Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houby hledejte pod jehličnany na horách. Kvůli suchu a větru jinde nerostou

  13:47aktualizováno  13:47
Na celém území republiky přestaly houby v těchto dnech téměř růst, šance pro houbaře jsou větší pouze v jehličnatých lesích ve vyšší nadmořské výšce. Tam se z jedlých druhů objevuje především hřib hnědý a hřib smrkový.

Hřib smrkový - Hřib smrkový máte šanci najít pod jehličnany | foto: houbar.cz

"Po vlně masivního růstu hub, která zasáhla prakticky celé území České republiky, se nyní všude setkáváme s útlumem," řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Na mnoha místech proto houby příliš nerostou nebo lidé nacházejí jen starší plodnice. Platí to především pro listnaté lesy.

Hřib smrkový

Hřib smrkový

Hřib hnědý

Hřib hnědý

Podle mykologa je příčinou nejen nedostatek vláhy, ale i větrné počasí, které houbám příliš nesvědčí. "Pokud chce v těchto dnech někdo vyrazit na houby, měl by zamířit spíše do vyšších poloh a hledat pod jehličnatými stromy," radí mykolog.

Na přelomu září a října snad zase porostou

Z oblíbených jedlých hub nyní houbaři nacházejí hlavně hřib hnědý a hřib smrkový. Už jen výjimečně se dá narazit na hřib dubový, jehož vegetační období právě končí. V brzké době by však v závislosti na počasí mohly ve větším množství začít růst nové podzimní druhy hub, jako jsou například čirůvka fialová nebo václavky.

Václavky

Václavky

Čirůvka fialová

Čirůvka fialová

"Hlavní houbařská sezóna by mohla vypuknout na přelomu září a října. Záleží ale na tom, zda nebude příliš velké sucho," dodává Borovička. Loni však začalo na začátku října sněžit, takže sezona skončila předčasně, upozornil.

Muchomůrka zelená

Muchomůrka zelená

Pavučinec fialový

Pavučinec fialový

S příchodem podzimu také přestávají růst letní druhy jedovatých hub. "Velice nebezpečná muchomůrka zelená z našich lesů pomalu mizí, stejně jako jedovatý dvojník oblíbené muchomůrky růžovky muchomůrka panterová," uvedl Borovička. Objevují se ovšem některé druhy jedovatých pavučinců, které ale naštěstí houbaři většinou nesbírají.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Najdete na iDNES.cz