Houby moc nerostou. Tak si kupte hlívu na salát podle Pohlreicha

  0:01aktualizováno  0:01
Houby k podzimu neodmyslitelně patří, to bychom nebyli v Česku. Jenže v lese to letos žádná velká sláva nebyla. Buď můžete sáhnout buď do sklepa, pokud si je pěstujete sami, nebo je přinést z obchodu. Takovou hlívu koupíte kdykoli a vůbec není špatná.

Právě po hlívě ústřičné sáhne v nejnovějším dílu série Tak vaří šéf! i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A vůbec to není špatná volba, protože hlíva je výborná jak chuťově, tak svými blahodárnými účinky na naši odolnost vůči onemocnění.

Hlíva totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje (více zde), což vám potvrdí i lékař. Na podzim jako když to najdete.

Jak na salát z hlívy ústřičné krok za krokem

Na lehký houbový salát, který si můžete dát třeba jako přílohu ke zvěřině - a v díle vysílaném tuto neděli v podvečer na Primě nebude mimo jiné chybět Pohlreichův recept na sekanou ze zajíce či srnčí na víně - budete potřebovat čerstvou hlívu, olivový olej, mrkev, stroužek česneku, červenou cibulku a z bylinek pak ideálně, tymián, bazalku, petrželovou nať, kdo má rád, tak ocení i oregano či koriandr.

Pohlreichovo podzimní menu

Hlívu nakrájejte třeba na proužky, i když ji lze i natrhat na kousky, a hoďte na pánvičku s olivovým olejem (vhodným na smažení) a restujte na mírném ohni.

Mezitím si pokrájejte na kostičky oloupanou mrkev, čerstvý celerový řapík, nadrobno nasekejte oloupaný stroužek česneku a pokrájejte červenou cibulku. Hlívu na pánvi přitom průběžně promíchávejte a natřásejte, podle potřeby k ní přilijte i olej, hlíva ho přece jen saje.

Pak k ní na pánev přihoďte pár lístků z odrhnuté větvičky tymiánu a bobkový list, aby hlívu pěkně provoněly, přidejte pokrájenou zeleninu a vše pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy, lehce promíchejte a nechte dál společně restovat, aby houby i zelenina pěkně změkly. Snítku bazalky, petrželky, případně oregana či koriandru si už sice můžete posekat, ale zatím je nepřidávejte.

Vrhněte se na přípravu zálivky. Do misky si nalijte trošku balsamikového octa (viz video) a olivový olej, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a malinko čerstvě vymačkané citronové šťávy, promíchejte a dresink je hotov.

K houbám na pánvi přidejte posekané bylinky, s citem je zalijte částí dresinku, zlehka promíchejte a můžete servírovat. Dobře vypadá, když si trochu dresinku necháte ještě na zalití salátu na talíři. Dobrou chuť.

S houbami si můžete podle Pohlreicha připravit i burger (recept najdete zde ).


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz