Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Grilování ryb: hlavně neztrácejte nervy a nesnažte se je obrátit předčasně

aktualizováno 
Grilování ryb se mnoho lidí bojí, protože se jim ryby přilepí na mřížku a roztrhají se. Přitom stačí jen neztratit nervy a nepokoušet se rybu obracet dříve, než se vytvoří zkaramelizovaná kůrka. Kdo si není jistý, může použít držák na ryby, který je elegantně udrží pohromadě.

Gril Weber Go Anywhere je přenosný a lze jej „pohánět“ dřevěným uhlím nebo plynem. | foto: Weber

Na gril se nejlépe hodí ryby s pevným masem a mořské plody, protože si i při tepelné úpravě a obracení uchovávají svůj tvar a nerozpadají se na kousky. Například tuňák, losos, mečoun, platýs, makrela, pstruh a z mořských plodů potom téměř cokoliv od krevet a humrů až po slávky, chobotnice a různé druhy mušlí.

Výběr správného grilu

Kvalitní gril s dobrým roštem skamarádíte s rybou vždycky a je jedno, jestli máte zařízení na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu.

Ryba je nejlepší čerstvá a proto není nad to ugrilovat si právě vylovenou rybu na dovolené u moře, nebo s kamarády u rybníka či řeky. V obou případech oceníte přenosný a skladný gril, který lze vzít kamkoliv s sebou.

Fotogalerie

Jak zacházet s roštem

Jeden z hlavních problémů, které člověka často odradí od grilování ryb, je, že se jejich křehké maso přichytává na rošt a z jídla se tak stává nevzhledná trhanice. Připravili jsme proto pro vás pár tipů, co dělat, aby ryba a rošt fungovaly v souladu a výsledek byl bezchybný:

  • rybu dávejte pouze na dobře vyčištěný rošt (ideálně kartáčem s ocelovými štětinami)
  • rošt hodně rozpalte – ryba se od něj bez problémů oddělí, pokud se na jejím povrchu vytvoří tenká kůrka (čili pokud opečená strana zkaramelizuje)
  • mějte trpělivost - s masem nehýbejte předčasně a poklop nechte uzavřený. Potřebná kůrka se vytvoří, pokud ryba zůstane na rozpáleném roštu ležet na jednom místě – obracejte ji jen jedenkrát – první stranu grilujte trochu déle než druhou

Nejjistější je držák nebo alespoň široká lopatka

Při grilování ryb může pomoci vhodné příslušenství, například držák na ryby a zeleninu z ušlechtilé oceli. Není s ním totiž třeba podstupovat riziko obracení obracečkou, při němž hrozí, že se maso rozpadne na kousky. Rybu uchytíte do držáku a obracíte tak vše naráz.

Pokud si troufáte na obracení masa bez držáku, pak se vyplatí pořídit si lopatku na rybu z ušlechtilé oceli, která má extra širokou plochu a rybu nebo jiné větší pokrmy s ní lze bez problémů otočit.

Tři až čtyři minuty na centimetr

Rybám všeobecně stačí jen krátká tepelná úprava a neměly by se proto grilovat příliš dlouho. Je nutné sejmout maso z roštu dříve, než se začne lístkovitě rozpadat.

Vzhledem k tomu, že je obtížné měřit vnitřní teplotu ryby, je třeba vycvičit spíše svůj zrak a usuzovat dopečení masa především z jeho zabarvení – ryba nesmí být uvnitř průhledná ani sklovitě lesklá. Všeobecně platí, že každý centimetr tloušťky ryby vyžaduje 3 až 4 minuty na grilu.

Jak grilovat ryby
Filetované ryby nebo steaky – například z platýse, lososa, mečouna či tuňáka0,5–1 cm3 až 5 minut na přímém silném žáru
1–2,5 cm5 až 10 minut na přímém silném žáru
2,5–3 cm10 až 12 minut na přímém silném žáru
Celé ryby500 g15 až 20 minut na nepřímém středně silném žáru
1 kg20 až 30 minut na nepřímém středně silném žáru
1,5 kg30 až 45 minut na nepřímém středně silném žáru

Zdroj: Weber Bible grilování

Autor:


Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu

VIDEO Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...


Nejčtenější

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Cílek vidí šumavská rašeliniště jako součást protipovodňové ochrany Prahy

Geolog Václav Cílek (23. října 2015).

Nežádoucí úbytek srážek a negativní činnost člověka vidí geolog a ekolog Václav Cílek jako příčinu aktuálních problémů...

Když se narodíte s kolejnicí v hlavě aneb zahradní vlaková vášeň

V brněnské Olympii nabízí svezení desítka lokomotiv ve třech trakcích: naftové,...

Česko se pyšní jednou z nejhustších železničních sítí světa. A to se do ní nepočítají zábavné zmenšené železnice na...

Najdete na iDNES.cz