Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hemingway jedl dikobraza, kosmonaut Young pašoval do vesmíru sendvič

  15:50aktualizováno  15:50
Nová kniha Co slavní jedí: Podivná historie jídla a slávy mapuje gastronomické úlety slavných osobností. Její autoři do ní shrnuli nejneobvyklejší stravovací "úchylky" nejznámějších světových osobností z historie i současnosti.

Ernest Hemingway | foto: philiad.wordpress.com

Pro dva v USA žijící bratry, novináře Matthewa a Marka Jacobovy, se gastronomické úlety slavných staly doslova posedlostí. Důkazem je nová kniha What the Great Ate: A Curious History of Food and Fame (Co slavní jedí: Podivná historie jídla a slávy), kterou vydalo nakladatelství Three Rivers Press.

Bratři Jacobovi říkají, že je fascinuje skutečnost, jak jídlo může změnit historii - právě jídlu se podle nich připisuje odpovědnost za smrt různých králů, papežů a dalších vysokých představitelů.

What the Great Ate: A Curious History of Food and FameBratři strávili více než dva roky prosíváním celých stohů biografií a dalších knih, aby dali dohromady sbírku kulinárních zálib, antipatií, zvyků a postojů slavných lidí napříč dějinami.

Většina amerických dětí například ví, že George Bush senior vykázal z Bílého domu brokolici v dobách, kdy byl americkým prezidentem. Ale jen málokdo tuší to, že Napoleon Bonaparte byl jedním z prvních lidí, kteří "ulétávali" na banánových kouskách máčených v rumu.

V knize se najdou i takové zajímavosti, jako ta, že operní zpěvák Luciano Pavarotti během své kariéry opakovaně nabral a zhubnul celkem 2 267 kilogramů, nebo že si Elvis Presley nikdy nekrájel jídlo.

Mapují i další kulinářské neobvyklosti. "Například americký spisovatel Ernest Hemingway během svého života jedl spoustu nezvyklých jídel," říká Matthew Jacob. "Když mu bylo třináct let, potrestal ho jeho otec za to, že zabil dikobraza, tím, že ho donutil zvíře uvařit a sníst."

"Jedním z mých favoritů je astronaut John Young," dodává Mark Jacob. "V roce 1965 ve skafandru propašoval do vesmíru sendvič s hovězím, aby ho dal svému kolegovi Gusovi Grissomovi. Všichni technici v letové kontrolní misi se mohli zbláznit, že by nějaký malý drobeček mohl poškodit vybavení."

Pokud jde o nejbizarnější příhody, pak pro Matthewa je to případ thajského premiéra Samaka Suntcharavedže, kterého v roce 2008 sesadili za porušení ústavy - toho se dopustil, když přijal honorář za účinkování ve čtyřech dílech televizní kulinářské show.

A Mark má zase rád příběh Alexandra Velikého, který svým vojákům zakázal žvýkat lístky máty, protože pak by mohli být sexuálně vzrušení a neschopní efektivně bojovat.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.