Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší strategie, jak se z lesa nikdy nevrátit bez hub

aktualizováno 
V Evropě roste více než 500 druhů jedlých hub. Abyste ale naplnili své košíky, musíte splnit několik základních bodů.

Čím více hub znáte, tím větší šanci máte, že se z lesa nevrátíte s prázdnou. | foto: Profimedia.cz

1.Znalost širokého sortimentu hub

Čím víc druhů budete znát, tím snáze košík naplníte. Kdo sbírá pouze hříbky, mívá to v lese mnohdy těžké a vracívá se s prázdnou. To třeba růžovku najdete i za delšího sucha.

Možná jste si všimli, že třeba při dubnových, nebo naopak pozdních listopadových procházkách sem tam nějakou houbu spatříte. I ta může být jedlá a v tuto mimosezonní dobu vám pěkně zpestří jídelníček.

Rozšiřte svou odbornou knihovničku o více houbařských příruček a atlasů. Těch je vždy lepší mít více, protože v každé publikaci jsou jiné fotky, které vám pomohou určit nově přinesenou plodnici.

Třeba letos vyšla skvělá publikace Michala Mikšíka Poznáváme jarní houby. Nikdy ovšem neriskujte a pro kuchyňské zpracování nesbírejte houby, jejichž určením si nejste v lese zcela jisti. Je vhodné neznámou plodnici opatrně vyndat z lesního humusu, nečistit ji a donést ji domů odděleně od ostatních hub. Tam ji s pomocí literatury určit, případně se obrátit na nejbližší mykologickou poradnu.

2.Dokonalá znalost terénu

Vědět, kde co roste, to je ten pravý houbařský um. Naučte se, v kterém období, v jakém druhu lesa a také pod kterými stromy můžete jednotlivé druhy najít. Pak bude hledání o mnoho snazší.

Podle toho, jaké druhy by měly pravděpodobně růst, si zvolíte i druh lesa, do kterého se vydáte. Pro klouzky půjdete do modřínů, křemenáče zkusíte hledat v březovém mlází, na hrázích rybníků se porozhlédnete třeba po hřibech kovářích.

3.Vytrvalost a trpělivost

V lese nepřebíhejte z místa na místo, z houští do houští. Choďte pomalu a systematicky očima propátrávejte okolí. Najdete-li jednu plodnici, zbystřete, jistě bude v okolí i další, protože pravděpodobnost, že z jednoho podhoubí vyrostlo za stejných podmínek více plodnic, je značně vysoká. A nebudete-li mít štěstí, zkuste zajít do jiného lesa.

Někdy stačí vzdálenost několika kilometrů a podmínky jsou zcela jiné. Když se naučíte sbírat více druhů hub, budete moci mnohem více kouzlit i v kuchyni. Zapomeňte pro jednou na smaženici s vejci, hříbky pod maso nebo smetanovou omáčku. Zkuste nové recepty.

Budete-li hledat tu správnou houbařskou kuchařku, vyhněte se těm, které u všech receptů uvádí: 300 g hub, půl kila hub, 250 g hub... Zaměřte se na ty, které pracují s konkrétními druhy hub, neboť každá houba má své specifické konzistenční i chuťové vlastnosti. Doporučujeme knihy českých autorů, ideálně mykologů, o kterých se traduje, že jsou mlsní.

Pro mě osobně je takovou houbovokuchařskou biblí kniha Jiřího Baiera Houby v lese a kuchyni. Kdo zkusil třeba jeho vývar s knedlíčky z růžovek, bifteky z límcovky, májovky s rýží nebo sladký dezert z pýchavky, dá mi za pravdu.

Autoři:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a...
Nerostou, houbaři marně vyhlížejí déšť. Přesto lze najít i hřiby

Začínající podzim letos rozhodně vyvrcholením houbařské sezony není. Neroste téměř nic. V koncích jsou mnohde i mykologové, kteří musejí odkládat tradiční a...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.