Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Ke steaku si dejte pečená rajčátka. Podle Pohlreicha jsou sexy

aktualizováno 
"Když nemáte oregano, tak tam dejte dobromysl," radí Zdeněk Pohlreich při přípravě bylinkového steaku z roštěnce se škodolibostí sobě vlastní. Ne každý ví, že jde o jednu a tutéž bylinku. Jinak ale nezbývá než konstatovat, že jsou jeho rady k letnímu grilování doslova k sežrání i přes obrazovku.

Pondělní večer bude prvním ze šesti, kdy se po deváté večer budete moci na Primě najíst očima. A to ať už bude šéf připravovat hovězí hamburgery, bylinkový steak z roštěnce se zmíněnými grilovanými rajčátky nebo vegetariánský špíz.

Jak na steaky

Pečte je na grilu ideálně na jedno otočení: otáčejte je, když maso zesvětlá zhruba do poloviny výšky, pak je teprve otočte a grilujte z druhé strany. Navíc by se steaky neměly na grilu navzájem dotýkat, aby se propékaly rovnoměrně.

My jsme pro vás vybrali hovězí steak se salátem, který si určitě užijete. Podle Zdeňka Pohlreicha je ideální kupovat hovězí maso co možná nejvyzrálejší, které aspoň chvíli viselo.

"Měly by to být tři tejdny, ale i kratší doba je lepší než nic," vysvětluje šéf. Což je ale u nás docela problém, protože maso během chlazení a vyzrávání ztrácí vodu a logicky pak musí být dražší. Jestli jde o skutečně odleželé maso, poznáte, když do něj lehce máčknete prstem a zůstane v něm důlek.

Příprava bylinkového steaku se salátem z grilovaných rajčátek

Klasický steak si připravte z hovězího roštěnce, který nejdřív krásně očistěte, pak teprve nakrájejte na dostatečně silné plátky. Šéf radí, aby byly minimálně dva a půl centimetru vysoké, aby zůstaly pěkně šťavnaté a přitom jste mohli během přípravy dobře kontrolovat jejich propečení. 

S tymiánem opatrně, do marinády stačí pár lístků.
Lístky rozmarýnu oberte z větviček, nasekejte je nožem a pak je teprve přidejte...
Bylinky se solí zpracujte v hmoždíři.

V hmoždíři si připravte marinádu v podobě hutné zelené bylinkové pasty ze dvou snítek rozmarýnu a oregana (neboli dobromysli), s citem přidejte i trochu tymiánu. Lístky rozmarýnu nejprve otrhejte a nasekejte nožem, lístky oregana a tymiánu oberte do hmoždíře rovnou. Přidejte trochu čerstvě namletého pepře, trochu soli, směs promíchejte a v hmoždíři pečlivě pomačkejte.

Do hmoždíře přidejte i olivový olej.
Bylinkovou marinádu do masa pěkně vetřete z obou stran.
Steaky ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Nakonec přilijte i trochu kvalitního olivového oleje a vše zpracujte v pastu nabitou chutěmi a vůněmi, kterou z obou stran vetřete do plátků masa. Plátky ještě lehce opepřete čerstvě namletým pepřem z mlýnku, přikryjte je fólií a dejte zhruba na 15 až 20 minut do chladna odležet.

Větvičky rajčátek, česnek, tymián, sůl, pepř a čerstvou petrželku potřebujete...
Rajčátka na větvičte vložte na pánev s olejem na rozpáleném grilu.
K rajčátkům na gril přidejte ještě oloupané stroužky česneku a snítky tymiánu.

Mezitím, co se hovězí marinuje, máte čas na přípravu jednoduchého, rychlého a přitom chuťově geniálního salátu, který musí dostat vitamíny snad i do toho největšího odpůrce zeleniny. Na rozpálený gril si na pánvičku nalijte trochu olivového oleje, na něj položte větvičky cherry rajčátek. Přidejte k nim pár oloupaných stroužků česneku a pár celých větviček tymiánu.

Rajčátka ještě na grilu osolte a opepřete.
Během grilování rajčátek přidejte podle potřeby olivový olej.
Osmažená rajčátka seberte z grilu.

Rajčátka průběžně otáčejte a hlavně je neopouštějte, je to rychlá záležitost. Podle potřeby na ně během grilování můžete přilít ještě trochu olivového oleje. Také je na grilu osolte a opepřete. Lehce rozpukaná a voňavá rajčátka pak sundejte z grilu.

Osmažená rajčátka oberte do mísy.
Osmažená rajčátka oberte do mísy.
Opečený česnek a snítky tymiánu z pánve s rajčátky zpracujte v hmoždíři a...

Opečená rajčátka oberte do mísy, kde se okamžitě krásně rozvoní. Opečené větvičky tymiánu a stroužky česneku v hmoždíři zpracujte s trochou olivového oleje, přidejte do mísy k rajčátkům a vše lehce promíchejte.

Do salátu z grilovaných rajčátek přidejte ještě čerstvě nasekanou zelenou...
Do salátu z grilovaných rajčátek přidejte ještě čerstvě nasekanou zelenou...
Salát z rajčátek naservírujte na talíř, posléze k nim přidáte i grilované maso.

Chuť dolaďte solí a pepřem, přidejte ještě čerstvou nasekanou petrželku. Nebo jinou bylinku, na jakou zrovna máte chuť a bude s rajčaty ladit. "Čerstvost, to je ta ingredience, která se nedá ničím nahradit," říká Zdeněk Pohlreich, když se rozplývá nad aromatickou vůní rozpukaných smažených rajčat a čerstvých bylinek. Ochutnáte a přestanete se stejně jako šéf divit, proč ptáci odlétají na jih.  

Odleželé namarinované steaky, osolené a opepřené, naložte na rozpálený gril.
Steaky se snažte grilovat na jedno otočení.
Hotové maso nechte chvíli odpočinout, pak teprve servírujte.

A na řadě je grilování steaků. Masu dejte po vytažení z chladu tak dvacet minut, aby se dostalo na "pokojovou teplotu" a nedostalo na grilu takový teplotní šok.

Velice chutná fotogalerie

"Bude se pak propíkat rovnoměrnějc," vysvětluje šéf. Odleželé steaky pak ještě osolte a opepřete z obou stran a naložte je na rozpálený gril.

Jakmile je maso hotové, nechte ho před servírováním chvilku odpočinout. "Je zapotřebí, aby se maso uvolnilo a pustilo šťávy do celého kusu masa, teprve pak je krásně vláčný. Stačí tři čtyři minutky, sice trochu zchladne, ale vyplatí se to, protože pak je steak chutnější. Takhle jednoduchý to je," radí Pohlreich. Zkuste to.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Najdete na iDNES.cz