Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tanvaldský zázrak. Letos prvně od války je možné houbařit i v lednu

aktualizováno 
Zkušený houbař Petr Hampl si letos užívá nezvyklý přepych. Prvně vyráží v okolí Tanvaldu v lednu na houby. Nevyzbrojený lopatkou a hrabičkami, aby mohl ometat svoje místa.

Sotva slezla sněhová krusta, penízovka vycítila svou šanci. | foto: Petr Hampl

"Za celý život jsem v Jizerkách nesbíral začátkem ledna houby (v sice zasviněném) , ale 'březnovým' sluníčkem prosvíceném lese. Bez lopatky a hrabiček na odklízení sněhu ze známého pařezu," popisuje.

Dnes opravdu poprvé. V lesích Jablonecka, bez sněžnic, válenek a kožichu. Jediným nadstandardem byla igelitová plachtička, sloužící jako podložka před ulehnutím k hledáčku fotoaparátu, před jehož objektivem se postupně vystřídaly penízovky smrkové, kuželovité a krásnorůžek lepkavý (na přiložených fotografiích).

Fotogalerie

Nalezených hub bylo poskrovnu. "Ale pohoda v lese a následná radost v kuchyni začátkem ledna – tak to si tedy pište," vyjadřuje nadšení.

Jeho první houbařské vzpomínky sahají do doby krátce po 2. světové válce. Hříbky v čistých lesích byly z dálky viditelné, nikde ani klacek, ani šiška, vše posbíráno na topení v baráčku.

"V pozdějším věku mi houby imponovaly nejen tím, že jsou to mé milované houby, ale i svojí neúplatností. Rostou si, kdy chtějí a jak chtějí, bez ohledu na politiku a hmotný zisk. Žádné 'soudruhu, ber to jako stranický úkol', nebo 'Ivánku, kamaráde' nikdy nedonutilo žádný hřib červený ani modrák k nekalému růstu," zafilozofuje si.

A upozorňuje: "Zkušení houbaři z rovinatých a na sníh skoupějších oblastí zemí českých asi budou údivem pozdvihovat obočí: nic tak zvláštního se asi nestalo. Ale v lednu na Tanvaldsku?"

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně.
Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.