vědeckých komisí při odhadování míry škodlivosti. Maillardova reakce ostatně vzniká i při pečení chleba a housek, se kterými si naše tělo už po celé věky tyká a zatím z nich nikdo neumřel.

Marek Pavala si při grilování všímá i okolností, které ostatní kuchaři často opomínají.

1. Negrilujte sami

"Grilovat si sám považuji za největší zhovadilost a popíral bych tím celý princip procesu," vyjmenovává. To nejlepší na grilování je to, když grilujete s přáteli. Není to o tom, že se najíte, ale o tom, že si užijete ten den.

2. Musíte vědět, co kupujete

Když si dáváte práci s grilováním, nekupujte anonymní maso ze supermarketu. Nebuďte líní zajít k řezníkovi a přemýšlejte, jaké zvíře vlastně chcete grilovat. Někdy je také příležitost použít suroviny, které doma nemůžete tak dobře využít. Krásným příkladem jsou kuřecí křídla. Doma je můžete vypražit v troubě do mrtva, kdežto na grilu jsou krásně šťavnatá a přitom nestojí skoro nic.

Když se rozhodnete do masa investovat a uděláte si třeba hovězí nebo telecí kus, nemučte ho. "Když už zvíře kvůli nám muselo umřít, tak bych ho uctil tím, že ho sním celé. A uvařím ho dobře," vysvětluje svou filozofii Pavala.

Před grilováním doporučuje maso jen pokapat olejem, nekořenit, maximálně trochu osolit, nepepřit. Pepř trpí tepelnou úpravou, může přijít na řadu, až když je maso hotové. Marinádami chuť kvalitního masa jen zabijete.

3. Nehýbat

Když už máte gril rozehřátý a hodíte na něj maso, nechte ho chvíli ležet a nehýbejte s ním. "Když dosáhne správného stupně opečenosti, pustí se a můžete ho točit. Jen neztratit nervy a neodtrhávat," varuje Pavala.

4. Na co jste zvyklí

Ani tolik nezáleží, na čem grilujete. Jsou zastánci grilování na uhlí, druhá větev bude zase tvrdit, že kdybyste nevěděli, jak je to maso upravované, rozdíl stejně nepoznáte. "Grilujte tak, na co jste zvyklí. Já jsem třeba nejvíc zvyklý na svůj starý uhelný gril, se kterým sice neudělám žádnou parádu, ale jsem na něj zvyklý a vím, jak se bude chovat," radí z vlastní zkušenosti kuchař.

Navíc si užívá i celého procesu roztápění ohně a celého grilovacího obřadu. "Prodávají se luxusní americké grily s milionem čudlíků, s poklopem, ale to už pro mě nemá skoro nic společného s grilováním," vysvětluje. Pro akce pořádané kuchařskou školou Laboratorio však používá moderní a designové nerezové plynové grily Kasper, které jsou sice dražší, ale jako jako správné gastrovybavení vydrží daleko více než běžné výrobky.

5. Nechybujte v posledním kroku

Stále se to opakuje, ale pořád se na to zapomíná. "I když jste všechno udělali správně, nezkazte si maso tím, že byste ho nenechali odpočinout. Během tepelné úpravy začnou proteiny v mase pracovat. A když maso sundáte z mřížky, šťáva se začne zklidňovat a zase se rozprostře v mase. Takže když do něj říznete, nevyteče. Ne proto, že by bylo uzavřené, ale je rozprostřená v mase," vrací se k častému mýtu kuchařů.

Takže než začnete maso porcovat, dejte mu alespoň tři minutky na odpočinutí.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...