Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Přehledný návod, jak si na grilu poradit s jednotlivými druhy masa

aktualizováno 
Každý druh masa potřebuje na grilu něco jiného. Jinak se zachází s kuřecím, jinak s hovězím, jinak se zvěřinou a jinak s rybami. Zkuste návody Grilovací akademie světového výrobce Weber a pošlete nám svoje fotografie do soutěže, máte čas už jen do konce měsíce.

Ilustrační snímek | foto: MAFRA

Nepokoušejte se ušetřit čas tím, že pokrm položíte na gril dříve, než je nachystaný ke grilování. Nechte uhlí hořet tak dlouho, až je lehce pokryté popelem. Větrací průduchy nechte přitom otevřené, aby oheň nezhasl.

Ujistěte se, zda se grilovaný pokrm na zavřený gril vejde. Mezi grilovaným pokrmem a poklopem by měla vzniknout vzdálenost nejméně 2,5 cm.

Odolejte pokušení každých pár minut nadzvedávat poklop a dívat se, jak grilování pokračuje. Pokaždé, když zvednete poklop, uniká teplo, takže potom trvá déle, než můžete jídlo postavit na stůl. Pokud v receptu není uvedeno jinak, obraťte grilovaný pokrm během grilování jen jednou.

Jestliže grilujete se zavřeným poklopem, zabráníte vzniku plamenů, zkrátíte dobu grilování a celkový výsledek bude potom chutnější. Odolejte také pokušení grilovaný pokrm (například hamburger) mačkat, jen by tím ztratil nádherně šťavnatou chuť.

Jestliže grilovaný pokrm lehce potřete olejem, bude se grilovat rovnoměrněji a nepřilepí se k roštu. Nanášejte olej vždy na grilované kousky, ne na grilovací rošt.

Hovězí maso

Vyberte prorostlé maso, to jsou ty nejlepší kousky pro grilování. Chcete-li připravit jemný, šťavnatý steak, nechte maso 20 až 30 minut odpočívat při pokojové teplotě a osolte je až krátce před grilováním. Poté, co odeberete steak z grilu, nechte jej odpočívat 5 až 10 minut, aby se šťáva znovu natáhla do masa.

Desítky návodů, tipů a receptů, které souvisejí s grilováním. Svého favorita si tu najde každý.

Méně šťavnaté steaky, jako například kousky z boku, byste měli před grilováním marinovat. Aby bylo maso jemnější, měla by marináda obsahovat substanci obsahující kyseliny, například ovocnou nebo zeleninovou šťávu, jogurt, víno nebo ocet.

Nejlepší hamburger získáte, když jej jen zlehka vložíte do formy. Netlačte na něj obracečkou dolů, ztratil by tak šťávu.

Jehněčí maso

Jehněčímu zvláště prospívá intenzivní žár plamenů. Je přirozeně tučnější než jiné druhy masa, což znamená, že byste je měli před položením na gril naklepat, abyste minimalizovali vzplanutí.

Vyberte si jehněčí maso s kostmi. Maso by mělo být spíše lehce červené než lehce bílé. Namleté jehněčí maso se griluje stejně jako jiné namleté druhy masa při vnitřní teplotě 72 °C (medium). Jiné steaky a kousky masa lze bezpečně grilovat při vnitřní teplotě 60 °C (na anglický způsob). Grilujete-li jehněčí karé, obalte konce kostí alobalem, aby neshořely.

Vepřové maso

Většina barbecue omáček obsahuje cukr, který velmi lehce hoří, proto naneste marinádu až v posledních 10 až 20 minutách grilovací doby, aby cukr neshořel.

Nikdy žebra nepředvařujte, ztratila by jakékoli aroma. Místo toho je grilujte pomalu při nízké teplotě nepřímou metodou.

Kotleta je pro grilování nejvhodnější o tloušťce 2,5 cm nebo více. Nejlepší chuti u kotlety dosáhnete, když ji lehce potřete štětcem namočeným v oleji a opečete ji jako steak.

Grilujte při nepřímé střední teplotě až do konce. Filety můžete bezpečně sundat z grilu při vnitřní teplotě 68 °C, jestliže jsou zakryté alobalem a pět minut odpočívají, než je začnete krájet. Během této doby by měla vnitřní teplota stoupnout na 71 °C. Použijte pro jistotu teploměr na maso.

Zvěřina

Zvěřina nemusí být vždy naložena v mléce. Dá se použít i podmáslí, pivo, víno nebo šťáva s vysokým obsahem kyselin.

Jako příloha k srnčímu jsou vhodné americké brambory (wedges), slané brambory, pyré, pyré ze sladkých brambor, sladké brambory-wedges, dýňové hranolky či kapustové taštičky.

Zvěřinu můžete marinovat na různé způsoby. Těžko určit ten nejlepší, například s jogurtem, curry, římským kmínem a meruňkovou marmeládou.

Šťávu k pokrmu ze zvěřiny získáte, když maso ze všech stran ogrilujete, dáte do grilovací formy spolu s kořenicí směsí (směs kořenové zeleniny, například karotky, celeru, petržele, pórku, cibule a bylinek, třeba petrželové a celerové nati nebo tymiánu – v různém složení podle země nebo regionu) a s červeným vínem a dokončíte grilování přesně podle odpovídající doby přípravy.

Drůbež

Zde platí všeobecné pravidlo, že kuřecí prsíčka zbavená kůže je nejlepší grilovat při přímé teplotě 8 až 12 minut nebo tak dlouho, až je masová šťáva čirá a maso už není uvnitř růžové. Otočte je jednou v polovině grilovací doby.

Kuřecí prsíčka s kostmi grilujte při nepřímé teplotě 30 až 40 minut. Strana s kostmi je přitom vespod. Když je masová šťáva čirá, nebo maso už není uvnitř růžové, je pokrm hotový. Pokud máte rádi křupavou kůži, položte prsa stranou s kůží na pět minut nad přímou střední teplotu.

Celé kuře nebo celá krůta jsou hotové, když je masová šťáva čirá a je dosaženo vnitřní teploty 75 °C v prsní části a 80 °C v nejsilnějším místě křídla.

Když kontrolujete teplotu celé drůbeže, dbejte na to, aby se teploměr nikdy nedotkl některé kosti. To by mohlo vést k chybnému výsledku.

Ryby a mořské plody

Ryba je na grilu velmi rychle hotová, proto se od grilu nikdy moc nevzdalujte.

Filety potřete štětcem namočeným v oleji, nebo postříkejte olejem, aby se nepřilepily ke grilovacímu roštu. Když položíte rybu na grilovací rošt, můžete s ní navíc lehce pohnout ze strany na stranu, aby se jemné maso nepřichytilo.

Ryba je perfektně ugrilovaná, když je vesměs lehce sklovitá. Zasuňte ostrý nůž mezi vrstvy rybího masa a nadzvedněte ho, abyste dobře viděli dovnitř. Pokud je ryba uvnitř příliš průsvitná, dejte jí ještě jednu až dvě minuty.

Kukuřice

Namočte kukuřičný klas na jednu hodinu, vytáhněte jej z vody a nechte dobře okapat. Grilujte nad přímým žárem 25 až 30 minut a příležitostně jej obracejte.

Omáčky a marinády

Nic nedodá vašemu grilovanému masu lepší chuť než omáčky nebo marinády.

Většina barbecue omáček obsahuje cukr, který velmi lehce hoří, proto byste jimi neměli grilovaný pokrm potírat dříve než v posledních 10 až 20 minutách grilování.

Původní článek vznikl pro Grilakademii Weber a byl redakčně upraven.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky s kari omáčkou

VIDEO Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz