Grilování ryb: hlavně neztrácejte nervy a nesnažte se je obrátit předčasně

aktualizováno 
Grilování ryb se mnoho lidí bojí, protože se jim ryby přilepí na mřížku a roztrhají se. Přitom stačí jen neztratit nervy a nepokoušet se rybu obracet dříve, než se vytvoří zkaramelizovaná kůrka. Kdo si není jistý, může použít držák na ryby, který je elegantně udrží pohromadě.

Gril Weber Go Anywhere je přenosný a lze jej „pohánět“ dřevěným uhlím nebo plynem. | foto: Weber

Na gril se nejlépe hodí ryby s pevným masem a mořské plody, protože si i při tepelné úpravě a obracení uchovávají svůj tvar a nerozpadají se na kousky. Například tuňák, losos, mečoun, platýs, makrela, pstruh a z mořských plodů potom téměř cokoliv od krevet a humrů až po slávky, chobotnice a různé druhy mušlí.

Výběr správného grilu

Kvalitní gril s dobrým roštem skamarádíte s rybou vždycky a je jedno, jestli máte zařízení na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu.

Ryba je nejlepší čerstvá a proto není nad to ugrilovat si právě vylovenou rybu na dovolené u moře, nebo s kamarády u rybníka či řeky. V obou případech oceníte přenosný a skladný gril, který lze vzít kamkoliv s sebou.

Fotogalerie

Jak zacházet s roštem

Jeden z hlavních problémů, které člověka často odradí od grilování ryb, je, že se jejich křehké maso přichytává na rošt a z jídla se tak stává nevzhledná trhanice. Připravili jsme proto pro vás pár tipů, co dělat, aby ryba a rošt fungovaly v souladu a výsledek byl bezchybný:

  • rybu dávejte pouze na dobře vyčištěný rošt (ideálně kartáčem s ocelovými štětinami)
  • rošt hodně rozpalte – ryba se od něj bez problémů oddělí, pokud se na jejím povrchu vytvoří tenká kůrka (čili pokud opečená strana zkaramelizuje)
  • mějte trpělivost - s masem nehýbejte předčasně a poklop nechte uzavřený. Potřebná kůrka se vytvoří, pokud ryba zůstane na rozpáleném roštu ležet na jednom místě – obracejte ji jen jedenkrát – první stranu grilujte trochu déle než druhou

Nejjistější je držák nebo alespoň široká lopatka

Při grilování ryb může pomoci vhodné příslušenství, například držák na ryby a zeleninu z ušlechtilé oceli. Není s ním totiž třeba podstupovat riziko obracení obracečkou, při němž hrozí, že se maso rozpadne na kousky. Rybu uchytíte do držáku a obracíte tak vše naráz.

Pokud si troufáte na obracení masa bez držáku, pak se vyplatí pořídit si lopatku na rybu z ušlechtilé oceli, která má extra širokou plochu a rybu nebo jiné větší pokrmy s ní lze bez problémů otočit.

Tři až čtyři minuty na centimetr

Rybám všeobecně stačí jen krátká tepelná úprava a neměly by se proto grilovat příliš dlouho. Je nutné sejmout maso z roštu dříve, než se začne lístkovitě rozpadat.

Vzhledem k tomu, že je obtížné měřit vnitřní teplotu ryby, je třeba vycvičit spíše svůj zrak a usuzovat dopečení masa především z jeho zabarvení – ryba nesmí být uvnitř průhledná ani sklovitě lesklá. Všeobecně platí, že každý centimetr tloušťky ryby vyžaduje 3 až 4 minuty na grilu.

Jak grilovat ryby
Filetované ryby nebo steaky – například z platýse, lososa, mečouna či tuňáka0,5–1 cm3 až 5 minut na přímém silném žáru
1–2,5 cm5 až 10 minut na přímém silném žáru
2,5–3 cm10 až 12 minut na přímém silném žáru
Celé ryby500 g15 až 20 minut na nepřímém středně silném žáru
1 kg20 až 30 minut na nepřímém středně silném žáru
1,5 kg30 až 45 minut na nepřímém středně silném žáru

Zdroj: Weber Bible grilování

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...


Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Čtenáře nadchla zahrada respektující podhorskou krajinu Nízkého Jeseníku

Výherci druhého kola soutěže Naše krásná zahrada

Týden vybírali čtenáři iDNES.cz pět vítězů druhého kola soutěže Naše krásná zahrada, kteří získávají nové pomocníky i...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Najdete na iDNES.cz