Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hnojník obecný (Coprinus comatus)

  10:11aktualizováno  10:11

Hnojník obecný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHnojníky dostaly své jméno podle toho, že většina z nich (ne však všechny) roste na hnoji nebo velmi vydatně pohnojených místech.

Patří také mezi druhy, které jsou jedlé, ale je jen málo houbařů, kteří je sbírají. Dá se dokonce i pěstovat, jelikož se ale jeho plodnice velice rychle vyvíjejí a po utržení se z nich brzy stává inkoustová kaše, nedá se transportovat.

Vzhledem k neobyčejné rychlosti růstu plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně. Velmi mladé hnojníky lze skladovat při teplotě 3-4 °C po dobu šesti dnů, vyvinutější plodnice skladujeme maximálně tři dny.

Klobouky jsou 5 - 10 cm vysoké a 3 - 6 cm široké, válcovité, pak zvoncovité až polorozložené, bílé, na středu poněkud naokrovělé, vláknitě šupinaté, naspodu s bílými, pak růžovými, nakonec v černou kaši se rozplývajícími lupeny a bílým, až 15 cm vysokým a 1 - 1,8 cm širokým třeněm nesoucím mizivý prstýnek. Výtrusy jsou černé.

Kde a kdy roste

Hnojník obecný roste místy velmi hojně od července do října převážně mimo les v trávě na zahradách, polích, travnatých okrajích cest apod., vždy na pohnojených místech.

Je jedlý. Hnojník obecný je podobný jedovatému hnojníku inkoustovému (Coprinus atramentarius), který se liší šedým až nahnědlým, většinou hladkým kloboukem. Z kulinářského hlediska je nejdůležitější používat hnojníky čerstvé. Pokud toužíte po tom si je usušit, musíte použít elektrickou sušičku, jinak se o to ani nepokoušejte. Z hnojníků je výborná polévka. Můžete jej kombinovat s bedlou vysokou (Lepiota procera) – zkuste tyto dvě houby udělat s cibulí a zahustit bramborou – je to vskutku lahodná kombinace.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.