Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)

  9:58aktualizováno  9:58

Hadovka smrdutá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNa latinském názvu této houby se doslova vyřádili staří botanici; v prvním stádiu vývoje mají hadovky tvar vajíčka (připomínajíce tím varlata), později obal vejce praská a vyrůstá z něj dutý nosič, který připomíná ztopořený mužský pohlavní úd. Odtud, zřejmě oprávněně, vznikl její latinský název Phallus impudicus – nestydatý, odporný pyj.

Pro svůj tvar byla v minulosti tato houba zasvěcena bohyni plodnosti Ceres. Pastýři u nás i v Německu věřili, že hadovka smrdutá podporuje pohlavní pud, proto jí krmili dobytek. Hadovky vůbec měly a v některých zemích dosud mají významnou pověst jako silné afrodiziakum.

Plodnice jsou v mládí podzemní, vajíčkovité, bílé, 4 - 6 cm vysoké a 3 - 5 cm široké, s bílým „kořínkem“ naspodu. Později vyrůstá z vajíčka bílý, pórovitý, 10 - 18 cm vysoký a 2 - 4 cm široký nosič, který má nahoře žebernatý, tupě špičatý klobouk, pokrytý olivově zeleným, mršinou páchnoucím slizem. Výtrusy jsou bledě žlutavé.

Kde a kdy roste

Hadovka smrdutá roste většinou velmi hojně od června do listopadu v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, ale také v parcích, zahradách, na okrajích cest, zejména pod buky, habry, lískami, osikami apod.. Hadovku smrdutou zná snad každý houbař. Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.

Je nejedlá. Hadovka smrdutá se nejvíce podobá rovněž nejedlé hadovce valčické (Phallus hadriani), která se liší po osahání červenofialovým vajíčkem i pochvou a spíše kvasnicovým pachem. I když je hadovka smrdutá označována jako nejedlá, někteří houbaři sbírají její vajíčka, smaží je v trojobalu a diví se ostatním houbařům, že takovou delikatesu nechávají v lese. Řízky z hadovek prý připomínají chuť smaženého hermelínu, ale to už musíte vyzkoušet sami.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Najdete na iDNES.cz