Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich v hospodě, která žere jako ponorka a vydělává jako šlapadlo

aktualizováno 
Havířov se může pochlubit úžasným unikátem. Je městem, které provozuje vlastní restauraci na zámku, pod taktovkou jednoho zastupitele z KSČM a druhého z ANO.

Jen těžko může vydělávat hotel s restaurací s obrovskými provozními náklady, kam si zajdou na oběd jen lidé z radnice. A to ještě na menu s polévkou za 75 Kč. Proto po letech stagnace radnice ze svého středu loni vybrala dva své nové zástupce, kteří se mají o běh restaurace postarat.

Fotogalerie

Ti po pár měsících požádali o pomoc pořad Ano, šéfe! Vědomi si toho, že problematice restauračních zařízení vůbec nerozumí a dotování provozu hotelu Zámek z jiných výnosů města není dlouhodobě udržitelné. Koneckonců srovnání s jadernou ponorkou a šlapadlem je jejich. To vnímá šéf stejně.

A skutečně tu jde o přehlídku zoufalství: jeden na druhého se vymlouvá, každý by rád kompetence, ale nikdo jich nevyužívá, každému stačí mít své jisté. „Vy nemáte zboží, vy nemáte náladu, vy nemáte nic,“ znechuceně konstatuje Pohlreich, když se snaží ne příliš spolupracujícímu personálu v kuchyni předvést, jak připravit nesraženou omáčku a dojde smetana. A vypadá to, že to nikoho zvlášť netrápí.

Pokus o zázrak

„Konec starých časů. Je rok 2015, tak začni tak vařit. Každý musí vědět, co má dělat! Deleguj práci! Udělej to hned! Neexistuje, že by něco nešlo,“ tato a další hesla rozvěsil po kuchyni šéf, aby personálem v kuchyni pohnul.

Vůči havířovskému zastupiteli za KSČM v pozici jednatele si nebere servítky a poměrně přímočaře mu vysvětluje, že nadšená hesla ze schůzí ani párek zdarma bezútěšnou situaci nezmění. Jen rychlé a konkrétní kroky, i kdyby se měli s polovinou lidí rozloučit a zkusit provoz resuscitovat s jiným ansáblem.

Předposlední díl aktuální série Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě jednoznačně ukáže pozadí fungování restaurační kuchyně zase trochu jinak (propojení s radnicí už tu bylo, jen šlo o pronájem). Vzkaz je jasný: bez lidí, kteří své profesi rozumí a jejich práce je baví, hospodu neukočírují ani politici.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Najdete na iDNES.cz