Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola z Wohnoutů radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 12. díl

  1:19aktualizováno  1:19
Tentokrát se vrhneme na další tip, jak podpořit a trénovat schopnost improvizace. Právě tuto věc mám hrozně rád, protože je celkem jednoduchá ke vstřebání a zároveň právě v improvizaci velmi účinná.

Zahraji v rámci jednoho boxu tolik oblíbenou pentatoniku (o procvičování této pro kytaristy nejdůležitější stupnice zde) a pak i její sousední boxy. Tím si určím prostor, kde se budu pohybovat a jaké tóny použiji.

Fotogalerie

V další fázi začnu harmonicky spojovat ty tóny, které jsou ve strunách nad sebou a tím mi vzniknou intervaly jako jsou kvarta či tercie.

Tento souzvuk dvou not můžu zahrát buď jen trsátkem, trsátkem a jedním prstem, či dvěma prsty zároveň. Přičemž každá technika zní jinak.

Jan Homola neboli Honza Homolka Tobolka (1976)

Vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde, se od maturity před dvaceti lety živí jako grafik. Je kytaristou skupiny Wohnout. Kytaristou je po tátovi, stejně jako bratr Matěj, lídr kapely.

Tímto způsobem pokryji všechny tři pentatonikové boxy a můžu začít improvizovat. Když mi to bude málo, přidám tón třetí, čímž vzniknou krásně zvučné akordy.

Je třeba důsledně netlačit na struny, respektive tlačit na ně jen jemně, protože při těchto hmatech je interval citlivý na ladění. Týká se to zejména velké tercie, u které se případné rozladění projeví nejvíc.

V tomto případě být měl být zvuk našeho aparátu spíše čistší, protože při velkém zkreslení se z něj vytrácí malebnost. Ale vlastně to už je vlastně všecko na vás a na vaší volbě.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.