Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)

  10:16aktualizováno  10:16

Holubinka namodralá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewProtože je tato holubinka v lese napadána různými živočichy, jen málokdy najdeme dokonale zachované plodnice; proto také je nutné dobře ji po sběru očistit.

S určením holubinky namodralé budeme mít zpočátku jistě problémy. Její klobouk totiž může být fialově nebo purpurově namodralý, u jiných plodnic i nazelenalý, pleťový a vzácně i kanárkově žlutý.

Je tu samozřejmě pravidlo, které platí pouze u holubinek, a to je pravidlo ochutnávání - jedlé holubinky chutnají za syrova příjemně, nejedlé či jedovaté pálí.

Klobouk je 5 - 18 cm široký, slabě mastný, v mládí vyklenutý, pak se otevírá a ve stáří má uprostřed mělkou prohlubeň; někdy je jednobarevný, ale častěji má rozmyté barvy od modré až po světle zelenou; často bledne. Třeň je 5-10 cm dlouhý, bílý. Lupeny trochu sbíhají na třeň, jsou bělavé a ve stáří bledě krémové. Výborný určovací znak holubinky namodralé jsou nevylamující se, jakoby mastné ("špekové") lupeny, které jsou pevně přirostlé k okraji klobouku; to je nápadný rozdíl oproti jiným holubinkám. Dužnina je bílá a vůně příjemná. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Holubinka namodralá nejčastěji roste pod listnatými stromy, ale můžeme ji nalézt i pod borovicemi; roste od léta do pozdního podzimu a je velmi hojná.

K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci, neboť si zachovává křupavost i po úpravě. Buďte ale opatrní při jejím určování, abyste třeba omylem nesebrali některý jedovatý druh holubinky, který může pěkně vypadat.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté

Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz