Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Láska k vaření ji donutila vařit džemy. Nejlepší je angreštový

aktualizováno 
Studovala zahraniční obchod. Protože ji bavily cizí jazyky a cestování, odjela za studiem do zahraničí, kde následně žila a pracovala v cestovním ruchu téměř dvacet let. Procestovala Evropu, Asii a Afriku. Zpět do Česka se Hana Šindlerová vrátila před pěti lety a láska k vaření ji přivedla ke vstupu na trh s marmeládami a džemy.

Výrobky Hany Šindlerové seženete třeba na farmářských trzích. Ročně prodá desítky tisíc džemů. | foto: Téma

Loni založila první Marmeládovnu v Praze, v níž vyrábí více než osmdesát druhů džemů. Ten angreštový se zeleným čajem od ní bere dokonce i vyhlášený pražský hotel Four Seasons.

Jak jste se dostala k vaření marmelád?
Dvacet let jsem žila v cizině, takže jsem se vrátila zmlsaná, co se týče kvality potravin. Když jsem zjistila, co se prodává za džemy v supermarketech, bylo jasné, že pokud chci dát dítěti to nejlepší, musím ho udělat sama.

Čtěte v magazínu TÉMA v pátek

Na co by si měl člověk dávat pozor při nákupu marmelády? A jaké jsou nejlepší recepty? Více se dozvíte v pátek 4. srpna v týdeníku Téma.

Titulka pátečního Téma

Který byl první džem?
Jahodový. Šla jsem s kočárkem z Revoluční ulice, protože tam jsem vodila syna do školky, vzala jsem to přes náměstí Republiky, kde byl zrovna trh. Tam jsem nakoupila jahody a večer, když děti usnuly, jsem se do toho pustila. Večery jsem začala trávit tím, že jsem zpracovávala nakoupené ovoce. Vydrželo mi to třeba do tří do rána, protože to musíte umýt, očistit, nakrájet a uvařit. Ráno jsem byla potěšená, když měl syn radost. Brzy jsem ho do toho vtáhla. Stál u hrnce a míchal, pak ho vylizoval. Zkoušeli jsme nové a nové druhy.

Ovlivňuje to vaše experimentování v chutích i vaše záliba v cestování?
Určitě. Když cestuji, vnímám všechny ty vůně a chutě, to exotické koření, ochutnávám a všechno si to ukládám.

Byla jste v Africe. Je nějaká kombinace inspirovaná tímto světadílem?
Jahodový džem s kávou.

Něco z Asie?
Tam jsem si oblíbila koření kari, s ním dělám třeba ananas. Mám ráda mangový džem, do kterého na závěr házím celé maliny. Díky cestování jsem v experimentování hodně odvážná. Ne vždycky to ale vyjde.

Co vás zklamalo?
Třeba právě ta kombinace ananasu a kari, tedy mě to nadchlo, ale hitovka se z toho nestala. Totéž se mi přihodilo s malinovým džemem s balsamicem. Podle mě se skvěle hodí k sýrům, ale moc příznivců si nenašel.

Jaká jsou pravidla při snoubení sýrů s džemy nebo čatní?
Obecně platí, že k jemným sýrům patří jemné džemy a k vyzrálým sýrům ty pikantní. Jsem hrdá na náš cibulový džem. To je výborná kombinace. Třeba k pecorinu bych doporučila hruškový džem se šafránem a růžovým pepřem. Ke kozím sýrům se hodí jahoda s chilli a se zázvorem. Plnou chuť sýru Gruyere zajímavě doplní džem z černého rybízu, čedar je dobrý s ananasovým nebo mangovým džemem.

Marmelády mají trvanlivost zhruba rok. Otevřené byste je měli zkonzumovat...

Marmelády mají trvanlivost zhruba rok. Otevřené byste je měli zkonzumovat nejlépe do čtrnácti dní.

Jaký je váš nejoblíbenější džem?
Mám ráda kyselé a výrazné chutě. Inklinuju k černému rybízu, angreštu a k malině s rebarborou. Červený rybíz si nechávám na zimní sezonu, ten mám spjatý s lepením lineckého pečiva.

Na jakou kombinaci jste nejvíc hrdá?
Angrešt se zeleným čajem matcha. Dlouho jsem hledala druh ovoce, který by se k tomu čaji hodil, protože on má jedovatou barvu. Kolikrát ta chuť byla skvělá, ale ta vizuální stránka byla úděsná. A pak jsem nejkvalitnější japonský čaj zkombinovala s českým angreštem. Byla jsem unesená chutí a barva byla v pohodě. V té době mě oslovil hotel Four Seasons, abych jim odprezentovala svoje výrobky. Stála jsem u regálu a váhala, jestli mám ten angrešt vzít. Pak jsem ho nakonec do té krabice hodila. V hotelu na mě naběhli cukráři a kuchaři v čele se šéfkuchařem Lucou De Astisem. Začali ochutnávat, až konečně otevřeli ten angrešt. A byli nadšení, takže ho tam dodáváme. K tomu ještě černý rybíz a malinu s rebarborou.

Na co by si měl člověk dávat pozor při nákupu marmelády a džemu? A jaké jsou nejlepší recepty? Více se dozvíte v pátečním vydání týdeníku Téma.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.