Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lesy jsou teď plné hub, rostou letní i zimní druhy

  9:49aktualizováno  9:49
Podzim houbařům vynahrazuje chudší léto. Podle mykologa Jaroslava Landy se právě teď rozhodně vyplatí vyrazit do lesa.

Houbařská sezona je v plném proudu, rostou letní i zimní druhy. | foto: Profimedia.cz

"Hub roste stále dost, a to po celém Česku. Lidé v lesích a na loukách najdou mnoho letních i podzimních druhů. Počasí jim zatím přeje, a tak se dá očekávat, že by podzimní houbařská sezona mohla ještě chvíli trvat," tvrdí předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Stále hojně rostou druhy, které se dají považovat za letní, například hřiby, holubinky nebo ryzce. Z hřibovitých druhů lidé najdou hlavně klouzky, kozáky a křemenáče.

Některé letní druhy už ale nahrazují podzimní. Jde zejména o pavučince, které jsou ale vesměs nejedlé a některé z nich podle Landy svádí i k záměně s jedlou čirůvkou fialovou. Lidé by proto měli být obezřetní, uvedl mykolog.

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Pavučinec kozlí

Hlavní sezona čirůvek je totiž na podzim, i když některé druhy rostou po celý rok. Vedle čirůvky fialové se už objevily čirůvky zemní nebo stříbrošedé. Rostou i václavky, kterých ale letos moc není, dřevní houby a šupinovky, uvedl Landa.

Podle něj nejvíce hub rostlo zhruba před jedním až dvěma týdny, od té doby jich ale výrazně neubylo. Mají totiž dostatek vlhkosti a jsou i příhodné denní a noční teploty. Déletrvající ranní mrazíky, které by jejich růst zastavily, ještě nepřišly, prohlásil mykolog.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz