Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)

  10:16aktualizováno  10:16

Holubinka namodralá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewProtože je tato holubinka v lese napadána různými živočichy, jen málokdy najdeme dokonale zachované plodnice; proto také je nutné dobře ji po sběru očistit.

S určením holubinky namodralé budeme mít zpočátku jistě problémy. Její klobouk totiž může být fialově nebo purpurově namodralý, u jiných plodnic i nazelenalý, pleťový a vzácně i kanárkově žlutý.

Je tu samozřejmě pravidlo, které platí pouze u holubinek, a to je pravidlo ochutnávání - jedlé holubinky chutnají za syrova příjemně, nejedlé či jedovaté pálí.

Klobouk je 5 - 18 cm široký, slabě mastný, v mládí vyklenutý, pak se otevírá a ve stáří má uprostřed mělkou prohlubeň; někdy je jednobarevný, ale častěji má rozmyté barvy od modré až po světle zelenou; často bledne. Třeň je 5-10 cm dlouhý, bílý. Lupeny trochu sbíhají na třeň, jsou bělavé a ve stáří bledě krémové. Výborný určovací znak holubinky namodralé jsou nevylamující se, jakoby mastné ("špekové") lupeny, které jsou pevně přirostlé k okraji klobouku; to je nápadný rozdíl oproti jiným holubinkám. Dužnina je bílá a vůně příjemná. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Holubinka namodralá nejčastěji roste pod listnatými stromy, ale můžeme ji nalézt i pod borovicemi; roste od léta do pozdního podzimu a je velmi hojná.

K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci, neboť si zachovává křupavost i po úpravě. Buďte ale opatrní při jejím určování, abyste třeba omylem nesebrali některý jedovatý druh holubinky, který může pěkně vypadat.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.