Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hobby - domov

Čivavy živými konzervami, zápasící buldočci i psi jako pokusní králíci

30.1.2018  0:00
Většina lidí to netuší, ale minulost některých psích plemen, které dnes vnímáme jako přešlechtěné „gaučáky“, mnohdy připomíná postavy z mysteriózního románu. Bojovali s býky, byli uctíváni jako...  celý článek

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

23.1.2018  0:01
Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět nezbytných základních přísad: běžný olivový olej na vaření, extra panenský olivový...  celý článek

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

11.1.2018  0:01
Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta před smrtí hladem? Než po nich sáhl člověk, prošly trávicím traktem živočichů....  celý článek

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

9.1.2018  1:00
Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí Koalice proti palmovému oleji. Ta koncem roku spustila mobilní aplikaci, se...  celý článek

VIDEO: Pozor na jedovaté pokojovky. Umí způsobit záněty i oslepit

28.12.2017  0:00
„Lidé často ani netuší, jaké skryté nebezpečí pro domácí mazlíčky či malé děti se skrývá za některými líbivými pokojovkami,“ vysvětluje Romana Rybková, kurátorka právě probíhající výstavy...  celý článek

Na svatého Štěpána se peče husa nebo kachna. Zvládne to i začátečník

25.12.2017  0:00
Podle tradice by se na svátečním stole na Štěpána měla objevit pernatá drůbež. A vzhledem k tomu, že se navštěvují celé rodiny, logicky padá volba na větší kousky, tedy na husu nebo kachnu. Na...  celý článek

VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky

21.12.2017  0:00
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to...  celý článek

VIDEO: Jak na roštěnky, líčka a spol. Pohlreich radí triky na dušení

18.12.2017  0:00
Brazírování je geniálně jednoduchý způsob, jak z poraženého zvířete zužitkovat opravdu každý kousek masa tak, abyste se nemuseli stydět za to, že zemřelo. Podle Pohreicha za něj vděčíme dávnému...  celý článek

Deset dárků pro kuchtíky. Ostré nože, italská klasika i chytrý váleček

17.12.2017  1:20
Možná ještě nevědí, že je potřebují. Nebo po nich už dlouho touží, ale sami by si je nekoupili. Do Vánoc ještě pár dní zbývá, a tak jsme v redakci vybrali deset dárků pro rozmanité kmeny...  celý článek

VIDEO: Tropické pokojovky jsou i jedlé. Najděte si tu svoji

16.12.2017  1:00
Tušíte, kde se v našich domácnostech vzaly pokojové květiny, které by při středoevropském klimatu venku nepřežily? Nejde o to, jestli je vaše babička dostala od sousedky, nebo jste je přinesli z...  celý článek

Vánoční hvězdy rozsvítí každou adventní výzdobu i štědrovečerní stůl

13.12.2017  0:00
Patří k absolutním hvězdám mezi pokojovkami v adventním čase, protože jen málokdo odolá barevným listenům ve tvaru hvězdy kontrastujícím s temně zelenými listy. Jak dobře vybrat poinsettii...  celý článek

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

12.12.2017  0:00
Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané, jejich ochucení se meze nekladou, takže si každý přijde chuťově na své a na...  celý článek

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

11.12.2017  0:00
„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný mořský jazyk, mušle svatého Jakuba a čekanku. Zapékaná jídla většinou...  celý článek

Generální úklid neodkládejte, s videonávody ho dáte. Něco i bez chemie

9.12.2017  0:00
Říká se sice, že Ježíšek se narodil v chlévě, takže mu trocha špíny vadit nebude, ale jen málokterá hospodyňka je tak otrlá, aby se tím řídila. Na Vánoce chce mít zkrátka naklizeno každý, jen...  celý článek

Cibulky ve voskovém kabátku rozzáří stůl živými květy třeba na Vánoce

6.12.2017  8:37
Možná jste na ně už narazili. Cibulky velkokvětých honosných hvězdníků potažené voskem připomínající barevné, stříbřité, měděné či zlaté žárovky, ze kterých opatrně začínají vykukovat špičky...  celý článek

VIDEO: Tradiční průvody čertů v Rakousku. Náš Mikuláš je mírnější

5.12.2017  5:00
U nás k adventu neodmyslitelně patří laskavý Mikuláš doprovázený čertem a andělem, v sousedním Rakousku mají navíc také více než stoletou tradici každoročních průvodů i několika set čertů...  celý článek

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

4.12.2017  0:00
Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři...  celý článek

Únava zmizí po teplém salátu s bezlepkovou quinoou. „Matka zrn“ dá sílu

3.12.2017  0:00
„Ještě než se nacpeme vánočním cukrovím, hodí se zkusit salát ze superpotraviny, která chutná Inkům už pět tisíc let. Je to quinoa,“ radí pro týdeník 5+2 food blogerka Svatava Vašková alias...  celý článek

Adventní kalendář máte hotový za odpoledne a dětem pár let vydrží

30.11.2017  10:11
Je příjemné probouzet se od prvního prosince až do Vánoc s vědomím, že mě každé ráno čeká malé překvapení. Ať už je to nějaká dobrota, sponka do vlasů, nebo drobná hračka. Které dítě by to...  celý článek

Nejlepší instalatéry vychovávají na pražském Jarově. Bude jich dost?

29.11.2017  0:00
„Většinou je hned jasné, který kluk vyrostl na pražském sídlišti a který na venkově. Podle manuální zručnosti. Ale to se za chvíli srovná,“ popisuje Zdeněk Šerák, šéf odborného výcviku...  celý článek

Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření

27.11.2017  0:00
Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní...  celý článek

Nadšený soused kutil vám opraví staré rádio i remosku. Třeba v kavárně

21.11.2017  1:21
Vypadá to jako návrat v čase. Ovšem i dnes existují nadšení kutilové, kteří vám u sebe doma nebo v kavárně „za pár drobných“ opraví věc, jež byste jinak vyhodili.  celý článek

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

20.11.2017  0:00
Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s...  celý článek

Ze staré autoplachty ušijte festovní pouzdra a máte dárky. Upcyklujte

16.11.2017  1:00
Pevné, omyvatelné a voděodolné pouzdro v podstatě na cokoliv můžete ušít z vyřazené autoplachty a šikovně jí tak vdechnout druhý život. Bonusem vám bude, že si v praxi vyzkoušíte tzv. upcyklaci,...  celý článek

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

13.11.2017  0:17
Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je ideálním řešením blanšírování. Jíme i očima, nejde jen o nasycení. A výsledek...  celý článek

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

2.11.2017  0:00
Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po tmavé. Vznikla však jako jedna z možností barvení textilu a lze ji efektně...  celý článek

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

30.10.2017  0:00
Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl další díl své kuchařské akademie na Primě. A názorně předvedl přípravu...  celý článek

Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

23.10.2017  0:00
Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali. Třeba marinování, což zdaleka...  celý článek

Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

18.10.2017  0:00
Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen u podřadných vín.  celý článek

Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

16.10.2017  0:00
„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu vaření. Z dobrých surovin dostane...  celý článek

Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

12.10.2017  0:00
Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?  celý článek

VIDEO: Psí plemena, u kterých byste měli ušetřit za veterináře

7.10.2017  0:00
Psi s nejpevnějším zdravím. Asi každý, kdo si vybírá toho nejideálnějšího psího společníka pro sebe či svoji rodinu, by chtěl vědět, které plemeno je to nejzdravější.  celý článek

Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

5.10.2017  0:00
Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu sladké, trochu kyselé a dosti...  celý článek

Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

3.10.2017  0:37
Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v bývalých šatnách místního...  celý článek

Markýza se stala završením rekonstrukce domu. Výhra v soutěži pomohla

29.9.2017  1:00
„Když to člověk neumí, musí to nahradit časem,“ říká Ivan Prokůpek, který své rodině postavil nejen krásnou terasu, ale také stojí za proměnou zahrady i dvougeneračního domu. Zaslouženou odměnou...  celý článek

I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

26.9.2017  0:00
Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí restaurace Zlatý soudek na náměstí ve...  celý článek

Najdete na iDNES.cz