Diskuze
Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis
Děkujeme za pochopení.
J58o39s70e18f 96Z60a51h41á28l41k30a
Nadpis je zbytečně provokativní. U nás v Čechách dlabeme rovněž tradiční jitrnice, které se od skotského haggisu nijak zásadně neliší. Jako suroviny jsou rovněž zužitkovány vnitřnosti. Ty české před tím chrochtaly, skotské bečely. Skotové si to přelijou omáčkou z whisky, u nás si dávají panáka slivovice už při přípravě. A obě jídla mají jako přílohu brambory.
L81u87k11á14š 81M98a65r57e71d20a
„Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“
Tak u nas to bylo naopak. Aby se nemuselo rozdavat jako vejsluzka maso, zacly se zpracovavat zbytky a tak jako vejsluzka poslouzily jitrnicky, jelitka, krvava polivka, tlacenka...
P77a98v51e71l 86B50e55r77a54n
Řekl bych, že důvod byl jiný. Z prasete se vždy zpracovávalo naprosto všechno. Maso se ale dále zpracovávalo zejména uzením, nasolováním nebo do sádla, aby vydrželo. Vývar, jitrnice, tlačenka a spol. však byly obtížně uchovatelné a tak se část dávala sousedům. A původně to byl spíše druh bártru, protože když zabíjeli sousedi, dali zase výslužku těm, od kterých dostali. A na vesnici se zabíjelo postupně, takže pořád bylo čerstvé. Bavíme se o době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dodnes se pamatuji, jak to takto fungovalo na vesnici na Chlumecku před nějakými 35-45 lety. Teta měla pokaždé seznam, komu se musí výslužka dát a věděla, od koho ji zase dostane... A od řezníka, který zabíjel pro celou vesnici, věděla, i kdy ji může čekat a nemusí tedy sama vařit...
M94a58r17e90k 13T19o38n
skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj Kde to mám jakou koupit?
P88a19v90e90l 35B34e16r26a22n
Na jaře koupíte 2 "sekačky" a na podzim je "zazimujete"...
E66v68a 62P83e53l35c27o47v71á
Dělat bych se s tím nechtěla, ale ochutnala bych ráda. Vypadá to lákavě.
B91o18h54u88m64i90l 72V63a74n59ě33k
Haggis mě chutnal!
Zúčastnil jsem se slavnostní večeře přímou ve Skotsku. Byl to skutečně zážitek.
Uvítání dudádákem a tradičním tancem nad meči. Pak nás dudák zavedl do jídelny.
Kuchař v gala přináší mísu s načinčaným haggisem jako labuť. Bard ve skotském kroji přednáší Ódu na haggis. Je to perfektní vizuální i audio zážitek i když nerozumíte ani slovo. Ten bard byl fakt skvělý. Dynnamika řeči i pohybů - roli má i dýka kterou Skoti nosi zasunutou pod podkolenkou.
Pak nám naservíruji ten haggis s bramborami a nějakou oblohou. Trošku nedůvěřivě ochutnám a je to překvapivě dobré. Nicméně zážitek umocní zralá skotská dáma. manželka šéfa palírny, sedící vedle mne. Zaregistruje, že jím haggis bez "omáčky" a hned to naprávi - zalije ho panákem single malt whisky- i pak to je rozhohodně poživatelné.
V tom okamžiku jsem si vzpomněl na známou scénku Šimka a Grossmana, kde je oblíbené jídlo brambory s rumem.
J80a19r11o72s69l75a48v 79K28o42t52l92a35b58a
Také jste jedl jenom omáčku?
J29a80k91u92b 10F69e40i68f29a20r
Co je to za bulvární titulek, jak kdyby se to snad vařilo z exkrementů???
Jateční zvíře se vždy zužitkovalo celé, bylo to správné a dělá se to tak doteď.
Akorát z toho někdo uvaří tradiční pokrm, zatímco jiní se tím samým cpou v konzerovavných paštikách a kdovíčem ještě.
L10u83b10o54š 10H28o71l58í55k
Tak tak, nás, národ milovníků "kuřecího separátu" (dle zástupců nadnárodních řetězců, ohánějících se lokálními preferencemi) rozhodně neodradí taková dobrota.
R56a67d89i23m 77S86v46o28b39o49d24a
co je na tom jako na nezeptani? vzdyt je to neco jako kombinace tlacenky a jitnic.
M91i21l89a90n 71B85e74z92d79ě10č70k93a
Poprvé jsem haggis ochutnal, aniž bych věděl co v tom je, a bylo to výborné :) Kdybych složení znal předem, asi bych odmítl.
F47r42a27n72k 23N12o78v32a81k
V holandsku mi dali na veceri smazene "valecky" z mleteho masa.. Moc dobre to bylo, stavnate!
Pak se se dozvim, ze to bylo mlete kravske.. vemeno
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!