Holubinka sličná (Russula rosacae/lepida)

  0:01aktualizováno  12:19
Nejedlá, ale půvabná houba zaujme svým kloboukem a výraznými lupeny.

Holubinka sličná | foto: Jaroslav Malý

Tato holubinka se označuje jako růžová (rosacea) nebo sličná (lepida).

True

Holubinka sličná měří až 8 cm, její klobouk dorůstá až do 12 centimetrů v průměru. Nejprve bývá polokulovitý, ale časem rozložitý a jeho střed se propadá do středu klobouku. Mladé plodnice mají hladký okraj, u starých se objevují slabé rýhy. Klobouk se zbarvuje do různých odstínů červené barvy, plodnice mají rudý, růžový nebo krvavě červený klobouk. Na dotek má hladkou až sametovou pokožku.

Výrazné, zúžené a zaoblené lupeny mívají bílou až nažloutlou barvu, někdy s růžovým nádechem. Občas se na nich objevují načernalá místa. Relativně krátký třeň ve tvaru válce měří do tří centimetrů v průměru. Jeho bílá barva může nabírat růžový nádech, především na bázi houby (tedy u země).

True

Tato houba roste od léta do podzimu, daří se jí za sucha. Najdete ji v jehličnatých i listnatých lesích, nejčastěji ale pod buky. Aroma holubinky sličné připomíná ovoce, její chuť ale velmi hořká. Proto se řadí k nejedlým houbám.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Najdete na iDNES.cz