Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hnojník třpytivý (Coprinus micaceus)

aktualizováno 
Tuto drobnou houbu poznáte podle třpytivých zrníček na klobouku.

Hnojník třpytivý | foto: Profimedia.cz

Jak vypadá

Drobný klobouk ve tvaru zvonku měří do čtyř centimetrů a má žlutohnědou barvu. Ta směrem k okrajům světlá. Rýhovaný povrch pokrývají drobná, třpytivá zrnka, při bližším zkoumání zjistíte, že se jedná spíše o šupinky.

Lupeny na první pohled neuvidíte kvůli tvaru klobouku. Když se ale na jeho spodní stranu podíváte, spatříte široké a husté lupeny bělavé barvy. Ta se časem mění a šedne až zčerná. Černá kapalina skapává z houby na zem.

Hnojník třpytivý dorůstá do výšky obvykle do osmi centimetrů. Bílý, holý třeň se trochu leskne. Když se ho dotknete, ucítíte hladkou pokožku připomínající hedvábí.

Kde a kdy roste

Obvykle ho najdete v trsech rostoucích na pařezech nebo na stromech u země. Preferuje listnaté lesy, vyskytuje se občas i v parcích nebo na zahradách. Roste od května až do listopadu.

Hnojník třpytivý patří k jedlým houbám, jeho chuť ale nijak neoslní.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.