Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

8.12.2017  0:00
Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě, například ve Španělsku nebo ve Švýcarsku. A u nás třeba šéfkuchař Vojtěch...  celý článek

Cibulky ve voskovém kabátku rozzáří stůl živými květy třeba na Vánoce

6.12.2017  8:37
Možná jste na ně už narazili. Cibulky velkokvětých honosných hvězdníků potažené voskem připomínající barevné, stříbřité, měděné či zlaté žárovky, ze kterých opatrně začínají vykukovat špičky...  celý článek

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

6.12.2017  0:00
Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření pomáhají vytvářet mraky. Vědci z University of Reading tvrdí, že tuky uvolněné...  celý článek

VIDEO: Tradiční průvody čertů v Rakousku. Náš Mikuláš je mírnější

5.12.2017  5:00
U nás k adventu neodmyslitelně patří laskavý Mikuláš doprovázený čertem a andělem, v sousedním Rakousku mají navíc také více než stoletou tradici každoročních průvodů i několika set čertů...  celý článek

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

4.12.2017  0:00
Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři...  celý článek

Únava zmizí po teplém salátu s bezlepkovou quinoou. „Matka zrn“ dá sílu

3.12.2017  0:00
„Ještě než se nacpeme vánočním cukrovím, hodí se zkusit salát ze superpotraviny, která chutná Inkům už pět tisíc let. Je to quinoa,“ radí pro týdeník 5+2 food blogerka Svatava Vašková alias...  celý článek

Je to pizza, burger, anebo kebab? Ve Walesu mají nový gastronomický hit

2.12.2017  0:00
Tři v jednom, tak by se dala charakterizovat nová vychytávka pouličního občerstvení, kde klasickou pizzu plní mletým masem a zeleninovou směsí určenou původně pro kebab. Po „měsíčku“ téhle...  celý článek

Adventní kalendář máte hotový za odpoledne a dětem pár let vydrží

30.11.2017  10:11
Je příjemné probouzet se od prvního prosince až do Vánoc s vědomím, že mě každé ráno čeká malé překvapení. Ať už je to nějaká dobrota, sponka do vlasů, nebo drobná hračka. Které dítě by to...  celý článek

Zajíce nebo bažanta nenechávejte viset na balkoně, lepší je hned ho zpracovat

30.11.2017  0:00
Kdyby se náhodou stalo, že vám u dveří bytu zazvoní příbuzný myslivec se zajícem nebo bažantem v ruce, neděste se. Se zvěřinou si poradíte docela snadno. Jen je pro lepší chuť masa dobré dodržet...  celý článek

Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření

27.11.2017  0:00
Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní...  celý článek

Předvánoční malování: malíře už seženete jen tak tak. Pozor na schnutí

23.11.2017  0:00
V některých domácnostech se předvánoční úklid bere tak vážně, že se do chaosu se sháněním dárků, mytí oken a celkovým úklidem dokonce ještě maluje. Kdo si chce objednat malíře, měl by si...  celý článek

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

20.11.2017  0:00
Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s...  celý článek

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

19.11.2017  0:00
Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem Světového dne toalet je „poo journey“, takzvané „volání přírody“. Hlavní myšlenkou...  celý článek

Opuštěnou chalupu ochrání pojištění i dobré sousedské vztahy

15.11.2017  0:00
Před příchodem zimy je na čase chaty a chalupy řádně připravit a ochránit je před mrazem i náporem sněhu. Kromě přírodních živlů může návrat do odpočinkového sídla znepříjemnit i návštěva...  celý článek

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

13.11.2017  0:17
Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je ideálním řešením blanšírování. Jíme i očima, nejde jen o nasycení. A výsledek...  celý článek

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

10.11.2017  0:00
Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky, koupíte kostku čerstvého másla, protože mražené už tak nevoní, tak si můžete...  celý článek

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

7.11.2017  0:00
V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne, i ty nejobyčejnější...  celý článek

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

6.11.2017  0:06
Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se nemusíte bát, není to nic složitého. Stačí pochopit, že maso je potřeba nejprve...  celý článek

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

5.11.2017  0:00
Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve výsledku nikdo nepozná, cukráři varují před mražením másla, které už jednou...  celý článek

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

3.11.2017  0:00
Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro léčení. Dnes pomáhá hyperaktivním dětem.  celý článek

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

2.11.2017  0:00
Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po tmavé. Vznikla však jako jedna z možností barvení textilu a lze ji efektně...  celý článek

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

1.11.2017  0:00
Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle odborníků však ani ten sebelepší margarín nemůže nahradit chuť másla.  celý článek

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

30.10.2017  13:19
Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo má studnu, nespláchne záchod. A kdo má vybitý mobil, ani si nezavolá.  celý článek

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

30.10.2017  0:00
Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl další díl své kuchařské akademie na Primě. A názorně předvedl přípravu...  celý článek

Kvůli koření tekly potoky krve, vedly se o něj války a sekaly ruce

27.10.2017  0:00
Dává jídlu chuť i vůni a dělá z něj gastronomickou lahůdku. Naši předkové ho ale původně používali ke konzervaci potravin, ve středověku sloužilo jako platidlo nebo luxusní věno. Koření má za...  celý článek

Legendární obrácený jablečný koláč dáte podle Koko i z listového těsta

26.10.2017  11:07
Nejlepší věci na světě často vznikly náhodou a přesně tak tomu bylo i u obráceného koláče, vysvětlila foodblogerka Veronika Koko Kokešová ve své rubrice v magazínu Víkend MF DNES. Věděli jste...  celý článek

Zdraží vejce? Na Vánoce si zakonzervujte včas ta levná. Krok za krokem

25.10.2017  0:00
Na trhu se podle kolegů z ekonomické redakce chystá zdražení vajec. Nejen kvůli aféře s fipronilem, ale i kvůli tlaku blížících se Vánoc, kdy se spotřeba vajec skokově zvyšuje kvůli pečení. Naši...  celý článek

Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

23.10.2017  0:00
Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali. Třeba marinování, což zdaleka...  celý článek

Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

18.10.2017  0:00
Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen u podřadných vín.  celý článek

Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

16.10.2017  0:00
„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu vaření. Z dobrých surovin dostane...  celý článek

Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

14.10.2017  0:00
Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci nejhůř z rozvinutého světa. Chtějí,...  celý článek

PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

13.10.2017  0:00
Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu zavzdušňování, než odstraňovat důsledek.  celý článek

Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

12.10.2017  0:00
Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu, by tato kamna o velkém výkonu...  celý článek

VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

10.10.2017  0:00
Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně hospodyněk: jak si jednoduše poradit s...  celý článek

Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

9.10.2017  0:00
Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

8.10.2017  0:00
Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště vhod.  celý článek

Najdete na iDNES.cz