Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

aktualizováno 
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů, který se „povinně“ vaří pravidelně dvakrát ročně. Haggis využívá surovin, které na skotském venkově byly k dispozici.

Haggis je něco jako prejt uvařený ze skopových vnitřností. „Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“ popisuje Kalášek prapůvod receptu, který se traduje dodnes a který pochází ze 17. století.

Postup krok za krokem

Skotský národní pokrm padl do oka i dodnes nejslavnějšímu skotskému básníkovi Robertu Burnsovi, jehož Óda na haggis patří mezi nejvýznamnější národní díla. A jelikož se narodil 25. ledna 1759, každoročně se toto výročí oslavuje.

Každá skotská rodina, jež ctí tradice, se 25. ledna sejde u večeře, při které dle několika kroků uctí již zmiňovaného básníka. Připraví se národní jídlo haggis, přičemž základ jídla je stejný, pouze v různých koutech Skotska si jej dochucují lidé podle svého. Haggis je přinesen na stůl za zvuku dud a v tradičních skotských krojích zpívá celá rodina tuto pochvalnou píseň. V určitém úseku ódy se haggis slavnostně rozřízne. 

Jak na haggis

Vojtěch Kalášek z Britského velvyslanectví v Praze nepřipravuje haggis v ovčích žaludcích – to je u nás část zvířete prakticky k nesehnání. „Používám místo toho hovězí tlusté střevo, neboli deník, jaký se používá například na přípravu tlačenek,“ popisuje Kalášek.

Budete potřebovat

  • skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj
  • ovesné vločky
  • kroupy
  • osmažená cibule
  • muškátový oříšek, květ
  • sůl, pepř

Střevo se prodává v hodně nasoleném stavu, takže je třeba ho před použitím minimálně na dvě hodiny namočit do vody, aby se všechna sůl dostala ven.

Skopové vnitřnosti uvaříme ve vývaru v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením, což trvá kolem dvou hodin. Uvařené vnitřnosti nakrájíme a semeleme, přidáme vločky, kroupy a osmaženou cibulku a trochu vývaru, ve kterém se maso vařilo. „Samotná směs by byla příliš suchá, proto je třeba ji trochu naředit,“ radí kuchař.

Do směsi se nastrouhá i trochu muškátového oříšku a květu, hodně se osolí a opepří. Pak se směs míchá a kontroluje se konzistence a případně se dále ředí vývarem.

Když je směs hotová, nasadí se střevo na plničku, případně je možné k plnění použít i cukrářský sáček. „Při plnění je třeba dát pozor, aby nebylo střevo úplně napěchované, protože kroupy a vločky při vaření nabudou. Náplň by pak mohla střevo roztrhnout. Z toho důvodu je třeba před vařením jednotlivé porce propíchat vidlicí, aby mohla při vaření unikat pára,“ popisuje Kalášek.

Haggis se vaří dvě hodiny při teplotě 80 °C. Jako příloha se k haggis podává bramborová a tuřínová kaše přelitá krémovou whisky omáčkou. 

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Najdete na iDNES.cz