Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

  10:05aktualizováno  10:05

Hlíva ústřičná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPřestože se hlíva ústřičná pěstuje v dosti hojném množství obchodně, pro mnohé houbaře je velikým potěšením nalézt ji ve volné přírodě. Hlíva ústřičná roste na živých i odumřelých listnáčích, často v ohromném množství. A jelikož může vyrůstat na stejném místě i v dalších letech, je dobré si zapamatovat přesné místo, kde jste ji nalezli.

Klobouk je 5 – 20 cm široký, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, v dospělosti vějířovitý nebo polokruhovitý s ostrým okrajem, hladký, masitý. Barva má velmi proměnlivou, od břidlicově šedé až po světle hnědou nebo s modrým odstínem. Třeň někdy téměř chybí, jindy může být dosti dlouhý, plný, bílý, na bázi chloupkatý. Lupeny jsou čistě bílé, ve stáří tmavší, sbíhavé na třeň. Dužnina je pružná, šťavnatá, příjemně vonná. Výtrusný prach je bílý. Hlíva ústřičná roste v trsech, jeden klobouk nad druhým. Jestliže ji ze stromu opatrně sejmeme, je obvykle krásně čistá.

Kde a kdy roste

Hlíva vyrůstá ve velkých trsech na stromech stojících, padlých nebo poražených a na pařezech. Nejčastěji vyrůstá na buku, ale můžeme ji najít i na jiných dřevinách, zvláště na jilmech, vrbách či topolech, a to po celou vegetační dobu.

Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby. Pokud odříznete jenom klobouky, klidně ji můžeme i usušit. Jestliže ji opatrně seberete, je čistá, takže bude bohatě stačit, otřete-li ji vlhkou utěrkou. Vzhledem k úžasné vůni můžete hlívu použít téměř ke všem masitým a rybím jídlům, takže je v kuchyni všestranně použitelná.

Autoři:


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Najdete na iDNES.cz