Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbaření je česká specialita. Pak už sbírají jen Poláci, Slováci a Ukrajinci

aktualizováno 
Češi se svou zálibou vyrážet časně ráno do lesů působí na většinu cizinců značně bizarně. Jen málokdo je totiž ochoten vstávat se svítáním, cestovat desítky kilometrů a vrátit se mnohdy s prázdným košíkem.

Houbařská sezona | foto: Tomáš Ripel

Houbaření na první pohled nevypadá jako atraktivní záliba. Je normální vstávat o víkendu dobrovolně v pět ráno a vyrazit do lesa, kde se zašpiníme? Plahočit se tam za čímsi, co je prolezlé červy a olepené hlínou? Polovinu toho stejně vyhodíme a kvůli zbytku se po příchodu domů ještě pohádáme s rodinou.

Podle starých tradic

Obří hřib"Tohle jíst nebudu, je to divně růžové." "Neblázni, pěkný zdravý klouzek." Tak může vypadat rodinný dialog po návratu z lesa.

"V houbařské zálibě jsou nám podobní jen Slováci, Ukrajinci a Poláci. V těch zemích sběr hub býval obživou a pak se stal tradicí," říká Petr Müller z časopisu Houbař. Kupodivu nám rozumějí i Japonci.

Ale proč zrovna Češi? "Houbaření máme rádi, protože je podobné sportu," míní Müller. "Je příležitost dokázat, že jsem lepší než soused, předhánět se, chlubit se."

Maso chudých

Košík hub.Druhý důvod pochází ze středověku - houbám se říkalo maso chudých. Mohl si je dovolit každý, trhy jich byly plné. A to nám zůstalo. Dokonce tak, že jsme si z hub vytvořili pořekadla - houby s octem, je to na houby, to jsi byl ještě na houbách... O houbách také vznikly desítky pověr a mýtů. Třeba že prý rostou, když je měsíc v úplňku. Což je podle mykologů pravda.

Čtěte zítra v Magazínu DNES

Velké téma o české posedlosti houbami

Navíc:
Atlas hub: 8 stran, 41 nejčastějších hub
Které teď rostou a jak je upravit?





Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.