Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbové knedlíky jako originální příloha. Hotové jsou za chvilku

  9:30aktualizováno  9:30
Využijete do nich jakoukoli směs měkkých hub, můžete si je dát k jakémukoliv masovému jídlu a ještě oslníte originální přílohou. Výborné jsou například ke křehkému kuřecímu masu s voňavou šafránovou omáčkou na bešamelovém základu.

Houbové knedlíky | foto: www.e-knihovnicka.cz

Příprava houbových knedlíků je velice snadná. Jen budete potřebovat spíše směs lesních hub s hříbky než jeden druh. Zcela nevhodné jsou v tomto případě lišky, podzimní ryzce či holubinky, byť jsou to jinak chuťově výborné houby. Do knedlíků se ovšem nehodí, protože hmotu na knedlíky patřičně nespojí.

Soutěžte o volání zdarma

Posílejte fotky svých houbařských úlovků a soutěžte o volání pro celou rodinu zdarma. Více informací ZDE.

Hotové kulaté knedlíky nejsou příliš velké, mají průměr maximálně čtyři až pět centimetrů, takže houby je třeba krájet opravdu nadrobno. Vaří se pak v osolené vodě přibližně osm až 10 minut, scezené je nechte před dalším zpracováním vychladnout. Hotové knedlíky můžete jako přílohu podávat i rozpůlené. Případně si připravte knedlíčky menší a můžete je použít jako zavářku do polévky.

Recept na houbové knedlíky krok za krokem

Na knedlíky budete potřebovat 150 g hub, 1 lžíci másla, sůl, mletý černý pepř, 2 vejce, 1 housku, 50 ml mléka, sekanou petrželku a strouhanku dle potřeby.

V misce utřete rozměklé máslo s trochou soli a mletým černým pepřem, pak
V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně.
Hmotu na knedlíky zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků.

Očištěné a drobně pokrájené houby uvařte v osolené vodě. Zvlášť utřete rozměklé máslo se solí a pepřem a přidejte do něj oddělené žloutky. V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně. Pak přimíchejte i vařené scezené houby a sekanou petržel. Důkladně vypracovanou hmotu zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků. Dobře ho vmíchejte.

Hmotu ještě zahustěte strouhankou.
Z připravené hmoty tvarujte středně velké kulaté knedlíky.
Knedlíky vložte do osolené vroucí vody a alespoň jednou je obraťte.

Nakonec hmotu zahustěte strouhankou. Ztratí sice nadýchanou strukturu, ale musí být tužší, aby si udržela tvar. Pak tvarujte ne příliš velké ani malé, kulaté knedlíky. Dlaně si při práci průběžně máčejte ve studené vodě. Knedlíky pak všechny najednou vložte do osolené vroucí vody a během varu je alespoň jednou obraťte. Vaří se přibližně pět minut, jako příloha se podávají celé nebo rozpůlené.

Recept na plátky kuřecího masa v šafránové omáčce

Na kuřecí plátky se šafránovou, případně kurkumovou omáčkou budete potřebovat 600 g kuřecích prsou, sůl, mletý pepř, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, sladkou smetanu, pravý šafrán nebo kurkumu.

Kuřecí prsa lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie.
Osolené a opepřené plátky orestujte z obou stran na rozpáleném másle.

Plátky z kuřecích prsou lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie, aby se jejich struktura příliš nerozbila. Osolené a opepřené plátky pak orestujte z obou stran na rozpáleném másle, maso pak z pánve vyjměte a uložte na vyhřátý talíř.

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte sladkou smetanou. Pak vše znovu vyšlehejte. Provařenou hustou omáčku zřeďte podle potřeby mlékem, dochuťte ji pravým šafránem nebo kurkumou, osolte, ještě ji krátce provařte a můžete podávat oběd.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz