Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů, který se „povinně“ vaří pravidelně dvakrát ročně. Haggis využívá surovin, které na skotském venkově byly k dispozici.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Nadpis je zbytečně provokativní. U nás v Čechách dlabeme rovněž tradiční jitrnice, které se od skotského haggisu nijak zásadně neliší. Jako suroviny jsou rovněž zužitkovány vnitřnosti. Ty české před tím chrochtaly, skotské bečely. Skotové si to přelijou omáčkou z whisky, u nás si dávají panáka slivovice už při přípravě. A obě jídla mají jako přílohu brambory.

1 0
možnosti
LM

„Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“

Tak u nas to bylo naopak. Aby se nemuselo rozdavat jako vejsluzka maso, zacly se zpracovavat zbytky a tak jako vejsluzka poslouzily jitrnicky, jelitka, krvava polivka, tlacenka...

1 0
možnosti
PB

P77a98v51e71l 86B50e55r77a54n

16. 2. 2018 11:54

Řekl bych, že důvod byl jiný. Z prasete se vždy zpracovávalo naprosto všechno. Maso se ale dále zpracovávalo zejména uzením, nasolováním nebo do sádla, aby vydrželo. Vývar, jitrnice, tlačenka a spol. však byly obtížně uchovatelné a tak se část dávala sousedům. A původně to byl spíše druh bártru, protože když zabíjeli sousedi, dali zase výslužku těm, od kterých dostali. A na vesnici se zabíjelo postupně, takže pořád bylo čerstvé. Bavíme se o době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dodnes se pamatuji, jak to takto fungovalo na vesnici na Chlumecku před nějakými 35-45 lety. Teta měla pokaždé seznam, komu se musí výslužka dát a věděla, od koho ji zase dostane...;-) A od řezníka, který zabíjel pro celou vesnici, věděla, i kdy ji může čekat a nemusí tedy sama vařit...;-)

2 0
možnosti
Foto

M94a58r17e90k 13T19o38n

13. 2. 2018 22:37

skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj Kde to mám jakou koupit?

0 0
možnosti
PB

P88a19v90e90l 35B34e16r26a22n

16. 2. 2018 11:56

Na jaře koupíte 2 "sekačky" a na podzim je "zazimujete"...;-)

1 0
možnosti
EP

E66v68a 62P83e53l35c27o47v71á

13. 2. 2018 22:16

Dělat bych se s tím nechtěla, ale ochutnala bych ráda. Vypadá to lákavě. :-)

1 0
možnosti
BV

Haggis mě chutnal!

Zúčastnil jsem se slavnostní večeře přímou ve Skotsku. Byl to skutečně zážitek.

Uvítání dudádákem a tradičním tancem nad meči. Pak nás dudák zavedl do jídelny.

Kuchař v gala přináší mísu s načinčaným haggisem jako labuť. Bard ve skotském kroji přednáší Ódu na haggis. Je to perfektní vizuální i audio zážitek i když nerozumíte ani slovo. Ten bard byl fakt skvělý. Dynnamika řeči i pohybů - roli má i dýka kterou Skoti nosi zasunutou pod podkolenkou.

Pak nám naservíruji ten haggis s bramborami a nějakou oblohou. Trošku nedůvěřivě ochutnám a je to překvapivě dobré. Nicméně zážitek umocní zralá skotská dáma. manželka šéfa palírny, sedící vedle mne. Zaregistruje, že jím haggis bez "omáčky" a hned to naprávi - zalije ho panákem single malt whisky- i pak to je rozhohodně poživatelné.

V tom okamžiku jsem si vzpomněl na známou scénku Šimka a Grossmana, kde je oblíbené jídlo brambory s rumem.

5 0
možnosti
JK

Také jste jedl jenom omáčku?

1 0
možnosti
JF

Co je to za bulvární titulek, jak kdyby se to snad vařilo z exkrementů???

Jateční zvíře se vždy zužitkovalo celé, bylo to správné a dělá se to tak doteď.

Akorát z toho někdo uvaří tradiční pokrm, zatímco jiní se tím samým cpou v konzerovavných paštikách a kdovíčem ještě.

8 0
možnosti
LH

Tak tak, nás, národ milovníků "kuřecího separátu" (dle zástupců nadnárodních řetězců, ohánějících se lokálními preferencemi) rozhodně neodradí taková dobrota.

1 0
možnosti
RS

co je na tom jako na nezeptani? vzdyt je to neco jako kombinace tlacenky a jitnic.

11 0
možnosti
DH

D28e39n44i19s 79H69u74m89l

13. 2. 2018 12:32

Tak to bych prosil jen tu omacku

6 0
možnosti
MB

Poprvé jsem haggis ochutnal, aniž bych věděl co v tom je, a bylo to výborné :) Kdybych složení znal předem, asi bych odmítl.

3 5
možnosti
FN

V holandsku mi dali na veceri smazene "valecky" z mleteho masa.. Moc dobre to bylo, stavnate!

Pak se se dozvim, ze to bylo mlete kravske.. vemeno

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!