Snížení energetické náročnosti hotelu a vinařství Galant

aktualizováno 
Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky, to je krédem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě.

Dokázal, že i tak rozlehlý objekt s rozlohou dvanácti hektarů může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým využitím přebytků tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících právě při samotném provozu a výrobě.

Původní kotelna na LTO byla přeměněna na strojovnu bez kotle. Nahradily jej tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, která energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu.

Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita.

Tepelná čerpadla typu vzduch/voda využijí energii odpadního vzduchu ze společenských prostor. Celý objekt byl také zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, která mají zabránit zbytečným únikům tepla.

Na nejvyšší možné míře je také využita voda: odpadní voda je použita ke splachování na toaletách, dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži.

Při kvašení vína vzniká také skleníkový plyn CO2, ten se zde však nevypouští do ovzduší, ale jímá. Znovu se tak použije nejen při dalších procesech vinné výroby, ale také pro uhličité koupele ve wellness programu hotelu. Fotovoltaické elektrárny jsou umístěny na střeše objektu, kde jsou očím v podstatě skryté.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

SOUTĚŽ: Ukažte vaše oblíbené relaxační místo a vyhrajte infrasaunu

V Isabel 2 je dostatek místa až pro dva lidi.

Podstatou soutěže je ukázat, že jakákoliv domácí tvůrčí činnost je zdrojem potěšení i relaxace a uvolňuje od...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Najdete na iDNES.cz