Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

aktualizováno 
Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce. Tentokrát ukázal, jak snadno připravit polníčkový salát s vepřovou panenkou, aby se grilování nemuselo odehrávat jen pod nátlakem masa až do bezvědomí, ale pokrmy byly odlehčené, jak to odpovídá letnímu období.

Letos si pro grilovací tour vybral cestu do Španělska, jehož středomořská kuchyně nabízí spoustu laskomin, z nichž mnohé lze koupit i u nás. V nedělním Rozpalto ve Španělsku, šéfe! ukázal nejen nakupování na tržnici, autentické street food, ale na břehu moře ugriloval i krásně prorostlou šťavnatou vepřovou panenku s polníčkovým salátem. Kompletní recept vidíte na videu.

Fotogalerie

Panenku z iberského pašíka občas seženete i nás v řeznictví. Toto prasátko se vyznačuje tím, že je krmené tak, aby bylo víc prorostlé tukem, což mu dává chutě navíc. A to se odrazí i na panence, což je nejkřehčí kousek masa. Tato je oproti běžnému kousku z obchodu jemně mramorovaná, což jí dává k dobru další chuť.

Letní grilování

Příprava je však úplně stejná jako u běžného kousku z krámu. Pohlreich z ní nakrájí medailonky, osolí, opepří a položí na gril. Přiloží několik místních paprik pimientos padron a pár rozpůlených žampionů.

Než je jídlo na grilu hotové, připraví si jednoduchý salát z polníčku. Jeden ze žampionů, který si schoval, nakrájel na tenké plátky a přidal do salátu. Na zálivku postačí troška olivového oleje a šťáva z citronu, nakonec stačí promíchat.

Do misky Pohlreich nakonec přiložil medailonky z panenky, opečené papriky a žampiony a jemně osolil mořskou solí. Tedy nic, co by nešlo realizovat i na našem domácím grilu.

Soutěž v grilování

Vyzkoušej to i vy, vyfoťte, pošlete i s receptem do naší soutěže, kde můžete vyhrát jeden z elektrických kontaktních grilů nebo udicí pistoli. Kompletní pravidla soutěže najdete zde.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Domácí klobásky se salátem

VIDEO Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v...

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...


Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Najdete na iDNES.cz