Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Horký test nejnovější Italovy kuchařky. Je v ní vtipný, hravý a poetický

  7:25aktualizováno  7:25
Jak by vypadala praxe s vařícím Italem Emanuelem u vás v kuchyni? Otestovali jsme jeho novou kuchařku a zjistili jsme, že je na papíře stejně hravý jako na obrazovce.

Populární Ital v akci | foto: Prima TV

Emanuel pokřtil svoji novou kuchařku minulý pátek a my jsme ji hned přes víkend vyzkoušeli. Byla jsem hlavně zvědavá, jestli se dá správná pizza vykouzlit tak, jak mistr kuchařského řemesla slibuje a předvádí ve svém pořadu (viz předchozí článek). Pravá italská kuchyně totiž nejsou kolínka s kari a mraženým hráškem, jak je znáte z českých pizzerií, ale lehká pasta, poctivé maso a pizza, kterou však nezdobí stovky ingrediencí. I Emanuelova kuchařka ukazuje, jaká je ta správná Itálie. Lehká a hlavně hravá.

True

Zatímco v televizi Ital za plotnou omračuje zástupy žen svým šarmem a roztomilým přízvukem, v knize se snaží "okouzlit" netradičními kuchařskými výrazy. Tak jsem se dočetla, že se solí musíme operovat opatrně, nad krájením nudlí popustíme temperament, vejce ukládáme do důlku, smažíme šupito presto a závěrečné slovo patří parmazánu, kterým pokrm vydatně zasněžujeme.

Co si ale mám představit nad větou: V téhle polévce si přijde na své ostří nože? Znamená to, že krájím mrkev, celer a maso na kostky? V hrdinovi nedělních kuchařských podvečerů se prostě poeta nezapře. Středu česneku se zbavujeme chirurgicky, na pomoc si voláme smetanu...

V Manyho knížce je zajímavá kapitola Tyrolsko, kde najdete recepty na tradiční špekové knedlíky, kroupovou polévku nebo pečená jablka. Ta jsme vyzkoušeli, jsou výborná. Zajímavý kontrast ke sladkým jablkům vytváří brusinkový džem.

Příště bych ráda zkusila perličku s cibulkami a houbami a struffoli, neapolské nočky na sladko, které vypadají opravdu báječně. Fotografie celkově lákají k nakousnutí. V kuchařce nechybí údaje o tom, jak dlouho se pokrm vaří a při jaké teplotě se peče.

Pokud se chcete opravdu držet striktně receptu, nezbývá, než se poohlédnout po netradičních surovinách. Ve večerce na rohu ulice asi těžko seženete cibulky borretane, tyrolský špek Alto Adige, kapouna nebo klobásu salsicciu.

Zajímavé jsou Ridiho recepty na kapra, kterého si většina Čechů představí jen jako obalovanou podkovu 24. prosince. Ital ho servíruje na rukole s emulzí z oleje a citronu nebo s pestem. Za zkoušku ale určitě stojí i další možnosti přípravy ryb, kterých je v kuchařce dostatek.

V zimě určitě zahřeje pečené jehněčí, telecí nebo vepřová směs s kapustou. Před Vánocemi se zase bude hodit recept na bábovičky panettoncini.

Sušená rajčata, kapary a olivy ke špagetám

True

My jsme z kuchařky vyzkoušeli špagety se sušenými rajčaty, kapary a olivami. Všechny suroviny jsou ke koupi v supermarketu. V receptu mě zaujala dozlatova osmažená strouhanka, které se říkalo parmazán chudých. Ridi nelže, recept lze opravdu stihnout za pár minut.

Připravené suroviny

Podklad na pizzu

Zato pizza trvala v domácích podmínkách dlouhé tři hodiny. Trouba sice byla rozžhavená na 250 stupňů (na víc to bohužel nešlo), první pizzy se ale pekly nekonečných 25 minut. Další už byly rychlejší. Nevěděla jsem si ale rady s těstem.

V základním obrázkovém receptu na pizzu se těsto připravuje tak, že se kvásek rozdrobí do vlažné vody. V dalších receptech se ale smíchává jen 1 gram droždí (!) na 600 gramů mouky a 0,4 litru vlažné vody. Protože jsem si ani nedovedla představit, jak uloupnu ze 42gramové kostky droždí jeden gram, zvolila jsem nakonec metodu rozmočení droždí ve vodě.

Odpočinuté těsto

Čtyřsýrová pizza

Dvanáct hodin doporučených pro odležení jsem ale neměla. Nevím, zda je rozdíl v tom, na jakou pizzu připravovat jakou placku, chtěla jsem jich zkusit co nejvíc a používat jen jedno těsto. Všechny pizzy ale nakonec chutnaly skvěle. Nejvíce nám šmakovala ďábelská pizza (pokapaná chilli olejem). Zkusili jsme také čtyřsýrovou, s tuňákem či margheritu s mozzarellou.

Ďábelská pizza

Margherita

Jen nevím, jak to Emanuel dělá, že má bazalku na upečené pizze vždycky tak svěží. Ta moje připomíná spíš sušenou. Snad se to dozvím v příštím díle kuchařky. 

Autoři:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.