Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbová sezona je u konce, přesné počty otrávených nikdo nezná

aktualizováno 
Obecně se usuzuje, že se za rok houbami otráví 300 až 500 lidí. Přesně to ale nedokáže nikdo říct, protože neexistuje povinnost hlásit tyto případy kvůli evidenci.

Muchomůrka zelená | foto: houbar.cz

Jak se projevuje otrava

Po požití jedovatých hub se otrava projevuje bolestí břicha, pocením, nevolností a pocitem žízně, dochází k dehydrataci organismu. Každá houba má ale jiný průběh latence. Při těchto příznacích je třeba ihned vyhledat lékaře.

"Letos bych ale předpokládal, že případů otravy bylo o něco méně, houbám dlouho nepřálo počasí,“ uvádí vedoucí národní referenční laboratoře pro toxiny hub při 1. lékařské fakultě UK v Praze doktor Jaroslav Klán. "Pokud vím, jediným smrtelným případem byl případ holčičky z Ostravy z letošního srpna,“ vzpomíná.

Trochu si stěžuje, že dnes neexistuje povinnost lékařů hlásit výskyt otravy centrální evidenci, takže jeho čísla vyplývají z údajů, které nasbíral ještě z doby před rokem 1989. Zhoršuje to podle něho možnost působit větší osvětou směrem k veřejnosti. Jeho slova potvrzuje i Dagmar Buzeková z Nemocnice Na Františku: "Je to něco jiného než třeba černý kašel nebo tuberkulóza, řeší se to jen, pokud se jedná o vážné ohrožení života, což se v drtivé většině případů nestává,“ ujasňuje.

Muchomůrka růžovka a tygrovaná se v některých fázích růstu mohou nebezpečně podobatSpecialista na toxikologii Jaroslav Klán ale upozorňuje, že převážná většina otrav není tak tragických, většinou jde o nevolnosti, které skončí vypumpováním žaludku. Lidé si podle něho hodně pletou běžné druhy žampionů se žampionem zápašným, který způsobuje lehkou otravu, projevující se zvracením, případně průjmy. Také některé druhy modráků, jsou-li nedostatečně tepelně zpracovány, způsobují masivní zvracení a průjem. „Takový typ otravy nastane za dvě až pět hodin po požití pokrmu,“ tvrdí Jaroslav Klán. Někdy ale dochází i k těžším otravám, které se mohou projevit třeba i za deset hodin po jídle. To už jsou totiž toxiny z hub z velké části navázány na cílové orgány, tedy na játra a ledviny, a právě tím je otrava závažná.

Muchomůrka zelená vede

Vlevo holubinka, vpravo muchomůrkaV čem je tato muchomůrka tak zrádná? "Někdy je možné splést si ji s trávozelenou holubinkou nebo se žampionem. Stačí jen, aby na houbu spadl v podzimním období list, a hlava změní barvu. Pak jsou na nic všechny houbařské příručky a atlasy,“ upozorňuje Jaroslav Klán.

Například holubinku je podle některých houbařů možné sbírat a jíst po důkladné tepelné úpravě. Někteří odborníci ale upozorňují, že k záměně by u poučeného houbaře nemělo dojít, protože holubinky nemají pochvu a prstenec typický pro muchomůrku zelenou.

Kalich smrti

Zkušení houbaři také upororňují na to, že jedovatou houbu lze lehce poznat podle takzvaného kalichu smrti, který je možné objevit na spodní části nohy houby. Daleko problematičtější je rozeznat jedovatou houbu ve fázi mladosti. "Vypadají v této fázi, jako by se vylíhly třeba z vajíčka, a typické znaky ještě nejsou rozeznatelné," varuje zkušený houbař Leoš Moravec.

Další možností, jak se otrávit nejedovatými houbami, je otrava ze zkažených hub (například zapařených). Otravu pak způsobuje jed produkovaný mikroorganismy a plísněmi, které se v nevhodně skladovaných houbách a houbovitých pokrmech namnožily. Princip je podobný jako u otravy ze zkaženého masa.

První pomoc při otravě

- okamžitě vyvolat zvracení a snažit se ze žaludku dostat zbytky potravy
- zavolat záchranku nebo odjet do nemocnice na pohotovost
- vzít si projímadlo, aby se i zbytky tráveniny, která je již v tlustém střevě, dostaly ven
- pokud možno uchovat zbytek jídla, aby se dalo zjistit, o jakou otravu šlo. Otrava houbami může nastat téměř bezprostředně po jídle, třeba už za 15 či 20 minut, ale také až za několik desítek hodin, dokonce za den nebo i dva.

Setkali jste se i vy s problémy po požití jedovaté nebo nejedlé houby? Pište své zkušenosti do redakce.
Autor:

Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Najdete na iDNES.cz