Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto pracuje kuchař, který vařil pro Clintona, Federera i dubajského šejka

aktualizováno 
Šéfkuchař Hervé Courtot se zastavil v Praze, aby v restauraci Grand Cru společně s Janem Punčochářem uvařili osmichodové menu v japonském stylu. Zatímco si hosté dráždili chuťové buňky, kuchař se spokojil se svíčkovou pro personál restaurace. „Ale nejradši mám u vás kachnu,“ přiznal se v rozhovoru pro iDNES.cz.

Francouz Hervé Courtot patří k nejznámějším světovým kuchařům. V současné době působí v Dubaji jako šéf restaurantu Nobu, což je síť více než třiceti luxusních restaurací rozesetých od New Yorku přes Londýn až po Tokio a mnohé jsou oceněné michelinskou hvězdou.

Fotogalerie

Vařil například pro Roberta de Nira, Billa Clintona, Rogera Federera, dubajského šejka či francouzského prezidenta. „Na spolupráci s Janem Punčochářem jsem se velmi těšil. Do svého pojetí gastronomie dává srdce, což je podle mě atribut, který odlišuje skvělé kuchaře od těch průměrných,“ složil Courtot poklonu českému kolegovi.

Unikátní návštěva a spojení dvou výborných kuchařů v Grand Cru trvala tři dny a pokrmy se párovaly s vínem. „Každý, kdo přišel, se mohl těšit například na výtečné Champagne Deutz, které jsme podávali k ústřicím v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne,“ říká Jan Punčochář.

Podle něj byla radost vařit. „Hervé se ukázal jako skvělý parťák a v podstatě od první chvíle jsme si sedli. A to přesto, že oni vaří hlavně asijskou kuchyni. Byl tady u nás hned jako doma. A na příští rok jsme se už domluvili k nim na stáž, kdy nám ukáže, jak to dělají tam u nich,“ pochvaloval si Punčochář. Hlavně vítal možnost podobných výměn, které jsou pro obě strany prospěšné a kdy obě strany získají další inspiraci pro svou práci.

Pro naši kameru ukázal Hervé Courtot geniálně jednoduchý recept na přípravu salátu, který se podává s krevetami a baby špenátem. Podívejte se a přesvědčíte se, že ty nejlepší recepty jsou právě ty nejjednodušší.

Co se vařilo

Salát s krevetami, baby špenátem a miso
Pazo Barrantes, Albariño, 2013, Rías Baixas

Ústřice v lanýžové omáčce s kaviárem Sologne
Champagne Deutz, Brut Classic, N.V., Champagne

Langustýna s bylinným shiso dressingem
Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2013, Val de Loire

Mušle Sv. Jakuba s foie gras a vanilkou
Johann Josef Prüm, Riesling Kabinett, 2011, Mosel

Pečená kambala, karotka a polévka z miso emulze
Jurtschitsch-Sonnhof, Grüner Veltliner „Pfarrgarten“, 2014, Kamptal

Kuře s hijike a terriakie rocotto
Henri Boillot, Puligny-Montrachet, 2012, Bourgogne

Crumble s lesními plody a kokosovou zmrzlinou
Braida di Giacomo Bologna, Brachetto d ́Acqui, 2014, Piemonte

Čokoláda

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...



Najdete na iDNES.cz