Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nová databáze hasičů prozradí, zda máte platnou revizi spalinových cest

aktualizováno 
Péče o komín neobnáší jen běžné vyčištění kominíkem minimálně jednou za rok. Každý nově vybudovaný nebo jakkoliv upravovaný komín musí také zkontrolovat revizní technik spalinových cest, a to běžný kominík není. Nově si můžete v databázi hasičů ověřit, zda právě váš kominík toto oprávnění má.

Kominík není automaticky i revizním technikem oprávněným k revizi spalinových cest. Nově si můžete ověřit, zda ho HZS ČR vede v databázi oprávněných revizních techniků. Ilustrační foto | foto: MAFRA

Doporučujeme

Sežeňte revizního technika na revizi spalinových cest. Jednoduše a do 24 hodin. Zadání poptávky na AAAPOPTÁVKA.CZ je zcela ZDARMA.

Doklad o revizi spalinových cest vám pravděpodobně leží někde v deskách spolu s letošním dokladem o posledním vyčištění komína. Nepotřebujete ho až do chvíle, než dojde k události, kterou řeší pojišťovna. Pak se teprve případně může ukázat, že vám doklad o revizi vystavil kominík, který k tomu oprávnění neměl a celá věc se může zbytečně zkomplikovat.

„Tomu chceme předejít, proto doporučujeme každému, kdo si zve technika na revizi spalinových cest, aby si dopředu v naší nově vytvořené databázi ověřil, že konkrétní kominík, kterého si lze vybrat například podle podnikatelského rejstříku nebo na stránkách Společenstva kominíků, je skutečně i revizním technikem spalinových cest s příslušným oprávněním,“ vysvětluje Nicole Zaoralová, mluvčí generálního ředitelství HZS ČR.

K vytvoření nové databáze přispěli falešní revizní technici

Podle vyhlášky č. 34/2016 Sb. platné od počátku letošního roku a vycházející z novely zákona o požární ochraně (více v článku zde) se revize spalinové cesty provádí nejen před uvedením nové spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komínu, ale také například při změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv, po komínovém požáru, při vzniku trhlin nebo při důvodném podezření na výskyt trhlin u používané spalinové cesty.

Péče se vyplatí

„Provozovatelům spalinové cesty, která vykazuje hrubé nedostatky, může být uložena pokuta do 10 tisíc Kč u fyzických osob a do 100 tisíc u právnických osob nebo podnikajících fyzických osob,“ vysvětluje plk. Ing. Květoslava Skalská, ředitelka odboru prevence Hasičského záchranného sboru České republiky.

Revizní technik pak musí o revizi vypracovat písemnou zprávu a pokud zjistí vážné nedostatky, je povinen je oznámit písemně na příslušném stavebním úřadě nebo u orgánu státního požárního dozoru (pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun). I pro stavební úřady je tak vznik nové databáze vítanou novinkou, se kterou už pracují.

Mezi běžným kominíkem a kominíkem - revizním technikem je totiž zásadní rozdíl. Pro kontrolu a čištění komínů stačí kominíkům živnostenské oprávnění, ale revizi komínů mohou provádět jen po složení zkoušky, po které získají profesní kvalifikaci s označením: PK 36-024-kominík - revizní technik spalinových cest.

Dosud měl seznam těchto osob na stránkách HZS ČR podobu excelové tabulky, ve které jste našli kompletní seznam oprávněných revizních techniků i s adresou a kontaktem. Nově si tu lze „pouze“ ověřit, zda je vybraný kominík skutečně oprávněn provádět i revize spalinových cest.

Pokud vám to systém nepotvrdí, ještě to neznamená, že jste narazili na podvodníka. Například můžete mít starší revizi a „váš“ technik mezitím s profesí skončil. Nebo naopak v databázi ještě není, protože zkoušku vykonal nedávno a jeho osvědčení ještě nebylo do databáze zaneseno. V podobných případech to lze ověřit telefonicky u správce databáze (kontakt najdete zde).

Důvod změny je prostý. „Jelikož jsou lidé vynalézaví, setkali se naši zástupci na krajích se „zneužitím“ seznamu revizních techniků. Dotyčný si z něj totiž opsal jak jméno, tak i číslo osvědčení a pod tímto pak vystupoval,“ popisuje kpt. Ing. David Schön, vyšetřovatel požárů a odborník na problematiku spalinových cest z generálního ředitelství HZS ČR.

Ten také garantuje, že nový seznam revizních techniků na stránkách HZS ČR je jediným úplným seznamem dostupným veřejnosti a obsahuje všechny osoby, které jsou dle zákona o požární ochraně oprávnění k provádění revizí spalinové cesty a následnému vydávání zprávy o revizní zprávy.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz