Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Snížení energetické náročnosti hotelu a vinařství Galant

aktualizováno 
Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky, to je krédem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě.

Dokázal, že i tak rozlehlý objekt s rozlohou dvanácti hektarů může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým využitím přebytků tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících právě při samotném provozu a výrobě.

Původní kotelna na LTO byla přeměněna na strojovnu bez kotle. Nahradily jej tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, která energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu.

Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita.

Tepelná čerpadla typu vzduch/voda využijí energii odpadního vzduchu ze společenských prostor. Celý objekt byl také zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, která mají zabránit zbytečným únikům tepla.

Na nejvyšší možné míře je také využita voda: odpadní voda je použita ke splachování na toaletách, dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži.

Při kvašení vína vzniká také skleníkový plyn CO2, ten se zde však nevypouští do ovzduší, ale jímá. Znovu se tak použije nejen při dalších procesech vinné výroby, ale také pro uhličité koupele ve wellness programu hotelu. Fotovoltaické elektrárny jsou umístěny na střeše objektu, kde jsou očím v podstatě skryté.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Najdete na iDNES.cz