Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Holandský sýr na světovém mistrovství pokořil favority ze Švýcarska

  12:03aktualizováno  12:03
Holandský sýr Vermeer se stal vítězem Světového šampionátu sýrů, který se každý druhý rok koná v americkém státě Wisconsin. O vítězi rozhodla porota výběrem z 2 500 vzorků.

Vítězný sýr na mistrovství světa v americkém Madisonu pochází z Nizozemska. (8. března 2012) | foto: AP

Vermeer porazil nejen tradiční největší favority ze sýrům zaslíbené země, Švýcarska, ale zvítězil v konkurenci vzorků z téměř dvou desítek zemí, napsala agentura AP.

O výsledku se mezinárodní porota rozhodující mezi 16 finalisty radila zhruba hodinu. Nakonec vynesla verdikt překvapivý především pro Švýcarsko, které vyhrálo poslední tři šampionáty a i letos mělo dva ze tří nejvýše nominovaných finalistů. Vítězem se ale nakonec stala nízkotučná gouda s názvem Vermeer od společnosti Friesland Campina z Nizozemska.

Fotogalerie

Odborníci přirovnávají kvalitní sýrové speciality k vínům: obojí má jemné variace podle oblasti původu, roku vzniku a technik používaných mistry svého řemesla.

Také postup hodnotících porotců je podobný. Vzorky vsunou do úst, zapátrají v nich po daných charakteristikách jako je pocit na jazyku, textura, chuť či vůně, a pak je vyplivnou. Někteří si mezi jednotlivými ochutnávkami otírají jazyk ubrouskem.

Soutěž trvala tři dny. Podle očekávání měly nejsilnější zastoupení ve finále Spojené státy se sedmi sýry a Švýcarsko s pěti. Dva švýcarské sýry se umístily na druhém a třetím místě. Kromě nich se do finálové šestnáctky dostaly ještě dva sýry z Nizozemska, jeden ze Španělska a jeden z Kanady.

Autoři: ,


Témata: Vaření

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz