Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

aktualizováno 
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů, který se „povinně“ vaří pravidelně dvakrát ročně. Haggis využívá surovin, které na skotském venkově byly k dispozici.

Haggis je něco jako prejt uvařený ze skopových vnitřností. „Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“ popisuje Kalášek prapůvod receptu, který se traduje dodnes a který pochází ze 17. století.

Postup krok za krokem

Skotský národní pokrm padl do oka i dodnes nejslavnějšímu skotskému básníkovi Robertu Burnsovi, jehož Óda na haggis patří mezi nejvýznamnější národní díla. A jelikož se narodil 25. ledna 1759, každoročně se toto výročí oslavuje.

Každá skotská rodina, jež ctí tradice, se 25. ledna sejde u večeře, při které dle několika kroků uctí již zmiňovaného básníka. Připraví se národní jídlo haggis, přičemž základ jídla je stejný, pouze v různých koutech Skotska si jej dochucují lidé podle svého. Haggis je přinesen na stůl za zvuku dud a v tradičních skotských krojích zpívá celá rodina tuto pochvalnou píseň. V určitém úseku ódy se haggis slavnostně rozřízne. 

Jak na haggis

Vojtěch Kalášek z Britského velvyslanectví v Praze nepřipravuje haggis v ovčích žaludcích – to je u nás část zvířete prakticky k nesehnání. „Používám místo toho hovězí tlusté střevo, neboli deník, jaký se používá například na přípravu tlačenek,“ popisuje Kalášek.

Budete potřebovat

  • skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj
  • ovesné vločky
  • kroupy
  • osmažená cibule
  • muškátový oříšek, květ
  • sůl, pepř

Střevo se prodává v hodně nasoleném stavu, takže je třeba ho před použitím minimálně na dvě hodiny namočit do vody, aby se všechna sůl dostala ven.

Skopové vnitřnosti uvaříme ve vývaru v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením, což trvá kolem dvou hodin. Uvařené vnitřnosti nakrájíme a semeleme, přidáme vločky, kroupy a osmaženou cibulku a trochu vývaru, ve kterém se maso vařilo. „Samotná směs by byla příliš suchá, proto je třeba ji trochu naředit,“ radí kuchař.

Do směsi se nastrouhá i trochu muškátového oříšku a květu, hodně se osolí a opepří. Pak se směs míchá a kontroluje se konzistence a případně se dále ředí vývarem.

Když je směs hotová, nasadí se střevo na plničku, případně je možné k plnění použít i cukrářský sáček. „Při plnění je třeba dát pozor, aby nebylo střevo úplně napěchované, protože kroupy a vločky při vaření nabudou. Náplň by pak mohla střevo roztrhnout. Z toho důvodu je třeba před vařením jednotlivé porce propíchat vidlicí, aby mohla při vaření unikat pára,“ popisuje Kalášek.

Haggis se vaří dvě hodiny při teplotě 80 °C. Jako příloha se k haggis podává bramborová a tuřínová kaše přelitá krémovou whisky omáčkou. 

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Velikonoční mazanec

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance...

Volvo XC60 2.4 D5 AWD 1.MAJ ČR SK
Volvo XC60 2.4 D5 AWD 1.MAJ ČR SK

r.v. 2009, naj. 117 265 km, diesel
309 990 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz