Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbaření je česká specialita. Pak už sbírají jen Poláci, Slováci a Ukrajinci

aktualizováno 
Češi se svou zálibou vyrážet časně ráno do lesů působí na většinu cizinců značně bizarně. Jen málokdo je totiž ochoten vstávat se svítáním, cestovat desítky kilometrů a vrátit se mnohdy s prázdným košíkem.

Houbařská sezona | foto: Tomáš Ripel

Houbaření na první pohled nevypadá jako atraktivní záliba. Je normální vstávat o víkendu dobrovolně v pět ráno a vyrazit do lesa, kde se zašpiníme? Plahočit se tam za čímsi, co je prolezlé červy a olepené hlínou? Polovinu toho stejně vyhodíme a kvůli zbytku se po příchodu domů ještě pohádáme s rodinou.

Podle starých tradic

„Tohle jíst nebudu, je to divně růžové.“ „Neblázni, pěkný zdravý klouzek.“ Tak může vypadat rodinný dialog po návratu z lesa.

„V houbařské zálibě jsou nám podobní jen Slováci, Ukrajinci a Poláci. V těch zemích sběr hub býval obživou a pak se stal tradicí,“ říká Petr Müller z časopisu Houbař. Kupodivu nám rozumějí i Japonci.

Ale proč zrovna Češi? „Houbaření máme rádi, protože je podobné sportu,“ míní Müller. „Je příležitost dokázat, že jsem lepší než soused, předhánět se, chlubit se.“

Maso chudých

Druhý důvod pochází ze středověku - houbám se říkalo maso chudých. Mohl si je dovolit každý, trhy jich byly plné. A to nám zůstalo. Dokonce tak, že jsme si z hub vytvořili pořekadla - houby s octem, je to na houby, to jsi byl ještě na houbách... O houbách také vznikly desítky pověr a mýtů. Třeba že prý rostou, když je měsíc v úplňku. Což je podle mykologů pravda.

Čtěte zítra v Magazínu DNES

Velké téma o české posedlosti houbami

Navíc:
Atlas hub: 8 stran, 41 nejčastějších hub
Které teď rostou a jak je upravit?


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku
ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku

V podstatě jde o pohádku, protože vše končí dobře, jen svatbou to teprve začalo...

Najdete na iDNES.cz