Holandský ovčák

  21:11aktualizováno  21:11

Holandský ovčák | foto: Jan Tichý

Země původu:

Nizozemí

Zařazení:

FCI sk. I - plemena ovčácká, pastevecká a honácká

Standard č. 223

Historie:

Název zajímavého a povahově příjemného psa říká, odkud pochází. Uváděno bývá, že plemeno vzniklo cca v 17. století, v době, kdy se v Holandsku začal rozvíjet chov ovcí. Z Evropy pomalu mizely vlčí smečky a uklidňovala se i politická situace. Majitele stád přestali používat mohutné a silné psy schopné se vyrovnat se škůdci dvou i čtyřnohými a začali hledat psy schopné ovládat stádo. Takovým výborným pastevcem byl a je právě holandský ovčák. Je rychlý, mrštný a dobře spolupracuje s ovčákem. Chov plemene byl zaměřen čistě na práci a vzhled (exteriér) psa chovatele příliš nezajímal. Standard plemene se více ustálil až na konci 19. století. V té době se holandský ovčák rozdělil na tři variety – na krátkosrstého, dlouhosrstého a hrubosrstého.

Povaha a chování:

Holandský ovčák je temperamentní a výborně ovladatelný pes s přátelskou povahou. Je to ale také pes, který dokáže hlídat majetek svého pána a který se dá dobře využít při pracovním (služebním) výcviku.

Vzhled:

Středně velký a dobře osvalený pes, který zaujme inteligentním výrazem. Psi mohou mít až 62 cm, fenky jsou asi o 2 cm menší. Dle srsti se plemeno rozděluje na tři variety. Krátkosrstý holandský ovčák má tvrdou srst s bohatou podsadou, barva je zlatožíhaná nebo stříbrnožíhaná. Vyznačuje se také černou maskou. Dlouhosrstá varieta má na celém těle dlouhou a přiléhavou srst stejné barvy jako krátkosrstá. Hrubosrstí holandští ovčáci se odlišují hustou, huňatou a tvrdou srstí. Kromě uvedených barev se zde také vyskytuje modrošedá a pepř a sůl.

Průměrný věk:

12 -- 13 let

Péče:

Holandský ovčák je nenáročné plemeno. Potřeba krmiva není velká a srst nepotřebuje mimořádnou úpravu. Je to poměrně zdravé plemeno, které ale potřebuje dostatek pohybu.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů málopočetných plemen psů

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Phalene

Phalene

Příbuzný papillona, který se od něho liší svěšenýma ušima

Tibetský teriér

Tibetský teriér

Společenské plemeno, které v Tibetu stále hlídá stáda a majetek svého pána

Bretaňský ohař dlouhosrstý

Bretaňský ohař dlouhosrstý

Skvělý lovec z Francie, který potěší každého myslivce.

Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže
Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže

Doba, kdy v žádné domácí lékárničce nechyběl klasický rtuťový teploměr, už je dávno pryč. Nahradila ho celá řada inovativních nástupců, které se liší způsobem i přesností měření, ale také cenou. Žádná domácnost, především pak s malými dětmi, by bez teploměru zůstat neměla.

Najdete na iDNES.cz