Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ze starého trička vyrobíte špagáty a z nich spoustu dárků

  1:00aktualizováno  1:00
Z bezešvého trička vyrobíte podle našeho návodu několik metrů originálního bavlněného špagátu, který můžete dále zpracovávat. Tzv. hobby špagát se dá i koupit. Jestli z něj pak vyrobíte jednoduchý náhrdelník, nebo popadnete jehlici či háček, to už je na vás.

Z bavlněného trička totiž získáte pružný materiál, ze kterého se dobře háčkuje, plete i tká. Je vhodný i pro vyrábění s dětmi. "Ty si mohou z tohoto materiálu pomocí háčku plést tunýlky na pletacích kruzích a procvičovat si tak jemnou motoriku," říká výtvarnice Jana Laštovičková Grygarová, kterou napadlo, jak bavlněné hobby špagáty vyrábět i jak je dál zpracovávat. Dokonce s tímto nápadem vyhrála podnikatelskou soutěž Rozjezdy roku na Vysočině.

Fotogalerie

Sama má vyzkoušeno, že se se špagáty dobře a hlavně rychle plete ve velkém formátu. "Protože je to silný materiál, jde práce lépe od ruky a například z jednoho stometrového klubíčka se dá zhruba za dvě hodinky uháčkovat třeba kabelka nebo sedák," vysvětluje s tím, že sama z hobby špagátů háčkuje třeba když si sedne k pěknému filmu. Ráda totiž produktivně využívá veškerý volný čas.  

Hotové hobby špagáty (ke koupi přes e-shop) jsou k dostání v různých barevných variacích, ale dají se i barvit jako běžný textil. Hotové výrobky také potřebují podobnou péči jako bavlněný textil, můžete je tedy běžně prát.

Jak na výrobu hobby špagátu z trička

V podstatě jde o to, že musíte tričko určitým způsobem rozstříhat, nejnázorněji je postup jasný z videa. Od toho, jak široké proužky nastříháte - ideálně zhruba mezi 1 a 5 cm - se bude odvíjet tloušťka hotového špagátu. 

 

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.