Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší burgery v Česku? Podle některých je ochutnáte na Vinohradech

aktualizováno 
Existují hamburgery a hamburgery. Vysušené chudinky bez chuti zaženou sice hlad, ale tím to také končí. Dnes vám představíme jinou ligu. Hamburgery z prémiového masa, doladěné k chuťové dokonalosti, patří k seriálu o výjimečných restauracích, do kterých se budete vracet.

Burger se zásadně nejí příborem, ale rukama. | foto: Libor Budinský

Je to možná poněkud bláznivá představa, ale i z obyčejného burgeru se může stát voňavá, křupavá a lahodná delikatesa. Nevěříte? Tak to jste ještě nebyli v malém bistru Dish na pražských Vinohradech, které se specializuje právě na přípravu dokonalých burgerů.

Pokud jste tu naopak byli, pravděpodobně se sem už vracíte stále. Místní burgery jsou totiž prudce návykové. A i když je jejich cena o fous vyšší, než jsme zvyklí běžně platit, ve srovnání "cena - výkon" jsou rozhodně mnohem lepší než jejich bezkrevní bráškové z fastfoodů.

Je zajímavé, že ač se hamburgrové bistro nehrne do vrcholných soutěží a nesbírá ve velkém ceny, mezi lidmi se o něm povídá a dveře se netrhnou. A to přesto, že v začátcích provozu majitelé zakopli o nejeden provozní kámen a ne vše se dařilo hned od začátku na jedničku.

Vyzrálé a šťavnaté

Bistro Dish je malé, útulné a celkem jednoduše zařízené. Ve vstupní místnosti je otevřená kuchyň, kde se čerstvé burgery pečou, ve druhé místnosti je jen pár stolků, takže přes oběd a často i večer zde bývá úplně plno. Ceny jsou zhruba od 150 do 210 korun, ale porce masa je více než 150 gramů.

Fotogalerie

Burgery se připravují z vyzrálého masa Aberdeen Angus, především z předního hovězího, kde je ideální poměr masa a tuků (80:20). Právě tuk je mimořádně důležitý, neboť je nositelem chuti, a kdyby se použilo maso bez tuku, při smažení by se rozpadlo.

Důležité jsou ovšem i další kvalitní suroviny, pravý sýr čedar či domácí slanina, které ovlivňují výslednou chuť burgeru. A hlavně originální chuťové kombinace, na kterých si Dish zakládá.

Roztavený tvarůžek

A co všechno tu můžete ochutnat? Záleží na osobních preferencích a chuti experimentovat. Konzervativci ocení především vlajkovou loď celé nabídky, tedy burger Dish, v němž chuť masa posiluje čedar, okurka a slanina. A také skvělé aioli z pečeného česneku.

Novinkou je pak burger Smoky, kde jsou výše zmíněné ingredience dochucené majonézou z uzených paprik a celý burger je lehce zauzen. Milovníci netradičních kombinací ocení fantastický burger "Olomouc & Porto", jehož součástí je vedle hovězího masa cibule marinovaná v portském víně a roztavené olomoucké tvarůžky. Znalci tvrdí, že právě tento burger patří k těm nejzajímavějším a také nejlepším.

Geniální kombinace

Naše tipy

Studentské menu

Dejte si vegetariánský burger (třeba z červené řepy a červené čočky s kaparovou majonézou za 139 korun) a perlivou kohoutkovou vodu (karafa má 0.75 litru a vyjde na 12 korun). Celkem zaplatíte 151 korun.

Byznys menu

Burger Koza Nostra s hovězím masem, sušenými rajčaty, rukolou a fíkovou majonézou (209 korun), Bistro hranolky s česnekem a petrželkou (49 korun), Limetková chilli majonéza (28 korun), Monkey&Tonic (Monkey 47 gin, Thomas Henry tonic - 150 korun). Celkem zaplatíte 436 korun.

Nedávno prošlo místní menu mírnou obměnou a do nabídky přibylo několik nových burgerů. Jedním z nich je pikantní burger Green Pepper, kombinující hovězí maso se slaninových chipsem, sýrem asiago, pečenými paprikami a pikantní jalapenos salsou, vyrobenou z papriček, které si v restauraci Dish sami nakládají.

Další poněkud modernistický burger Koza Nostra, v němž, jak je patrné již ze samotného názvu, nechybí kozí sýr, sušená rajčata, rukola a fíková majonéza.

Kulinářské orgie

Zážitek z vynikajících burgerů násobí výtečné domácí hranolky – třeba s česnekem a petrželkou, a především omáčky, které jsou navíc velmi originální. Až je těžké jednu z nich si vybrat.

Výborná je především majonéza z pečeného česneku či majonéza z uzené chilli papričky či pomerančovo-zázvorová majonéza s chilli. A skvělý je také dýňový kompot. Takže sečteno a podtrženo - i když jdete jenom na burger, čekají tu na vás kulinářské orgie, na jaké dlouho nezapomenete.

Burger na cestách

A ještě jedna poznámka na závěr. Dish je, jako většina nových a moderních restaurací, striktně nekuřáckým podnikem. Informace o otvírací době a aktuální menu najdete na stránkách www.dish.cz. Zde se také můžete podívat na trasu pojízdné kuchyně, která připravuje burgery od jara do podzimu na mnoha lokalitách v centru Prahy, od Smíchova po Pankrác (každý den v týdnu parkuje kolem poledního na jiném místě).

Jak jíst pravý burger

Jednoznačně rukama. Nic neměňte, nepřidávejte, nevyndávejte. Jen burger stlačte důrazně, ale jemně rukama k sobě a pak se můžete zakousnout. A přestože máte na talíři příbor, rozhodně na něj zapomeňte. Řezat burger nožem či se v něm pitvat vidličkou je obrovský hřích. Pokud je burger správně udělaný, nic vám z něj nevypadne ani nevyteče.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.