Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Grilování ryb: hlavně neztrácejte nervy a nesnažte se je obrátit předčasně

aktualizováno 
Grilování ryb se mnoho lidí bojí, protože se jim ryby přilepí na mřížku a roztrhají se. Přitom stačí jen neztratit nervy a nepokoušet se rybu obracet dříve, než se vytvoří zkaramelizovaná kůrka. Kdo si není jistý, může použít držák na ryby, který je elegantně udrží pohromadě.

Gril Weber Go Anywhere je přenosný a lze jej „pohánět“ dřevěným uhlím nebo plynem. | foto: Weber

Na gril se nejlépe hodí ryby s pevným masem a mořské plody, protože si i při tepelné úpravě a obracení uchovávají svůj tvar a nerozpadají se na kousky. Například tuňák, losos, mečoun, platýs, makrela, pstruh a z mořských plodů potom téměř cokoliv od krevet a humrů až po slávky, chobotnice a různé druhy mušlí.

Výběr správného grilu

Kvalitní gril s dobrým roštem skamarádíte s rybou vždycky a je jedno, jestli máte zařízení na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu.

Ryba je nejlepší čerstvá a proto není nad to ugrilovat si právě vylovenou rybu na dovolené u moře, nebo s kamarády u rybníka či řeky. V obou případech oceníte přenosný a skladný gril, který lze vzít kamkoliv s sebou.

Fotogalerie

Jak zacházet s roštem

Jeden z hlavních problémů, které člověka často odradí od grilování ryb, je, že se jejich křehké maso přichytává na rošt a z jídla se tak stává nevzhledná trhanice. Připravili jsme proto pro vás pár tipů, co dělat, aby ryba a rošt fungovaly v souladu a výsledek byl bezchybný:

  • rybu dávejte pouze na dobře vyčištěný rošt (ideálně kartáčem s ocelovými štětinami)
  • rošt hodně rozpalte – ryba se od něj bez problémů oddělí, pokud se na jejím povrchu vytvoří tenká kůrka (čili pokud opečená strana zkaramelizuje)
  • mějte trpělivost - s masem nehýbejte předčasně a poklop nechte uzavřený. Potřebná kůrka se vytvoří, pokud ryba zůstane na rozpáleném roštu ležet na jednom místě – obracejte ji jen jedenkrát – první stranu grilujte trochu déle než druhou

Nejjistější je držák nebo alespoň široká lopatka

Při grilování ryb může pomoci vhodné příslušenství, například držák na ryby a zeleninu z ušlechtilé oceli. Není s ním totiž třeba podstupovat riziko obracení obracečkou, při němž hrozí, že se maso rozpadne na kousky. Rybu uchytíte do držáku a obracíte tak vše naráz.

Pokud si troufáte na obracení masa bez držáku, pak se vyplatí pořídit si lopatku na rybu z ušlechtilé oceli, která má extra širokou plochu a rybu nebo jiné větší pokrmy s ní lze bez problémů otočit.

Tři až čtyři minuty na centimetr

Rybám všeobecně stačí jen krátká tepelná úprava a neměly by se proto grilovat příliš dlouho. Je nutné sejmout maso z roštu dříve, než se začne lístkovitě rozpadat.

Vzhledem k tomu, že je obtížné měřit vnitřní teplotu ryby, je třeba vycvičit spíše svůj zrak a usuzovat dopečení masa především z jeho zabarvení – ryba nesmí být uvnitř průhledná ani sklovitě lesklá. Všeobecně platí, že každý centimetr tloušťky ryby vyžaduje 3 až 4 minuty na grilu.

Jak grilovat ryby
Filetované ryby nebo steaky – například z platýse, lososa, mečouna či tuňáka0,5–1 cm3 až 5 minut na přímém silném žáru
1–2,5 cm5 až 10 minut na přímém silném žáru
2,5–3 cm10 až 12 minut na přímém silném žáru
Celé ryby500 g15 až 20 minut na nepřímém středně silném žáru
1 kg20 až 30 minut na nepřímém středně silném žáru
1,5 kg30 až 45 minut na nepřímém středně silném žáru

Zdroj: Weber Bible grilování

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Lanýže nemusí být luxus. Zasaďte si naočkovaný strom a můžete sklízet

Lanýže platí za kulinářskou a drahou specialitu.

V jídelníčku našich předků nechyběly lanýže jako samozřejmá součást a vůbec nebyly luxusním zbožím jako dnes. Nadšenci...

Hrozí kolaps ekosystému. Hmyz vymírá, jeho počty klesly na čtvrtinu

„Můj rekord je 22 včel a tři čmeláci na metr čtvereční,“ chlubí se...

Spíš než motýla potkáte v přírodě virtuálního pokémona. Chcete-li dětem ukázat na louce babočku, budete to mít těžké....

Jak vybudovat vyvýšený záhon krok za krokem podle ekozahradníka

Na vyvýšeném záhonu lze pěstovat třeba šalotku a mrkev. Jen musíte průběžně...

Vyvýšený záhon je z pohledu skutečného zahradníka vlastně jen takový narychlo zbudovaný kompost s kvalitní zeminou na...

Najdete na iDNES.cz