Zhruba tři čtvrtiny národa podle něj grilují na zahradě s vlastní rodinou a grilu většinou vládnou muži. Pak není divu, že se téměř 90 % grilovaček neobejde bez masa. I když si uděláte průzkum soukromý, bude to pravděpodobně sedět.
Zhruba třetina Česka griluje i klobásy, čtvrtina ryby (tipy pro grilování ryb čtěte zde) a kupodivu nějakých 43 procent i zeleninu. (Zde pro inspiraci recept na grilovaného lososa se zeleninou, na tresku s pestem podle Pohlreicha zde.)
S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či s kolegy ze zaměstnání (4 %), případně pouze s partnerem (14 %). Polovina grilujících této činnosti věnuje 2 až 5 hodin času, včetně přípravy a úklidu.
Protože však maso bývá při grilování nejdražší položkou, celé dvě třetiny masa určeného na gril lidé nakoupí ve slevových akcích. Prostě před grilováním vyhledávají slevy a zboží podle akčních letáků. Nejčastěji pak v akci nakupují maso, klobásy a uzeniny.
Pozitivní je, že pro více než polovinu z nás je při výběru potravin ke grilování nejdůležitějším kritériem kvalita, případně příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Primárně podle ceny dnes nakupuje pouze desetina spotřebitelů.
Také rádi grilujete a hledáte nové recepty? Zkuste si připravit třeba špízy z vepřové panenky podle šéfkuchaře Marka Fichtnera (recept najdete zde):
13. srpna 2013 |
Grilují téměř všichni. Včetně kutilů, a ti opravdu s nasazením
Většina těch, kdo grilování propadli, má vlastní gril. Pokud také uvažujete o jeho pořízení, případně plánujete nákup nového, je každopádně dobré se v nabídce nejprve zorientovat (rady, jak gril vybírat, najdete zde). Jak ukázal průzkum, třetinu lidí k nákupu nového grilu dokáže přesvědčit akční nabídka.
Grily z dílny českých kutilů |
Nicméně zdaleka ne všechny grily dělající nám radost jsou průmyslově vyrobené. Leckdy jde o naprosto unikátní kousky, na něž jsou jejich stvořitelé patřičně pyšní a neustále je vylepšují.
Na grilovačkách tak lze narazit třeba na gril s vodním pohonem (jak pracuje, čtěte zde), na gril vyrobený z bubnu od vysloužilé pračky (zde), z nádrže ze staré domácí vodárny (např. v článku zde) či s podstavcem od šicího stroje (zde).
Koneckonců podívejte se, jak si lze podomácku vyrobit gril, který sice nebyl zrovna zadarmo, ale griluje naprosto skvěle (více zde):
7. září 2012 |