Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vaří obědy pro psy a má úspěch. Odbyt má větší než běžná restaurace

aktualizováno 
Hotová jídla z hovězího, rybího nebo kuřecího masa, porce od 97 korun. Tak vypadá nabídka vývařovny pro psy, která si nezadá s „lidskou“ restaurací. Taky se vaří v místě bývalé firemní kuchyně.

Co by se nevyplatilo pro lidi, zřejmě se vyplatí pro zvířata. Zatímco mnohá restaurace by si za hotovku netroufla požadovat stovku, když je to pro pejska, mnozí rádi zaplatí. A najednou uznají, že když jde o kvalitní produkt, musí se to prostě zaplatit. „Čas je dnes zároveň nejdražší zboží. A kdo nechce cpát psa granulemi a nemá čas mu vařit, může si objednat jídlo u nás,“ říká majitelka a autorka konceptu Health for dog Petra Stoklasová.

Petra Stoklasová okoukala podnikání s hotovkami pro psy v USA.

Petra Stoklasová, majitelka

Zároveň ale dodává:  „Přicházíme s novým konceptem krmení pro psy, které tady dosud není, a vzhledem k náročnosti výroby a kvalitním surovinám máme spíš luxusní produkt, který je určený pro cílovou skupinu, která chce svým psům dopřát to nejlepší. Naším know how je unikátní technologie a receptury. Zaroveň klademe obrovský důraz na hygienu. Náš produkt si tedy lidé nemohou vyrobit sami doma.“

Tento druh podnikání okoukala ve Spojených státech, kde pobývala, a rozhodla se jej vyzkoušet i u nás. „Nejde jen o pohodlí, ale zároveň o zdraví pejsků. Jako jejich milovnice totiž vnímám, jak se u zvířecí populace začínají rozvíjet civilizační choroby, které mají stejně jako my lidé z nekvalitního stravování. A proto jsme společně s nutričními odborníky vymysleli psí žrádlo, které je zdravé a nechybí v něm nic, co by měl zvířecí organismus dostávat,“ pokračuje.

Stoklasová se rozhodla, že složení psích porcí musí kvalitou odpovídat jídlu, které by bylo vhodné i pro lidi. Takže dodavateli jsou stejné společnosti, které rozvážejí suroviny i pro restaurace. Nepoužívá se krmné maso a živočišný odpad, tedy suroviny, které se běžně využívají při výrobě granulí. Proto, když nás prováděla svou provozovnou, používala zásadně výraz jídlo, ne žrádlo.

Fotogalerie

V kuchyni je vše, co usnadňuje provoz. Kdybyste nevěděli, že se tu vaří obědy pro Alíka, Maxe, Rexe a další, mysleli byste si, že jste v kuchyni větší mateřské školky nebo základní školy. Je tu hrubá přípravna zeleniny se škrabkou, chladicí a mrazicí boxy, přípravna masa, regály s gastronádobami, velké varné centrum i konvektomaty. Ty si Stoklasová oblíbila nejvíc a převážná část psích obědů se vaří v páře, aby se neztratila ani kapka živin a vitaminů.

V počátku neobvyklého podnikání měla Petra Stoklasová jednu výhodu. Podařilo se jí koupit bývalou kuchyni firemního stravování, takže odpadlo zdlouhavé budování provozovny. Avšak všechna schválení týkající se výroby krmiv byla tak jako tak povinná a neunikla velkému kolečku schvalování a laboratorních vyšetření výsledného produktu i následnému papírování, aby získala všechna povolení pro provoz. Pak už jen stačilo jen koupit balicí linku, aby bylo možné psí žrádlo nabízet v praktickém a převozu schopném balení.

Přiznám se, že jsem nad představou, že bych měl kupovat hotové jídlo svému psovi, vrtěl hlavou, nicméně zájemců je zřejmě dost. Provozovna se teprve zajíždí, ale podle majitelky už teď mívají pravidelné objednávky na 400 jídel denně. Co by za to dal kdejaký hospodský. 

A ani nemusí přeplácet kvalitní kuchaře, specialisty na omáčky či steaky. Stačí dodržovat základní technologické postupy a dbát na hygienu, která se v této provozovně hlídá stejně jako v restauraci a stejně tak tu probíhají i kontroly hygieniků. Nicméně šéfová kuchyně si přinesla praxi z nemocničního dietního stravování.

„Uvidíme podle zájmu, počítáme, že budeme postupně nabídku jídel rozšiřovat, možná i pro kočičí zákazníky,“ plánuje majitelka. Zatím se nabízejí tři druhy jídel v různé gramáži, nejmenší balení 200 gramů, největší půlkilové. Jídla si zájemci mohou vyzvedávat v místě provozovny, ale vývařovna má i vlastní rozvoz, takže zachlazené jídlo můžete dostat až domů.

Podívejte se na video, jak hotovka chutná testovacímu pejskovi. Evidentně mu chutná tak, že byste si možná dali s ním.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

V Africe se rozmáhají krádeže oslů. Může za to čínská poptávka po kůžích

Miniaturní oslík Willem je novou atrakcí zlínské zoo v Lešné.

V Keni klesl počet oslů na polovinu. Přitom ve vesnických regionech pomáhají na polích, vozí náklady a poskytují...

VIDEO: Tygr, lev a hyena žijí jako sourozenci. Krmí je matka retrívrů

Mláďata nezajímá, kdo je jakého druhu. Jen si hrají.

V zoologické zahradě v Pekingu se v jednom výběhu sešla neobvyklá sešlost. Poté, co matky odmítly krmit svá mláďata,...

Proč nehladit uši mainské mývalí kočky. Ať se štětinkami nebo bez

Mainská mývalí kočka je největší mezi domácími plemeny koček, přitom je mazlivá...

Fascinují vás na obřích mainských mývalích kočkách krásné štětinky na špičkách uší? I díky nim připomíná divokého...

Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.

Najdete na iDNES.cz