Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší strategie, jak se z lesa nikdy nevrátit bez hub

aktualizováno 
V Evropě roste více než 500 druhů jedlých hub. Abyste ale naplnili své košíky, musíte splnit několik základních bodů.

Čím více hub znáte, tím větší šanci máte, že se z lesa nevrátíte s prázdnou. | foto: Profimedia.cz

1.Znalost širokého sortimentu hub

Čím víc druhů budete znát, tím snáze košík naplníte. Kdo sbírá pouze hříbky, mívá to v lese mnohdy těžké a vracívá se s prázdnou. To třeba růžovku najdete i za delšího sucha.

Možná jste si všimli, že třeba při dubnových, nebo naopak pozdních listopadových procházkách sem tam nějakou houbu spatříte. I ta může být jedlá a v tuto mimosezonní dobu vám pěkně zpestří jídelníček.

Rozšiřte svou odbornou knihovničku o více houbařských příruček a atlasů. Těch je vždy lepší mít více, protože v každé publikaci jsou jiné fotky, které vám pomohou určit nově přinesenou plodnici.

Třeba letos vyšla skvělá publikace Michala Mikšíka Poznáváme jarní houby. Nikdy ovšem neriskujte a pro kuchyňské zpracování nesbírejte houby, jejichž určením si nejste v lese zcela jisti. Je vhodné neznámou plodnici opatrně vyndat z lesního humusu, nečistit ji a donést ji domů odděleně od ostatních hub. Tam ji s pomocí literatury určit, případně se obrátit na nejbližší mykologickou poradnu.

2.Dokonalá znalost terénu

Vědět, kde co roste, to je ten pravý houbařský um. Naučte se, v kterém období, v jakém druhu lesa a také pod kterými stromy můžete jednotlivé druhy najít. Pak bude hledání o mnoho snazší.

Podle toho, jaké druhy by měly pravděpodobně růst, si zvolíte i druh lesa, do kterého se vydáte. Pro klouzky půjdete do modřínů, křemenáče zkusíte hledat v březovém mlází, na hrázích rybníků se porozhlédnete třeba po hřibech kovářích.

3.Vytrvalost a trpělivost

V lese nepřebíhejte z místa na místo, z houští do houští. Choďte pomalu a systematicky očima propátrávejte okolí. Najdete-li jednu plodnici, zbystřete, jistě bude v okolí i další, protože pravděpodobnost, že z jednoho podhoubí vyrostlo za stejných podmínek více plodnic, je značně vysoká. A nebudete-li mít štěstí, zkuste zajít do jiného lesa.

Někdy stačí vzdálenost několika kilometrů a podmínky jsou zcela jiné. Když se naučíte sbírat více druhů hub, budete moci mnohem více kouzlit i v kuchyni. Zapomeňte pro jednou na smaženici s vejci, hříbky pod maso nebo smetanovou omáčku. Zkuste nové recepty.

Budete-li hledat tu správnou houbařskou kuchařku, vyhněte se těm, které u všech receptů uvádí: 300 g hub, půl kila hub, 250 g hub... Zaměřte se na ty, které pracují s konkrétními druhy hub, neboť každá houba má své specifické konzistenční i chuťové vlastnosti. Doporučujeme knihy českých autorů, ideálně mykologů, o kterých se traduje, že jsou mlsní.

Pro mě osobně je takovou houbovokuchařskou biblí kniha Jiřího Baiera Houby v lese a kuchyni. Kdo zkusil třeba jeho vývar s knedlíčky z růžovek, bifteky z límcovky, májovky s rýží nebo sladký dezert z pýchavky, dá mi za pravdu.

Autoři:

Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...



Najdete na iDNES.cz