Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pochlubte se fotografiemi svých houbařských úlovků, nejlepší odměníme

aktualizováno 
Podzimní houbařská sezona se konečně začíná trochu rozjíždět. Pochlubte se svými úlovky ostatním čtenářům iDNES.cz alespoň formou fotografií. Těm nejlepším houbařům pošleme honorář.

Hřib smrkový | foto: Houbar.cz

I v té největší houbařské mizérii se obvykle najde pár šťastlivců, kteří se z lesa nevracejí s prázdnou. Teď by to konečně mělo být jinak. Houby, zdá se, už nerostou jen v několika málo lokalitách, ale místa výskytu jsou stále hustější.

"Zatím to neberte tak, že v současné době stačí zajít do lesa a automaticky se vrátíte s plným košem. Osobně bych na skutečně plošný růst počkal ještě tak týden, dva," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Nejlepší situace je podle aktuálních zpráv mykologů v západních a severozápadních Čechách, hojný výskyt hub je i na Šumavě, kolem Plzně a v Brdech, naopak Morava je na tom hůře. "Od západu republiky směrem na východ hub ubývá," tvrdí Landa.

Většina hub roste v podstatě po celou sezonu. "Letní suchá horka však růst pozastaví. A teď čekáme, kdy nastanou podmínky, kdy se dají do rovnováhy dva faktory: bude stále ještě dostatek tepla, ale zároveň i dost vláhy pro letní druhy," vysvětluje.

Podle něj je možné očekávat, že porostou hřibovité druhy, kováře, kozáky, křemenáče i klouzky a samozřejmě i muchomůrka růžovka. Neměly by chybět ani holubinky, lišky, bedly či žampiony.

Abyste se mohli zařadit mezi prezentované autory snímků, pošlete fotografii svého úlovku na naši e-mailovou adresu. Nezapomeňte do předmětu zprávy napsat slovo "houby", které nám usnadní vyhledání vašich fotografií. Do těla zprávy napište stručný příběh: kdy, kde a jak jste houby našli, jakoukoliv zajímavost.

Nezapomeňte vyplnit veškeré kontaktní údaje, fotografie by měly mít alespoň 1000 bodů na šířku, jejich maximální velikost by měla být 5 MB dat.

Fotografie můžete posílat od pátku 6. 9. do nedělní půlnoci. Sedm nejlepších fotografií odměníme honorářem.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Najdete na iDNES.cz