Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

aktualizováno 
Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké shrnutí základních pravidel, která stačí dodržet a budete mít úspěch.

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí. | foto: Marek Burza

Průvodcem nám byl kuchař Honza Rambousek, který v Chefparade vede kurzy grilování ve spolupráci s Gril Akademií Weber. „Grilování je vlastně hrozně jednoduchá věc, stačí jen dodržet několik pravidel. Připravit si správně gril a maso nebo zeleninu a pak už to jde samo,“ vysvětluje.

1.Včas vytáhnout maso z lednice

Abyste dosáhli toho, že například steak bude uvnitř na medium a zároveň zvenčí dobře udělaný, je třeba ho alespoň půl hodiny (podle velikosti porce) nechat ležet tak, aby jeho teplota uvnitř dosáhla ideálně pokojové teploty. Maso pak nedostane takový teplotní šok, a pak snáze odhadnete stupeň propečení.

2.Dostatečně rozpálený gril

Jakmile dáte maso na nedostatečně rozpálený gril, neudělá na povrchu krustu a neodhadnete dobře stupeň propečení, To je konec křehkosti, protože snadno maso přesušíte a máte z něj podrážku. Je lepší gril rozpálit na začátku spíše víc a až se maso zatáhne, žár ztlumit.

3.Roztápění uhlí

Kdo používá plynový nebo elektrický gril, nemusí tuto problematiku řešit. Je však pravda, že hodně lidí dává přednost grilování na uhlí – má pocit, že pokrm má lepší chuť.

Fotogalerie

Na roztopení je ideální takzvaný startér, což je válec, který se naplní uhlím nebo briketami a zažehne podpalovačem. Dnes už není třeba používat chemický podpalovač, existují i podpalovače na přírodní bázi, které tolik při zapalování nepáchnou.

Uhlí je správně rozpálené, až přestane kouřit a šlehají jen malé plamínky. Pak je ho možné přesypat do grilu a začít s přípravou pokrmů.

4.Kdy uhlí, kdy brikety

Na krátké grilování klidně použijte dřevěné uhlí, které se velmi rychle rozehřeje, ale vydrží hořet kratší dobu. Pokud máte společnost, kde se předpokládá více chodů a je třeba udržet ohniště déle rozpálené, je vhodné použít brikety.

Zvláště při nepřímém grilování velkých kusů masa, které se pečou klidně i dvě hodiny, je vhodné vybrat brikety lisované z tvrdých dřev. Jen takové udrží po velmi dlouhou dobu stálý žár bez přikládání.

5.Okrajujte kůrku toustu

Na grilu si můžete připravit i tousty z bílého chleba. Než ho položíte na gril, okrájejte kůrku, aby se v žáru nekroutil. Je to podobné, jako když se nařezávají okraje masa, než ho vložíte na pánev.

6.Používejte misku s vodou

Při nepřímém grilování je ideální pod maso vložit misku s vodou. Jednak do ní bude odkapávat stékající tuk, jednak odpařující se voda vytvoří v zavřeném grilu vlhkou atmosféru – podobně jako byste pekli maso v troubě s vyvíječem páry. Anebo jako když pečení s párou v konvektomatu používají kuchaři v profesionálních kuchyních.

7.Zvolte vhodnou teplotu

Při nepřímém grilování se používají teploty kolem 160–180 °C, při přímém grilování 200–230°C. Rozpalujte na vyšší teplotu, protože když zvednete víko a vložíte potraviny, teplota poklesne.

8.Marinády

U nás jsou více populární mokré marinády a hodně lidí dělá velkou chybu, že maso před položením na mřížku neosuší. Stékající tuk pak skapává do uhlíků. Nejen že jeho spalováním vznikají karcinogenní látky, ale odpudivě páchnoucí kouř není dobrou vizitkou správného mistra grilu.

Navíc už bylo mnohokrát dokázáno, že naložením masa se dostanou zkřehčující látky jen několik málo milimetrů pod povrch, takže tento efekt nelze po několikahodinovém naložení příliš očekávat.

Zkuste někdy takzvanou suchou marinádu, což bývá směs koření a bylinek, která se vmasíruje do masa a pak udělá na povrchu chutnou krustičku.

9.Pozor na med

Není příliš vhodné používat medové marinády na naložení masa. Med pak na mřížce velmi rychle karamelizuje a velmi špatně se čistí. Když už chcete do pokrmu med dostat, je vhodné použít ho až v potírací marinádě, ale nejlepší je dát jídlu takovou marinádou lesk až ke konci grilování.

Grilování miluje i Zdeněk Pohlreich. Je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají:

Autor:


Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den...

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu

VIDEO Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit...


Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz