Holubinka mandlová (Russula vesca)

  10:15aktualizováno  10:15

Holubinka mandlová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJejím hlavním poznávacím znakem je zvláštní zbarvení klobouku, připomínající mladou hovězinu. Když se vám po dostatečně dlouhém tréninku podaří její barvu zafixovat v podvědomí, máte vyhráno.

Klobouky jsou 6 - 8 cm široké, v mládí polokulovité, později rozložené až vmáčklé, na okraji krátce rýhované, kalně masově červenavé až hnědavé, barevně jako rozmyté, naspodu s bílými lupeny a bílým až nažloutlým, dole zúženým, narezlým, 3 - 6 cm dlouhým a 1 - 2 cm širokým třeněm; chuť mírná, výtrusný prach bílý. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim (červen až říjen) v lesích listnatých, smíšených a jehličnatých, ale i v parcích, zejména pod duby, habry, břízami, borovicemi ap..

Je jedlá. Holubinka mandlová je dosti podobná též jedlé holubince celokrajné (Russula polychroma), která se liší červenohnědým, až do fialová zbarveným kloboukem a brzy žlutookrovými lupeny. Jinak s ní můžete v kuchyni všemožně čarovat – je naprosto všestranná. Hodí se do omáček, do směsí, můžete ji smažit i pražit. Také vyzkoušejte sušení – sušit lupenaté houby je výhodou hlavně v sezóně, která nebyla na hřiby zrovna bohatá.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz