Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby moc nerostou. Tak si kupte hlívu na salát podle Pohlreicha

  0:01aktualizováno  0:01
Houby k podzimu neodmyslitelně patří, to bychom nebyli v Česku. Jenže v lese to letos žádná velká sláva nebyla. Buď můžete sáhnout buď do sklepa, pokud si je pěstujete sami, nebo je přinést z obchodu. Takovou hlívu koupíte kdykoli a vůbec není špatná.

Právě po hlívě ústřičné sáhne v nejnovějším dílu série Tak vaří šéf! i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A vůbec to není špatná volba, protože hlíva je výborná jak chuťově, tak svými blahodárnými účinky na naši odolnost vůči onemocnění.

Hlíva totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje (více zde), což vám potvrdí i lékař. Na podzim jako když to najdete.

Jak na salát z hlívy ústřičné krok za krokem

Na lehký houbový salát, který si můžete dát třeba jako přílohu ke zvěřině - a v díle vysílaném tuto neděli v podvečer na Primě nebude mimo jiné chybět Pohlreichův recept na sekanou ze zajíce či srnčí na víně - budete potřebovat čerstvou hlívu, olivový olej, mrkev, stroužek česneku, červenou cibulku a z bylinek pak ideálně, tymián, bazalku, petrželovou nať, kdo má rád, tak ocení i oregano či koriandr.

Pohlreichovo podzimní menu

Hlívu nakrájejte třeba na proužky, i když ji lze i natrhat na kousky, a hoďte na pánvičku s olivovým olejem (vhodným na smažení) a restujte na mírném ohni.

Mezitím si pokrájejte na kostičky oloupanou mrkev, čerstvý celerový řapík, nadrobno nasekejte oloupaný stroužek česneku a pokrájejte červenou cibulku. Hlívu na pánvi přitom průběžně promíchávejte a natřásejte, podle potřeby k ní přilijte i olej, hlíva ho přece jen saje.

Pak k ní na pánev přihoďte pár lístků z odrhnuté větvičky tymiánu a bobkový list, aby hlívu pěkně provoněly, přidejte pokrájenou zeleninu a vše pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy, lehce promíchejte a nechte dál společně restovat, aby houby i zelenina pěkně změkly. Snítku bazalky, petrželky, případně oregana či koriandru si už sice můžete posekat, ale zatím je nepřidávejte.

Vrhněte se na přípravu zálivky. Do misky si nalijte trošku balsamikového octa (viz video) a olivový olej, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a malinko čerstvě vymačkané citronové šťávy, promíchejte a dresink je hotov.

K houbám na pánvi přidejte posekané bylinky, s citem je zalijte částí dresinku, zlehka promíchejte a můžete servírovat. Dobře vypadá, když si trochu dresinku necháte ještě na zalití salátu na talíři. Dobrou chuť.

S houbami si můžete podle Pohlreicha připravit i burger (recept najdete zde ).





Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.