Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Handicapovaní barmani soutěžili ve vaření a zdobení kávy

  12:20aktualizováno  12:20
Kávové nápoje, ale i cappuccina s pomalovanou pěnou vznikala pod rukama handicapovaných barmanů v neratovickém Pojďte dál café. Soutěžili v prvním ročníku celostátní soutěže zaměstnanců chráněných kaváren Malování na kávu.

Z akce Malování na kávu | foto: Silvie Ihnatolová

V cukrárně a kavárně provozované občanským sdružením Pojďte dál pro integraci lidí s mentálním postižením se konal první ročník celostátní soutěže s poetickým názvem Malování na kávu. Stejně poeticky se jmenovaly i kávové nápoje: Banánový ostrov, Ledový mourek, Pruhované kouzlo nebo Frappé naděje.

Ačkoliv vyvrcholením celodenní akce bylo vyhlášení trojice vítězů v každé ze tří soutěžních kategorií a předání cen, spíše než o nějaká vítězství zde šlo o přátelské setkání zaměstnanců chráněných kaváren a jejich provozovatelů.

"V této oblasti, kde jednotlivec nic nezmůže, je důležitá zejména výměna kontaktů, předávání informací a týmová spolupráce," sdělila Sylvie Zvonařová, provozní Tréninkové kavárny Slunečnice OS IZAP ze Zlína, která každoročně pořádá vlastní soutěž Barman roku.

"Posune nás to určitě dál," potvrdila její slova Libuše Procházková z Pojďte dál. Jak občanské sdružení, tak i neratovickou cukrárnu stejného názvu před čtyřmi lety založili s manželem Liborem, který v pondělí zasedl v pětičlenné porotě, kvůli své handicapované dceři. "Na běžném trhu práce jsme pro ni nemohli najít uplatnění," vysvětlila. V Pojďte dál café dnes připravuje kávu nejen dcera Eva, ale i další čtyři postižení lidé.

Ondřej Kabeš: Cappuccino Míca (1. místo v kategorii Malování na kávu)

Ondřej Kabeš: Cappuccino Míca (1. místo v kategorii Malování na kávu)

Vladimír Smíšek: Kytička (2. místo v kategorii Malování na kávu)

Vladimír Smíšek: Kytička (2. místo v kategorii Malování na kávu)

Tři z cen putovaly právě k domácím - Eva Procházková uspěla v kategoriích káva s alkoholem i káva bez alkoholu. Její Cappuccino de la casa se umístilo na 1. místě, nealkoholický Banánový ostrov na místě druhém. V kategorii malování na kávu pak zazářil její kolega Ondřej Kabeš a se svým výtvorem Cappuccino Míca obsadil nejvyšší příčku.

Po třech oceněních si odnesla i pražská Škola Karla Herforta. Vladimíru Smíškovi se povedlo zaujmout pětičlennou porotu svým malovaným cappuccinem Kytička, které mu zajistilo druhé místo. Filip Sedláček se mohl radovat hned dvakrát - vykouzlil na mléčné pěně zdařilého Pavoučka pro místo třetí a zároveň namíchal druhou nejlepší kávu s alkoholem s názvem Café Vanilla.

Filip Sedláček: Pavouček (3. místo v kategorii Malování na kávu)

Filip Sedláček: Pavouček (3. místo v kategorii Malování na kávu)

Tři ceny pak putovaly na Moravu. Obří plyšový tučňák za 1. příčku v kategorii káva bez alkoholu za nápoj Ledový mourek odjel společně s Janem Patákem do Otrokovic a dvě zmenšené atrapy ledního medvěda odcestovaly do Zlína - jednu si za alkoholické Pruhované kouzlo odvezl Jaroslav Kovařík, druhou za nealko Ledovou bombu Michal Šebestík.

"Více než zajímavé chutě a postupy mě oslovilo, s jakým zaujetím a s jakou vážnosti soutěžící k akci přistupují, jak chtějí uspět," shrnula trefně porotkyně Eva Grossmannová z firmy Medac. "Soutěže by se měli účastnit zdraví lidé, aby věděli, že v životě je nejvíce důležité být zdravý," dodala závěrem.

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.