Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tanvaldský zázrak. Letos prvně od války je možné houbařit i v lednu

aktualizováno 
Zkušený houbař Petr Hampl si letos užívá nezvyklý přepych. Prvně vyráží v okolí Tanvaldu v lednu na houby. Nevyzbrojený lopatkou a hrabičkami, aby mohl ometat svoje místa.

Sotva slezla sněhová krusta, penízovka vycítila svou šanci. | foto: Petr Hampl

"Za celý život jsem v Jizerkách nesbíral začátkem ledna houby (v sice zasviněném) , ale 'březnovým' sluníčkem prosvíceném lese. Bez lopatky a hrabiček na odklízení sněhu ze známého pařezu," popisuje.

Dnes opravdu poprvé. V lesích Jablonecka, bez sněžnic, válenek a kožichu. Jediným nadstandardem byla igelitová plachtička, sloužící jako podložka před ulehnutím k hledáčku fotoaparátu, před jehož objektivem se postupně vystřídaly penízovky smrkové, kuželovité a krásnorůžek lepkavý (na přiložených fotografiích).

Fotogalerie

Nalezených hub bylo poskrovnu. "Ale pohoda v lese a následná radost v kuchyni začátkem ledna – tak to si tedy pište," vyjadřuje nadšení.

Jeho první houbařské vzpomínky sahají do doby krátce po 2. světové válce. Hříbky v čistých lesích byly z dálky viditelné, nikde ani klacek, ani šiška, vše posbíráno na topení v baráčku.

"V pozdějším věku mi houby imponovaly nejen tím, že jsou to mé milované houby, ale i svojí neúplatností. Rostou si, kdy chtějí a jak chtějí, bez ohledu na politiku a hmotný zisk. Žádné 'soudruhu, ber to jako stranický úkol', nebo 'Ivánku, kamaráde' nikdy nedonutilo žádný hřib červený ani modrák k nekalému růstu," zafilozofuje si.

A upozorňuje: "Zkušení houbaři z rovinatých a na sníh skoupějších oblastí zemí českých asi budou údivem pozdvihovat obočí: nic tak zvláštního se asi nestalo. Ale v lednu na Tanvaldsku?"

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Najdete na iDNES.cz