Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Holubinka dívčí (Russula puellaris)

aktualizováno 
Na holubince dívčí si můžete během léta pochutnat. Dejte ale pozor na její křehký klobouk, jinak si domu přinesete místo hub holubinkovou drť.

Holubinka dívčí | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

Polokulovitý, plochý klobouk dorůstá 3 až 9 cm, je tenký a velmi křehký. Při sběru proto s nimi nakládejte opatrně, ať je v košíku nerozdrtíte těžšími houbami. Zbarvení přechází z tmavě červeného středu k okrovým okrajům. Lupeny poznáte podle jantarově žluté barvy. Dutá třeň měří od 3 do 8 cm, v průměru má 1 – 2 cm. Připomínán svým tvarem válec, někdy i kyj.

Dužnina má nenápadnou vůni a nasládlou chuť. Chutná dobře i za čerstva. Splést si jí můžete s holubinkou ranou (Russula nauseosa) nebo s holubinkou měnlivou (Russula chamaeleontina). Nemusíte se bát otravy, obě jsou totiž jedlé.

Kdy a kde rostou

Tato lupenatá houba roste od června do září v jehličnatých i listnatých lesích, daří se jí v kyselejších i sušších půdách.

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz