Tanvaldský zázrak. Letos prvně od války je možné houbařit i v lednu

aktualizováno 
Zkušený houbař Petr Hampl si letos užívá nezvyklý přepych. Prvně vyráží v okolí Tanvaldu v lednu na houby. Nevyzbrojený lopatkou a hrabičkami, aby mohl ometat svoje místa.

Sotva slezla sněhová krusta, penízovka vycítila svou šanci. | foto: Petr Hampl

"Za celý život jsem v Jizerkách nesbíral začátkem ledna houby (v sice zasviněném) , ale 'březnovým' sluníčkem prosvíceném lese. Bez lopatky a hrabiček na odklízení sněhu ze známého pařezu," popisuje.

Dnes opravdu poprvé. V lesích Jablonecka, bez sněžnic, válenek a kožichu. Jediným nadstandardem byla igelitová plachtička, sloužící jako podložka před ulehnutím k hledáčku fotoaparátu, před jehož objektivem se postupně vystřídaly penízovky smrkové, kuželovité a krásnorůžek lepkavý (na přiložených fotografiích).

Fotogalerie

Nalezených hub bylo poskrovnu. "Ale pohoda v lese a následná radost v kuchyni začátkem ledna – tak to si tedy pište," vyjadřuje nadšení.

Jeho první houbařské vzpomínky sahají do doby krátce po 2. světové válce. Hříbky v čistých lesích byly z dálky viditelné, nikde ani klacek, ani šiška, vše posbíráno na topení v baráčku.

"V pozdějším věku mi houby imponovaly nejen tím, že jsou to mé milované houby, ale i svojí neúplatností. Rostou si, kdy chtějí a jak chtějí, bez ohledu na politiku a hmotný zisk. Žádné 'soudruhu, ber to jako stranický úkol', nebo 'Ivánku, kamaráde' nikdy nedonutilo žádný hřib červený ani modrák k nekalému růstu," zafilozofuje si.

A upozorňuje: "Zkušení houbaři z rovinatých a na sníh skoupějších oblastí zemí českých asi budou údivem pozdvihovat obočí: nic tak zvláštního se asi nestalo. Ale v lednu na Tanvaldsku?"

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Najdete na iDNES.cz