Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houby grilujte, smažte, připravujte z nich pastu, omáčky i polévky

aktualizováno 
Lesní houby mají v české kuchyni tradiční využití: jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. Gratinované hlavičky žampionů, pečený houbový pudink či ragú s pečenými liškami se proto objevují v nabídce restaurací jako sezónní speciality.

Čerstvé houby z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. | foto: Profimedia.cz

Dobří kuchaři si při tvorbě aktuálního letního menu na využití lesních plodů zakládají. "Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Počítaly s nimi prvorepublikové kuchařky a velmi žádané jsou také v moderní gastronomii," řekl šéfkuchař Michael Váňa z pražské restaurace U Modré kachničky.

Zeleninová polévka s houbami je na léto jako dělaná.

Zeleninová polévka s houbami

Dobře připravené lišky jsou delikatesa.

Dobře připravené lišky jsou delikatesa.

I když na trhu je široká nabídka mnoha druhů hub, není prý nad houby z lesa. "Lidé si potrpí zejména na houby, které si mohou sami nasbírat, případně usušit nebo konzervovat. Je tady velká tradice. Jsme houbařská velmoc," upozornil Váňa a přidal pár tipů, které při zpracování svých houbařských úlovků využijete i doma. 

Stačí posolit, pokmínovat a orestovat na másle

Houby se dají využít ke grilování, smažení nebo přípravě různých past, omáček i polévek. Ve své restauraci nabízí bramboráčky s ragú z hříbků a lišek, zaječí stehno pečené na česneku a liškách nebo králíka pečeného na hříbkách s dušenou rozmarýnovou rýží.

Čerstvé houby jsou v kuchyni nejlepší.

Čerstvé houby jsou v kuchyni nejlepší.

Oblíbené jsou krémové houbové polévky i omáčky.

Výborné jsou krémové polévky i omáčky.

Houby jsou výtečným doplňkem k masům, ale využívat se mohou také jako samostatné pokrmy. "Čerstvá houba z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. To se týká hřibovitých druhů, ale také bedel nebo masáků," radí Váňa. Hlavičky stačí jen nasolit, pokmínovat a zprudka orestovat na másle. Konzumovat se pak mohou s pečivem nebo jako příloha k masům.

Vyzkoušet můžete například Křupavé soté z hříbků a bedlové držťky se slaninou podle Pohlreicha

Podle Váni jsou právě čerstvé houby největším kulinářským lákadlem. "Tradiční česká kuchyně byla o houby vždy hodně opřená. Využívaly se jako hlavní pokrm či na různé polévky," uvedl.

Zároveň jsou ale houby poměrně těžko stravitelné a není nutné je za každou cenu doplňovat přílohou. Kořenit houby je také potřeba s rozvahou. "Hodí se tam to, co lidé pěstovali na dvorku, jako majoránka, kmín, rozmarýn či tymián. Výborné jsou v kombinaci s česnekem nebo cibulí," uvedl Váňa.

K houbám patří dezerty z lesního ovoce

V létě si navíc můžete pochutnat i na kombinaci hub s dezerty z lesních plodů. Například restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž nabízí menu, jehož součástí je telecí ragú s pečenými liškami a šťouchanými brambory; k němu jako dezert podávají čokoládové placičky s malinovou pěnou, sypané praženými lískovými a pistáciovými oříšky.

Nejužívanější a u veřejnosti patrně nejoblíbenější jsou podle Váni žampiony. "Jsou také asi nejbezpečnější, nejdostupnější a nejlevnější. Nemusí se také běhat po lese, aby se nasbíraly," uvedl. Pohodlně se ale dají nakoupit i houby mražené či sušené. Pro sezónní využití však zůstanou nejlákavější čerstvé houby z lesa.

Autor:

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Najdete na iDNES.cz