Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vaří obědy pro psy a má úspěch. Odbyt má větší než běžná restaurace

aktualizováno 
Hotová jídla z hovězího, rybího nebo kuřecího masa, porce od 97 korun. Tak vypadá nabídka vývařovny pro psy, která si nezadá s „lidskou“ restaurací. Taky se vaří v místě bývalé firemní kuchyně.

Co by se nevyplatilo pro lidi, zřejmě se vyplatí pro zvířata. Zatímco mnohá restaurace by si za hotovku netroufla požadovat stovku, když je to pro pejska, mnozí rádi zaplatí. A najednou uznají, že když jde o kvalitní produkt, musí se to prostě zaplatit. „Čas je dnes zároveň nejdražší zboží. A kdo nechce cpát psa granulemi a nemá čas mu vařit, může si objednat jídlo u nás,“ říká majitelka a autorka konceptu Health for dog Petra Stoklasová.

Petra Stoklasová okoukala podnikání s hotovkami pro psy v USA.

Petra Stoklasová, majitelka

Zároveň ale dodává:  „Přicházíme s novým konceptem krmení pro psy, které tady dosud není, a vzhledem k náročnosti výroby a kvalitním surovinám máme spíš luxusní produkt, který je určený pro cílovou skupinu, která chce svým psům dopřát to nejlepší. Naším know how je unikátní technologie a receptury. Zaroveň klademe obrovský důraz na hygienu. Náš produkt si tedy lidé nemohou vyrobit sami doma.“

Tento druh podnikání okoukala ve Spojených státech, kde pobývala, a rozhodla se jej vyzkoušet i u nás. „Nejde jen o pohodlí, ale zároveň o zdraví pejsků. Jako jejich milovnice totiž vnímám, jak se u zvířecí populace začínají rozvíjet civilizační choroby, které mají stejně jako my lidé z nekvalitního stravování. A proto jsme společně s nutričními odborníky vymysleli psí žrádlo, které je zdravé a nechybí v něm nic, co by měl zvířecí organismus dostávat,“ pokračuje.

Stoklasová se rozhodla, že složení psích porcí musí kvalitou odpovídat jídlu, které by bylo vhodné i pro lidi. Takže dodavateli jsou stejné společnosti, které rozvážejí suroviny i pro restaurace. Nepoužívá se krmné maso a živočišný odpad, tedy suroviny, které se běžně využívají při výrobě granulí. Proto, když nás prováděla svou provozovnou, používala zásadně výraz jídlo, ne žrádlo.

Fotogalerie

V kuchyni je vše, co usnadňuje provoz. Kdybyste nevěděli, že se tu vaří obědy pro Alíka, Maxe, Rexe a další, mysleli byste si, že jste v kuchyni větší mateřské školky nebo základní školy. Je tu hrubá přípravna zeleniny se škrabkou, chladicí a mrazicí boxy, přípravna masa, regály s gastronádobami, velké varné centrum i konvektomaty. Ty si Stoklasová oblíbila nejvíc a převážná část psích obědů se vaří v páře, aby se neztratila ani kapka živin a vitaminů.

V počátku neobvyklého podnikání měla Petra Stoklasová jednu výhodu. Podařilo se jí koupit bývalou kuchyni firemního stravování, takže odpadlo zdlouhavé budování provozovny. Avšak všechna schválení týkající se výroby krmiv byla tak jako tak povinná a neunikla velkému kolečku schvalování a laboratorních vyšetření výsledného produktu i následnému papírování, aby získala všechna povolení pro provoz. Pak už jen stačilo jen koupit balicí linku, aby bylo možné psí žrádlo nabízet v praktickém a převozu schopném balení.

Přiznám se, že jsem nad představou, že bych měl kupovat hotové jídlo svému psovi, vrtěl hlavou, nicméně zájemců je zřejmě dost. Provozovna se teprve zajíždí, ale podle majitelky už teď mívají pravidelné objednávky na 400 jídel denně. Co by za to dal kdejaký hospodský. 

A ani nemusí přeplácet kvalitní kuchaře, specialisty na omáčky či steaky. Stačí dodržovat základní technologické postupy a dbát na hygienu, která se v této provozovně hlídá stejně jako v restauraci a stejně tak tu probíhají i kontroly hygieniků. Nicméně šéfová kuchyně si přinesla praxi z nemocničního dietního stravování.

„Uvidíme podle zájmu, počítáme, že budeme postupně nabídku jídel rozšiřovat, možná i pro kočičí zákazníky,“ plánuje majitelka. Zatím se nabízejí tři druhy jídel v různé gramáži, nejmenší balení 200 gramů, největší půlkilové. Jídla si zájemci mohou vyzvedávat v místě provozovny, ale vývařovna má i vlastní rozvoz, takže zachlazené jídlo můžete dostat až domů.

Podívejte se na video, jak hotovka chutná testovacímu pejskovi. Evidentně mu chutná tak, že byste si možná dali s ním.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu zemřela v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Pokud se stav nezlepší a zvíře stále cítí bolest, je čas navštívit veterináře.
Co zvládnete bez návštěvy veteriny. Jak u psů pečovat o oči a uši

Zvíře na rozdíl od lidí neumí říct, že ho něco trápí, a proto je na zodpovědném chovateli, aby odhalil příznaky problémů. Prvními místy, kam byste měli upírat...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu zemřela v...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
PROJECT MANAGER

Grafton Recruitment Praha
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.