Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Láska k vaření ji donutila vařit džemy. Nejlepší je angreštový

aktualizováno 
Studovala zahraniční obchod. Protože ji bavily cizí jazyky a cestování, odjela za studiem do zahraničí, kde následně žila a pracovala v cestovním ruchu téměř dvacet let. Procestovala Evropu, Asii a Afriku. Zpět do Česka se Hana Šindlerová vrátila před pěti lety a láska k vaření ji přivedla ke vstupu na trh s marmeládami a džemy.

Výrobky Hany Šindlerové seženete třeba na farmářských trzích. Ročně prodá desítky tisíc džemů. | foto: Téma

Loni založila první Marmeládovnu v Praze, v níž vyrábí více než osmdesát druhů džemů. Ten angreštový se zeleným čajem od ní bere dokonce i vyhlášený pražský hotel Four Seasons.

Jak jste se dostala k vaření marmelád?
Dvacet let jsem žila v cizině, takže jsem se vrátila zmlsaná, co se týče kvality potravin. Když jsem zjistila, co se prodává za džemy v supermarketech, bylo jasné, že pokud chci dát dítěti to nejlepší, musím ho udělat sama.

Čtěte v magazínu TÉMA v pátek

Na co by si měl člověk dávat pozor při nákupu marmelády? A jaké jsou nejlepší recepty? Více se dozvíte v pátek 4. srpna v týdeníku Téma.

Titulka pátečního Téma

Který byl první džem?
Jahodový. Šla jsem s kočárkem z Revoluční ulice, protože tam jsem vodila syna do školky, vzala jsem to přes náměstí Republiky, kde byl zrovna trh. Tam jsem nakoupila jahody a večer, když děti usnuly, jsem se do toho pustila. Večery jsem začala trávit tím, že jsem zpracovávala nakoupené ovoce. Vydrželo mi to třeba do tří do rána, protože to musíte umýt, očistit, nakrájet a uvařit. Ráno jsem byla potěšená, když měl syn radost. Brzy jsem ho do toho vtáhla. Stál u hrnce a míchal, pak ho vylizoval. Zkoušeli jsme nové a nové druhy.

Ovlivňuje to vaše experimentování v chutích i vaše záliba v cestování?
Určitě. Když cestuji, vnímám všechny ty vůně a chutě, to exotické koření, ochutnávám a všechno si to ukládám.

Byla jste v Africe. Je nějaká kombinace inspirovaná tímto světadílem?
Jahodový džem s kávou.

Něco z Asie?
Tam jsem si oblíbila koření kari, s ním dělám třeba ananas. Mám ráda mangový džem, do kterého na závěr házím celé maliny. Díky cestování jsem v experimentování hodně odvážná. Ne vždycky to ale vyjde.

Co vás zklamalo?
Třeba právě ta kombinace ananasu a kari, tedy mě to nadchlo, ale hitovka se z toho nestala. Totéž se mi přihodilo s malinovým džemem s balsamicem. Podle mě se skvěle hodí k sýrům, ale moc příznivců si nenašel.

Jaká jsou pravidla při snoubení sýrů s džemy nebo čatní?
Obecně platí, že k jemným sýrům patří jemné džemy a k vyzrálým sýrům ty pikantní. Jsem hrdá na náš cibulový džem. To je výborná kombinace. Třeba k pecorinu bych doporučila hruškový džem se šafránem a růžovým pepřem. Ke kozím sýrům se hodí jahoda s chilli a se zázvorem. Plnou chuť sýru Gruyere zajímavě doplní džem z černého rybízu, čedar je dobrý s ananasovým nebo mangovým džemem.

Marmelády mají trvanlivost zhruba rok. Otevřené byste je měli zkonzumovat...

Marmelády mají trvanlivost zhruba rok. Otevřené byste je měli zkonzumovat nejlépe do čtrnácti dní.

Jaký je váš nejoblíbenější džem?
Mám ráda kyselé a výrazné chutě. Inklinuju k černému rybízu, angreštu a k malině s rebarborou. Červený rybíz si nechávám na zimní sezonu, ten mám spjatý s lepením lineckého pečiva.

Na jakou kombinaci jste nejvíc hrdá?
Angrešt se zeleným čajem matcha. Dlouho jsem hledala druh ovoce, který by se k tomu čaji hodil, protože on má jedovatou barvu. Kolikrát ta chuť byla skvělá, ale ta vizuální stránka byla úděsná. A pak jsem nejkvalitnější japonský čaj zkombinovala s českým angreštem. Byla jsem unesená chutí a barva byla v pohodě. V té době mě oslovil hotel Four Seasons, abych jim odprezentovala svoje výrobky. Stála jsem u regálu a váhala, jestli mám ten angrešt vzít. Pak jsem ho nakonec do té krabice hodila. V hotelu na mě naběhli cukráři a kuchaři v čele se šéfkuchařem Lucou De Astisem. Začali ochutnávat, až konečně otevřeli ten angrešt. A byli nadšení, takže ho tam dodáváme. K tomu ještě černý rybíz a malinu s rebarborou.

Na co by si měl člověk dávat pozor při nákupu marmelády a džemu? A jaké jsou nejlepší recepty? Více se dozvíte v pátečním vydání týdeníku Téma.

Autor:


Témata: angrešt

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz