Diskuze
Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis
Děkujeme za pochopení.
J34o92s52e40f 57Z87a25h67á80l91k70a
Nadpis je zbytečně provokativní. U nás v Čechách dlabeme rovněž tradiční jitrnice, které se od skotského haggisu nijak zásadně neliší. Jako suroviny jsou rovněž zužitkovány vnitřnosti. Ty české před tím chrochtaly, skotské bečely. Skotové si to přelijou omáčkou z whisky, u nás si dávají panáka slivovice už při přípravě. A obě jídla mají jako přílohu brambory.
L34u46k17á71š 26M16a84r69e24d47a
„Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“
Tak u nas to bylo naopak. Aby se nemuselo rozdavat jako vejsluzka maso, zacly se zpracovavat zbytky a tak jako vejsluzka poslouzily jitrnicky, jelitka, krvava polivka, tlacenka...
P81a84v81e29l 12B36e10r39a57n
Řekl bych, že důvod byl jiný. Z prasete se vždy zpracovávalo naprosto všechno. Maso se ale dále zpracovávalo zejména uzením, nasolováním nebo do sádla, aby vydrželo. Vývar, jitrnice, tlačenka a spol. však byly obtížně uchovatelné a tak se část dávala sousedům. A původně to byl spíše druh bártru, protože když zabíjeli sousedi, dali zase výslužku těm, od kterých dostali. A na vesnici se zabíjelo postupně, takže pořád bylo čerstvé. Bavíme se o době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dodnes se pamatuji, jak to takto fungovalo na vesnici na Chlumecku před nějakými 35-45 lety. Teta měla pokaždé seznam, komu se musí výslužka dát a věděla, od koho ji zase dostane... A od řezníka, který zabíjel pro celou vesnici, věděla, i kdy ji může čekat a nemusí tedy sama vařit...
M90a18r50e52k 19T93o57n
skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj Kde to mám jakou koupit?
P91a50v79e89l 38B25e82r38a88n
Na jaře koupíte 2 "sekačky" a na podzim je "zazimujete"...
E29v88a 35P37e32l85c95o77v47á
Dělat bych se s tím nechtěla, ale ochutnala bych ráda. Vypadá to lákavě.
B51o18h69u21m54i60l 25V38a32n11ě61k
Haggis mě chutnal!
Zúčastnil jsem se slavnostní večeře přímou ve Skotsku. Byl to skutečně zážitek.
Uvítání dudádákem a tradičním tancem nad meči. Pak nás dudák zavedl do jídelny.
Kuchař v gala přináší mísu s načinčaným haggisem jako labuť. Bard ve skotském kroji přednáší Ódu na haggis. Je to perfektní vizuální i audio zážitek i když nerozumíte ani slovo. Ten bard byl fakt skvělý. Dynnamika řeči i pohybů - roli má i dýka kterou Skoti nosi zasunutou pod podkolenkou.
Pak nám naservíruji ten haggis s bramborami a nějakou oblohou. Trošku nedůvěřivě ochutnám a je to překvapivě dobré. Nicméně zážitek umocní zralá skotská dáma. manželka šéfa palírny, sedící vedle mne. Zaregistruje, že jím haggis bez "omáčky" a hned to naprávi - zalije ho panákem single malt whisky- i pak to je rozhohodně poživatelné.
V tom okamžiku jsem si vzpomněl na známou scénku Šimka a Grossmana, kde je oblíbené jídlo brambory s rumem.
J82a92r96o76s67l24a44v 88K33o19t66l11a53b39a
Také jste jedl jenom omáčku?
J82a46k73u12b 35F14e22i72f15a67r
Co je to za bulvární titulek, jak kdyby se to snad vařilo z exkrementů???
Jateční zvíře se vždy zužitkovalo celé, bylo to správné a dělá se to tak doteď.
Akorát z toho někdo uvaří tradiční pokrm, zatímco jiní se tím samým cpou v konzerovavných paštikách a kdovíčem ještě.
L85u86b79o94š 29H74o98l91í81k
Tak tak, nás, národ milovníků "kuřecího separátu" (dle zástupců nadnárodních řetězců, ohánějících se lokálními preferencemi) rozhodně neodradí taková dobrota.
R75a15d35i90m 57S68v17o51b16o53d37a
co je na tom jako na nezeptani? vzdyt je to neco jako kombinace tlacenky a jitnic.
M96i95l49a19n 87B39e90z79d43ě48č69k57a
Poprvé jsem haggis ochutnal, aniž bych věděl co v tom je, a bylo to výborné :) Kdybych složení znal předem, asi bych odmítl.
F19r73a28n77k 34N57o55v25a42k
V holandsku mi dali na veceri smazene "valecky" z mleteho masa.. Moc dobre to bylo, stavnate!
Pak se se dozvim, ze to bylo mlete kravske.. vemeno
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc
Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...