Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbaři jsou v poločase. Letní houby jsou přerostlé, podzimní zarazila zima

  11:57aktualizováno  11:57
Chladné a vlhké počasí, které v posledních dnech zasáhlo území České republiky, negativně ovlivnilo růst hub. Na podzimní nadílku si houbaři ještě musí počkat.

S takovými úlovky chodili houbaři domů během druhé poloviny srpna | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Přestože se v lesích stále nachází velké množství hub, jsou už většinou přerostlé a červivé a nevhodné proto ke sběru. "Houby, jejichž růst vrcholil před týdnem, v těchto dnech překročily stádium zralosti a bývají již často přerostlé. Nyní čekáme na novou vlnu, jejíž nástup zbrzdil velký teplotní skok z posledních dnů," uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Houbaři se na podzimní várku hub zatím mohou jen těšit. "V září obvykle nastávají další houbařské žně, budeme muset čekat na oteplení," doplňuje Janda.

Naděje na nalezení hub je ale podle něj i v současnosti stále vysoká. Měsíc září je navíc obdobím maxima růstu hub, připomenul mykolog. Lesům, loukám a pastvinám zatím stále kralují letní druhy. Kromě zástupců různých hřibovitých druhů, jsou to především muchomůrky, holubinky a ryzce.

Milovníci hub se v těchto dnech mohou často setkat například s jedlou holubinkou namodralou a holubinkou mandlovou. Roste rovněž i velmi chutný ryzec pravý. Z hřibů je to i nadále hřib hnědý nebo hřib smrkový.

Podzimní druhy se v těchto dnech objevují zatím spíše výjimečně. Jedná se navíc většinou o houby, jichž si houbaři kvůli jejich jedovatosti nevšímají, jako například některé druhy vláknic a pavučinců. Zatím vzácnější je nyní výskyt bedel a žampionů.

Mykolog znovu upozornil na nebezpečnou muchomůrku zelenou, na níž lze v lesích stále běžně natrefit. Z jedovatých druhů dále rostou ve větších počtech i závojenky, čechratka podvinutá, muchomůrka citrónová a muchomůrka červená.

Informaci o vlastnostech jednotlivých druhů najdete v našem Atlase hub.

Autor:

Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Najdete na iDNES.cz