Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší burgery v Česku? Podle některých je ochutnáte na Vinohradech

Existují hamburgery a hamburgery. Vysušené chudinky bez chuti zaženou sice hlad, ale tím to také končí. Dnes vám představíme jinou ligu. Hamburgery z prémiového masa, doladěné k chuťové dokonalosti, patří k seriálu o výjimečných restauracích, do kterých se budete vracet.
Burger se zásadně nejí příborem, ale rukama.

Burger se zásadně nejí příborem, ale rukama. | foto: Libor Budinský

Je to možná poněkud bláznivá představa, ale i z obyčejného burgeru se může stát voňavá, křupavá a lahodná delikatesa. Nevěříte? Tak to jste ještě nebyli v malém bistru Dish na pražských Vinohradech, které se specializuje právě na přípravu dokonalých burgerů.

Pokud jste tu naopak byli, pravděpodobně se sem už vracíte stále. Místní burgery jsou totiž prudce návykové. A i když je jejich cena o fous vyšší, než jsme zvyklí běžně platit, ve srovnání "cena - výkon" jsou rozhodně mnohem lepší než jejich bezkrevní bráškové z fastfoodů.

Je zajímavé, že ač se hamburgrové bistro nehrne do vrcholných soutěží a nesbírá ve velkém ceny, mezi lidmi se o něm povídá a dveře se netrhnou. A to přesto, že v začátcích provozu majitelé zakopli o nejeden provozní kámen a ne vše se dařilo hned od začátku na jedničku.

Vyzrálé a šťavnaté

Bistro Dish je malé, útulné a celkem jednoduše zařízené. Ve vstupní místnosti je otevřená kuchyň, kde se čerstvé burgery pečou, ve druhé místnosti je jen pár stolků, takže přes oběd a často i večer zde bývá úplně plno. Ceny jsou zhruba od 150 do 210 korun, ale porce masa je více než 150 gramů.

Burgery se připravují z vyzrálého masa Aberdeen Angus, především z předního hovězího, kde je ideální poměr masa a tuků (80:20). Právě tuk je mimořádně důležitý, neboť je nositelem chuti, a kdyby se použilo maso bez tuku, při smažení by se rozpadlo.

Důležité jsou ovšem i další kvalitní suroviny, pravý sýr čedar či domácí slanina, které ovlivňují výslednou chuť burgeru. A hlavně originální chuťové kombinace, na kterých si Dish zakládá.

Roztavený tvarůžek

A co všechno tu můžete ochutnat? Záleží na osobních preferencích a chuti experimentovat. Konzervativci ocení především vlajkovou loď celé nabídky, tedy burger Dish, v němž chuť masa posiluje čedar, okurka a slanina. A také skvělé aioli z pečeného česneku.

Novinkou je pak burger Smoky, kde jsou výše zmíněné ingredience dochucené majonézou z uzených paprik a celý burger je lehce zauzen. Milovníci netradičních kombinací ocení fantastický burger "Olomouc & Porto", jehož součástí je vedle hovězího masa cibule marinovaná v portském víně a roztavené olomoucké tvarůžky. Znalci tvrdí, že právě tento burger patří k těm nejzajímavějším a také nejlepším.

Geniální kombinace

Naše tipy

Studentské menu

Dejte si vegetariánský burger (třeba z červené řepy a červené čočky s kaparovou majonézou za 139 korun) a perlivou kohoutkovou vodu (karafa má 0.75 litru a vyjde na 12 korun). Celkem zaplatíte 151 korun.

Byznys menu

Burger Koza Nostra s hovězím masem, sušenými rajčaty, rukolou a fíkovou majonézou (209 korun), Bistro hranolky s česnekem a petrželkou (49 korun), Limetková chilli majonéza (28 korun), Monkey&Tonic (Monkey 47 gin, Thomas Henry tonic - 150 korun). Celkem zaplatíte 436 korun.

Nedávno prošlo místní menu mírnou obměnou a do nabídky přibylo několik nových burgerů. Jedním z nich je pikantní burger Green Pepper, kombinující hovězí maso se slaninových chipsem, sýrem asiago, pečenými paprikami a pikantní jalapenos salsou, vyrobenou z papriček, které si v restauraci Dish sami nakládají.

Další poněkud modernistický burger Koza Nostra, v němž, jak je patrné již ze samotného názvu, nechybí kozí sýr, sušená rajčata, rukola a fíková majonéza.

Kulinářské orgie

Zážitek z vynikajících burgerů násobí výtečné domácí hranolky – třeba s česnekem a petrželkou, a především omáčky, které jsou navíc velmi originální. Až je těžké jednu z nich si vybrat.

Výborná je především majonéza z pečeného česneku či majonéza z uzené chilli papričky či pomerančovo-zázvorová majonéza s chilli. A skvělý je také dýňový kompot. Takže sečteno a podtrženo - i když jdete jenom na burger, čekají tu na vás kulinářské orgie, na jaké dlouho nezapomenete.

Burger na cestách

A ještě jedna poznámka na závěr. Dish je, jako většina nových a moderních restaurací, striktně nekuřáckým podnikem. Informace o otvírací době a aktuální menu najdete na stránkách www.dish.cz. Zde se také můžete podívat na trasu pojízdné kuchyně, která připravuje burgery od jara do podzimu na mnoha lokalitách v centru Prahy, od Smíchova po Pankrác (každý den v týdnu parkuje kolem poledního na jiném místě).

Jak jíst pravý burger

Jednoznačně rukama. Nic neměňte, nepřidávejte, nevyndávejte. Jen burger stlačte důrazně, ale jemně rukama k sobě a pak se můžete zakousnout. A přestože máte na talíři příbor, rozhodně na něj zapomeňte. Řezat burger nožem či se v něm pitvat vidličkou je obrovský hřích. Pokud je burger správně udělaný, nic vám z něj nevypadne ani nevyteče.

Autor: , pro iDNES.cz

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...